Аналізи заради життя: Як піклуватися про здоров’я

/
1042 переглядів

Лабораторія здоров’я

Аналізи: Як піклуватися про здоров’я

В останні роки увага людей до свого здоров’я зростає, і ми із задоволенням підтримуємо цю тенденцію. Сучасні жінки все більше дбають про себе та обирають здоровий спосіб життя. Здоров’я починається з лабораторної діагностики, а важливе місце в процесі спостереження за своїм самопочуттям посідають медичні аналізи. 

Проте навколо теми аналізів завжди багато міфів, тому разом із Медичною лабораторією CSD ми зібрали найпоширеніші запитання про аналізи та створили серію матеріалів. 

Аналізи заради життя: Як піклуватися про здоров'я
Аналізи заради життя: Як піклуватися про здоров'я

Ганна Дудіна, креативна директорка лабораторії CSD

Лабораторна діагностика – це невіддільна складова здорового способу життя.

Говорячи про здоровий спосіб життя, зазвичай усі мають на увазі спорт, правильне харчування та відсутність шкідливих звичок.

Насправді бути здоровим і вести здоровий спосіб життя – це справжня наука, яка потребує знань та відповідального ставлення до свого організму. Здорова людина повинна знати і розуміти, які процеси відбуваються в організмі, що для нього корисно, а що може нашкодити. 

Ці знання повинні бути доповнені і контролем тих процесів, які не можемо побачити. Наприклад, ми всі знаємо, що корисно приймати вітаміни, але визначити, яких саме не вистачає вашому організму, можливо лише за допомогою лабораторних аналізів.

Так само неможливо самостійно оцінити водно-сольовий обмін чи гормональний стан. Натомість лабораторна діагностика дає відповіді на всі запитання про здоров’я.

 

Лабораторні тести допоможуть своєчасно встановити діагноз та спланувати лікування, крім того існують планові чек-апи, які необхідно здавати в певний проміжок часу. Звичайно, до та після аналізів необхідно проконсультуватися з лікарем. Спеціалісти лабораторії відповіли на найпоширеніші запитання щодо лабораторної діагностики. Ця інформація важлива для ознайомлення, адже знання – наша сила.

 

На запитання відповідали

Аналізи заради життя: Як піклуватися про здоров'я

Олеся Даньчак

продакт-менеджерка напрямку бактеріологічних та клініко-діагностичних досліджень Медичної лабораторії CSD

 

Аналізи заради життя: Як піклуватися про здоров'я

Назарій Кобиляк

керівник наукового відділу Медичної лабораторії CSD

Які аналізи потрібно здавати для щорічного чекапу? На які показники звертати увагу?

Ось список аналізів, які варто здавати щорічно для контролю за своїм організмом, проте потрібно проконсультуватися з лікарем щодо ваших індивідуальних потреб:

  • Загальний аналіз крові, лейкоцитарна формула та ШОЕ (швидкість осідання еритроцитів). Відображає загальний стан здоров’я і допомагає виявити приховані проблеми, такі як алергічні та інфекційні процеси (вірусного і бактеріального походження), анемію, захворювання крові тощо.
  • Біохімія крові – комплекс, в якому:
    • Глюкоза (сироватка) – виявляє переддіабет, цукровий діабет
    • АСТ, АЛТ, білок загальний, білірубін загальний – оцінюють роботу печінки
    • Сечовина, креатинін, білок загальний – оцінюють роботу нирок
    • Холестерин – оцінює ризик виникнення серцево-судинних захворювань.
  • Загальний аналіз сечі для оцінювання роботи сечової системи.
  • Глікований гемоглобін (HbA1с). Це біохімічний показник крові, що відображає середній вміст глюкози у крові за тривалий період (до трьох місяців). Є лабораторним маркером гіперглікемії навіть до появи клінічних симптомів цукрового діабету.
  • ТТГ (Тиреотропний гормон) – виявляє порушення щитоподібної залози.
  • ПТГ (Паратиреоїдний гормон) – оцінює обмін кальцію і фосфору в організмі.

Чи потрібно щорічно здавати аналіз на глюкозу, аби попередити діабет?

