«Чемні дівчата не сидять у просторих кабінетах». Уривок з книги Лоїс Френкел

///
2942 переглядів

Авторка книги «Чемні дівчата не сидять у просторих кабінетах» розглядає 133 помилки, яких жінки припускаються у роботі та пропонує способи, як їх уникати надалі. Поради Лоїс Френкел будуть корисними для того, щоб розвинути сміливість, впевненість, продуктивність, наполегливість – ті навички, які допоможуть отримати належний результат у професійній діяльності. Вона пояснює, як поводитися в тих чи інших робочих ситуаціях, як будувати особистий бренд, як спілкуватися, одягатися і реагувати. Але ці рекомендації актуальні не тільки для жінок, а й для чоловіків.

Про авторку
Лоїс Френкел – одна з першовідкривачів у галузі бізнес-коучингу, президентка консалтингової компанії Corporate Coaching International, що в місті Пасадена, штат Каліфорнія. Авторка бестселерів про коучингову допомогу людям, які прагнуть досягти успіху в малому або великому бізнесі в усьому світі. Її книжки перекладені понад 25 мовами. Френкел — одна з провідних спікерок у світі; з’являлася на таких шоу, як Today Show, Larry King Live, CNN, Tavis Smiley і 20/20, а також давала інтерв’ю для таких видань, як USA Today, People і Wall Street Journal.

5 несвідомих помилок, які заважають жінкам досягти успіху у кар’єри та коучингові підказки, як їх позбутися.

1. Працювати не покладаючи рук

Кажуть, жінки мусять працювати вдвічі більше, щоб здобувати вдвічі менше. Тому вони, як бджілки, працюють, працюють, працюють… Нарікають, що виконують значно більше роботи,
ніж інші, і це правда! Не варто вірити в міф, що в житті пробиваються завдяки важкій праці. Насправді ще ніхто не отримував підвищення тільки за працьовитість. Уміння подобатися людям, стратегічне мислення, нетворкінг, командна гра — ось лише деякі складники (але перелік далеко не вичерпний), які сприяють успішній кар’єрі.

У кожній організації є певна «планка» важкої праці. У деяких вища, у деяких нижча. Я працюю з багатьма компаніями й фінансовими організаціями, де не тільки очікується, а й вимагається, щоб працівники гарували. Однак жінки перегинають палицю: працюють значно більше за колег-чоловіків. Ви постійно стрибаєте вище від установленої планки, але ваші зусилля далеко не завжди цінуються, натомість на вас навалюють більше роботи, адже ви показали, що можете й готові її виконувати.

Коучингові підказки:

– Дозвольте собі трохи «гаяти» час. Якщо не присвячуєте бодай п’яти відсотків робочого часу налагодженню взаємин, щось пішло не так.

– Визначтеся з робочими годинами й чітко їх дотримуйтеся. Пам’ятайте закон Паркінсона: «Будь-яка робота забирає весь відведений на неї час». Це не означає, що вам ніколи не доведеться працювати понаднормово, але, якщо ви постійно йдете додому останньою, щось, безсумнівно, негаразд.

– На початку кожного робочого дня заплануйте, що вам треба встигнути. Так ви зможете стримувати поривання хапатися за кожну справу, що потрапляє на ваш робочий стіл протягом дня, цілеспрямовано відкладаючи зайве на потім.

2. Заперечення важливості грошей

За рік після публікації першого видання книжки «Чемні дівчата не сидять у просторих кабінетах» вийшла друком друга в цій серії: «Чемні дівчата не багатіють». У тій книжці я розповіла про численні помилки, яких жінки припускаються через складні стосунки з грошима. Я розпитувала жінок про те, що їм завадило розбагатіти. Майже кожна відповідала, що не потребувала багатства; їм просто хотілося комфорту. Здуріти можна! От я мала у своєму житті і комфорт, і багатство: повірте, багатою бути краще — і мені, і вам. Уявляйте багатство так: вдосталь грошей для того, щоб жити як заманеться і не перейматися грішми.

Як дбаєш, так і маєш. Якщо ви мало заробляєте або керівництво ніяк не надасть вам заслуженого підвищення платні, час подбати про гроші. Це не означає, що ви менше віддані роботі, — просто вас має турбувати і добробут (ваш і вашої родини).

Коучингові підказки:

– Якщо ви вважаєте, що вам замало платять, пошукайте інформацію про середню платню фахівців на вашій посаді або у вашій галузі. Забийте в пошуковик запит «скільки заробляють… (вписати свій фах)» — і прогляньте публікації на цю тему.

– Якщо виявите, що вам недоплачують, підготуйте обґрунтований, фактологічний запит на підвищення оплати. Розкажіть про те, як саме ви допомагали компанії заробляти, заощаджувати або збільшувати продуктивність. Наводьте якнайбільше цифр. Наприклад: «Відтоді як я обіймаю цю посаду, наші продажі зросли на 23 відсотки, а скарг від клієнтів стало на 39 відсотків менше». Потренуйтеся на комусь із друзів, перш ніж іти зі зверненням до керівництва.

– Боріться зі своїм закарбованим уявленням про те, що говорити про гроші — непристойно й нечемно.

