В Афганістані через масове отруєння у школах госпіталізували близько 80 школярок

/
622 переглядів

На півночі Афганістану десятки школярок були госпіталізовані після отруєння у школах.

Це сталося у школі для дівчаток у провінції Сарі-Пуль, посилаючись на місцеву поліцію, повідомляє Reuters.

«Якісь невідомі люди увійшли в школу для дівчаток в районі Санчарак … і залишили отруту в класах, коли дівчата прийшли на уроки, вони отруїлися», — розповів речник поліції Сарі-Пуль Ден Мохаммад Назарі.

За словами правоохоронця, дівчат доправили до лікарні, але вони в «хорошому стані».

Водночас він не уточнив, яка саме речовина була використана та кого підозрюють у скоєному.

За даними The Associated Press, постраждали майже 80 дівчат: 60 — у школі Naswan-e-Kabod Aab, а ще 17 — у школі Naswan-e-Faizabad.

«Обидві початкові школи розташовані поруч одна з одною, і були атаковані одна за одною. Ми відправили школярок до лікарні, і зараз із ними все гаразд», — повідомив очільник департаменту освіти провінції Мохаммад Рахмані.

Посадовець не надав інформації про те, чим отруїлися дівчата, як і не озвучив їхній вік, але сказав, що в цих школах навчаються з першого до шостого класу.

  • Це перший такий випадок після захоплення «Талібаном» влади в Афганістані у серпні 2021 року. Відтоді права жінок в країні знову опинилися під загрозою. Таліби забороняють жінкам виходити з дому без супроводу чоловіка, займатися спортом, навчатись у змішаних класах, працювати і навіть одягатися за власним бажанням, зокрема, вимагають носити паранджу.
  • Міжнародна спільнота піддає критиці обмеження прав жінок в Афганістані й вимагає від талібів змінити свою політику. Водночас у «Талібані» заявляють, що поважають права жінок відповідно до свого тлумачення ісламського права.
  • На початку грудня «Талібан» дозволив дівчатам складати випускні іспити в середній школі, попри те, що їм заборонили ходити до школи.
  • 20 грудня таліби заборонили жінкам здобувати університетську освіту. За декілька днів «Талібан» наказав всім місцевим і міжнародним неурядовим організаціям припинити співпрацю з жінками, інакше їх можуть позбавити ліцензії на діяльність. Після оголошення рішення талібів щонайменше п’ять міжнародних неурядових організацій, які займаються питаннями у галузях охорони здоров’я, освіти, у питаннях захисту дітей, забезпечення харчами в умовах різкого погіршення гуманітарної ситуації тощо, призупинили роботу в Афганістані.
  • У зв’язку з забороною дівчатам і жінкам відвідувати більшість середніх шкіл і університетів, стрімко зросла кількість студенток медресе. Деякі студентки задоволені таким навчанням, проте інші називають свою ситуацію обмеженою, адже навчальні заклади, які присвячені вивченню Корану та ісламських текстів, не допоможуть їм реалізувати їхні амбіції.
  • У квітні «Талібан» заборонив жінкам працювати в установах Організації Об’єднаних Націй. Рада безпеки ООН одноголосно ухвалила резолюцію, в якій назвала дії талібів такими, що «підривають права людини та гуманітарні принципи».
  • Раніше про випадки масового отруєння дівчат у школах повідомляли в Ірані. За попередніми даними, перше отруєння сталося 30 листопада 2022 року. Відтоді постраждали щонайменше 650 іранських дівчат (станом на кінець лютого).

Фото: скриншот amu.tv