Якщо вас турбує ця тема, то насамперед потрібно звернутися до спеціаліста та розповісти про те, що саме хвилює. Для виявлення цукрового діабету лікар призначає:

Біохімічний аналіз крові на глюкозу, який вважається основним скринінговим дослідженням. Кров здають натщесерце. У нормі рівень глюкози в крові людини не повинен перевищувати 3,3-5,5 ммоль/л.

Глікований гемоглобін (HbA1с) – лабораторний маркер гіперглікемії навіть до появи клінічних симптомів цукрового діабету. Аналіз відображає середній вміст глюкози в крові за тривалий період і рекомендований Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ) для ранньої діагностики.

Кому насамперед необхідно контролювати рівень вітаміну D?

Насамперед аналіз призначає лікар, який може побачити таку необхідність. Проте можна виділити кілька категорій людей, яким може знадобитися діагностика.

Тим, у кого є захворювання печінки, нирок і кишківника. Вітамін D активізується в печінці і нирках, тому в людей із захворюваннями цих органів процес порушується.

Тим, у кого смаглява шкіра. Велика кількість меланіну в смаглявій або засмаглій шкірі захищає її від УФ-променів, це знижує обсяг холекальциферолу, що синтезується.

Вагітним і жінкам-годувальницям. Скелету ембріону, що формується, потрібна велика кількість кальцію і кальциферолу – він отримує їх із організму матері. Під час лактації також відбувається вимивання кальцію з організму, тому мамам-годувальницям теж бракує вітаміну D.

Тим, хто старший за 60 років. Із віком порушується всмоктування жиру кишківником, що впливає на засвоєння жиророзчинного вітаміну D.

Тим, у кого надлишкова вага. Вітамін D є жиророзчинним вітаміном. Він розчиняється в жировій тканині і не встигає взяти участь у низці біохімічних процесів. У зв’язку з цим потреба у вітаміні D у людей із надлишковою вагою тіла зростає.

Вегетаріанцям. Дефіцит вітаміну D у такої категорії людей пояснюється відсутністю в їхньому раціоні їжі тваринного походження, яка містить цей вітамін.

На що впливає вітамін D та чому потрібно вживати заходів, якщо виявлено дефіцит?

Вітамін D регулює засвоєння мінералів кальцію та фосфору, їхній вміст у крові, надходження в кісткову тканину та зуби. Разом із вітаміном А і кальцієм або фосфором захищає організм від застуди, діабету, захворювань очей та шкіри. Вітамін D попереджає розвиток зубного карієсу, патологій ясен, допомагає в боротьбі з остеопорозом і пришвидшує загоєння переломів.

Визначення рівня вітаміну D використовується для діагностики кальцієвого обміну (при рахіті, вагітності, порушеннях харчування, зокрема при вегетаріанстві, порушеннях травлення, гіперпаратиреоїдизмі, остеопорозі).

Дефіцит вітаміну D лікується харчовими добавками, а саме препаратами вітаміну D2 (ергокальциферол) та вітаміну D3 (холекальциферол), останній ширше використовується в медичній практиці. Доза залежить від рівня дефіциту та підбирається лікарем окремо, залежно від клінічної ситуації після аналізу.

Приймати вітамін D без консультації лікаря та результатів аналізу не можна, адже ви не знаєте необхідну дозу.

Чи можливе передозування вітаміном D?

Побічні ефекти та симптоми передозування можливі та небезпечні, хоч і зустрічаються досить рідко. Основним наслідком передозування є накопичення кальцію в крові (гіперкальціємія), що викликає нудоту і блювоту, слабкість, часте сечовипускання, біль у кістках.

У разі хронічного передозування симптоми можуть прогресувати. Зважайте, що передозування можливе й у разі безконтрольного застосування полівітамінних комплексів, в яких міститься вітамін D у великих дозах. Вживаючи вітамін, потрібно контролювати його рівень кожні три місяці і за необхідності коригувати дозу.

Які аналізи потрібно здати при акне?

Добре розуміти, що акне (або вугрова хвороба) – не просто естетична проблема, а сигнал організму про збій. Діагноз може поставити лише лікар після огляду, тут важлива ретельна діагностика, щоб знайти причину.

Ми перелічимо лабораторні методи обстеження, які може призначити лікар: загальний аналіз крові, загальний аналіз сечі, біохімічний аналіз крові, аналіз рівня статевих гормонів (для жінок і чоловіків перелік гормонів відрізнятиметься), гормони щитоподібної залози (ТТГ, Т3, Т4), мікробіологічне дослідження пустул та фурункулів на наявність бактерій із чутливістю до антибіотиків.