3. Брати на себе всю відповідальність

Якщо вам доручили проєкт, це не означає, що ви єдина, хто може і має його виконувати. Ви лише відповідаєте за організацію процесу. І не отримаєте додаткових балів за те, що взяли на себе все. Головне — щоб проєкт було зроблено. Ба більше, ваші зусилля оцінять вище, якщо ви покажете, що вмієте делегувати завдання або залучати до проєкту співробітників. Це засвідчить, що ви вмієте керувати проєктами. Ви помічали, що, коли чоловікові доручають проєкт, він завжди починає з делегування обов’язків?

Коучингові підказки:

– Коли вам доручають проєкт або завдання, не беріть собі за звичку хапатися за нього одразу. Спочатку добре обміркуйте, розплануйте, визначтесь, які маєте ресурси, тощо. Поділіть проєкт на частини, спробуйте передбачити етапи, які допоможуть оцінювати прогрес і, відповідно, звітувати поступово, а не тоді, коли проєкт завершено. Так вам буде легше перетравити загальний обсяг.

– Налагоджуйте зв’язки у своїй компанії та спільноті. Коли виникає потреба у зв’язках, будувати їх уже пізно.

– Не треба винаходити велосипед. Я вже давно дійшла висновку, що в сучасному світі вже годі сказати нове слово. Якщо я маю щось зробити, то хтось неодмінно вже робив це до мене. Знайдіть таких людей і попросіть поділитися досвідом.

– Навчіться делегувати обов’язки. Навіть якщо не маєте підлеглих, зверніться по допомогу до тих, із ким у вас сформувалися добрі стосунки.

4. Применшувати вагомість своєї роботи або посади

Ця помилка значно гірша за в’ялу самопрезентацію. Значно! Не злічити, скільки разів я чула від жінок зневажливі відповіді на запитання «Ким ви працюєте?»: «Та, я просто керую юридичною фірмою»; «Я звичайна помічниця директора»; «Ну я типу очолюю компанію у сфері інформаційних технологій». Навряд чи мені захочеться дізнатися більше про ці бренди. Натомість такі відповіді засвідчують, що людина соромиться своєї роботи або не пишається нею. Кожна посада критично важлива для функціонування організації. Нехай ви не президентка Nestle, але ви не працювали б на своїй посаді, якби вона не була потрібна для регулювання роботи компанії. Конче необхідно визначити, чому ваша компанія вас потребує, щоб як слід просувати особистий бренд.

Мабуть, найбільше в цій помилці мене бентежить те, що жінки переважно применшують значення своїх брендів, бо ведуться на відгуки людей про них або їхні посади. Якщо на вечірці ви випадково почули, як чоловік каже, буцім у вас кар’єри немає, хоча насправді у вас є підробіток, який поповнює сімейний бюджет; якщо ваш батько гордо й голосно розповідає кожному стрічному про вашого брата-юриста, то, звісно, важко презентувати свою скромнішу роботу, не почуваючись громадянкою другого сорту.

Шотландський есеїст Томас Карлайл сказав: «Будь-яка робота, навіть бавовнопрядіння, — гідна; позаяк робота як така є діяльністю гідною». Хай би чим ви займалися, пишайтеся і розповідайте про свою роботу так, щоб люди це знали, адже так ви просуваєте особистий бренд.

Коучингові поради:
– Не дозволяйте іншим людям оцінювати вашу діяльність. Це можете робити тільки ви.
– Приберіть з опису своєї роботи слова, які применшують її значення.
– Байдуже, чи підмітаєте ви підлогу, чи приймаєте ставки в букмекерській конторі, гордо виконуйте цю роботу і хваліться нею.

5. Виявляти надмірну терплячість

Може, і правда, що все приходить у свій час для тих, хто вміє чекати, але жінки впадають у крайність. Коли чоловіка називають нетерплячим, це означає, що він напористий, діяльний або завжди готовий просуватись уперед. Натомість, коли той самий епітет уживають стосовно жінки, це означає, що в неї зависокі очікування, що вона занадто вимоглива або не розуміє, як тут усе влаштовано. Терплячість не є жіночою чеснотою.

Одній жінці на ім’я Кіоко порадили бути терплячою й чекати обіцяного підвищення. Тож вона й чекала. Чекала, чекала. Потім ще чекала. За пів року чекання бос повідомив, що його переводять в інший відділ. Жінка запитала про підвищення, і він сказав, що цим займеться наступник. Що було далі, ви, мабуть, здогадалися. Новий бос ані слихом не слихав про підвищення, та й байдуже йому було до того. Роздавання підвищень не входило в його пріоритети на новій посаді.

Коучингові підказки:

– Під лежачий камінь вода не тече — і спіднички вам не намочить. Знайомий топменеджер якось сказав мені, що не заперечує, коли людина нагадує про себе один раз чи двічі, а от тричі — то вже занадто. Не вимагаючи бажаного бодай один раз, ви не відстоюєте свого.

– Не вірте, коли хтось каже, що ви нетерпляча. Таким чином від вас просто хочуть відкараскатися.

– Коли вам радять бути терплячою, спитайте, коли саме повернутися до питання. Якщо пропонують занадто віддалений термін, вимагайте строків, які вас влаштують: «Це значно довше, ніж я передбачала / ніж ми домовлялися. Пропоную обговорити це питання за два тижні, а не за місяць».

– Якщо вас просять чекати довше, ніж, на вашу думку, необхідно, запитайте: «Чому так довго?». Можливо, є поважна причина; якщо ж немає, вам слід розглянути інші варіанти.