Зазвичай лікарі рекомендують зробити УЗД органів черевної порожнини. Після отримання результатів дослідження обов’язково потрібно звернутися до лікаря та не займатися самолікуванням.

Кому та коли потрібно здавати аналіз на холестерин?

Зважайте, що для оцінки порушень ліпідного обміну і ризику виникнення серцево-судинних захворювань самого лише загального холестерину недостатньо. Потрібно проводити визначення рівня ЛПВЩ, ЛПНЩ та тригліцеридів, такий комплекс має назву «ліпідограма».

Коли ліпідограму слід проводити обов’язково:

  • оцінюючи ризик серцевих ускладнень під час перебігу ішемічної хвороби серця
  • при гіпертонії
  • при діабеті
  • при метаболічному синдромі
  • при ожирінні
  • при гіперурикемії
  • у разі патологій печінки із пошкодженнями тканин органу
  • за наявності гіпертиреозу або гіпотиреозу
  • у разі порушення периферичного кровообігу
  • у разі захворювань підшлункової залози.

Крім того, рекомендують робити жінкам, старшим за 45 років, чоловікам, старшим за 35 років, та курцям.

Які аналізи потрібно здавати перед тим, як звернутися до дієтолога?

Задля призначення найбільш ефективної та водночас безпечної дієти професійні дієтологи спочатку визначають стан організму. Для цього вони надають список аналізів, які необхідно здати пацієнту. Звичний перелік може виглядати так: HbA1c, індекс НОМА-IR, С-пептид, лептин, ТТГ, кортизол, ліпідограма, АЛТ, АСТ. Важливо розуміти, що дієти – це не завжди безпечно, їхні варіації мають враховувати стан організму, можливі хронічні захворювання, алергію тощо. 

Які аналізи потрібно здавати перед кето-дієтою?

Такий вид дієти показаний не всім, тому перед початком важливо проконсультуватися з лікарем і пройти лабораторне обстеження, зокрема за такими напрямками:

  • Загальний аналіз крові з формулою та ШОЕ є обов’язковим тестом як під час планової щорічної діагностики, так і у разі підготовки до кето-дієти. Цей аналіз допоможе виявити анемію, алергію, вкаже на запальний процес в організмі.
  • Загальний аналіз сечі з мікроскопією осаду, який є важливим для скринінгу функції сечовидільної системи.
  • Ліпідограма покаже зайвий холестерин у крові, особливо пов’язаний із генетичними особливостями, а не з харчуванням, який може стати протипоказанням для кето-дієти через ризик негативного впливу на судини, утворення атеросклеротичних бляшок.
  • АЛТ і АСТ (Аланінамінотрансфераза та Аспартатамінотрансфераза), щоб перевірити, чи нормально функціонує печінка, оскільки на кето-дієті цей орган бере на себе найбільше навантаження.
  • Лужна фосфатаза, рівень якої вкаже на можливі захворювання гепатобіліарної системи, що також є протипоказаннями до кето-дієти.
  • Рівень магнію важливий на кето-дієті, оскільки на початку такого харчування може спостерігатися підвищення виділення води з організму, що може супроводжуватися зниженням концентрації магнію в крові.
  • Особливості споживання йоду під час кето-дієти і стрес від переходу на незвичний раціон можуть впливати на стан щитоподібної залози. Тому на підготовчому етапі потрібно визначити рівень ТТГ (тиреотропного гормону).
  • Та, звичайно, вітамін D, який важливо контролювати за будь-якої дієти.

Якщо людина не вживає їжу тваринного походження, чи потрібно їй здавати додаткові аналізи, аби перевірити стан організму?

Варто звернутися до фахового дієтолога, якщо ви почуваєтеся не дуже добре. Насамперед потрібно попередити розвиток анемії. Для цього призначають загальний аналіз крові, гемоглобін, феритин.

Які аналізи потрібно здати у разі випадіння волосся?

Причини випадіння волосся можуть бути різними. Іноді на стан і кількість волосся може впливати неправильний догляд. Після вагітності випадіння волосся може бути пов’язане з фізіологічним зниженням рівня прогестерону, який під час вагітності дуже високий.

Але найчастіше серед причин випадіння волосся визначають залізодефіцитну анемію, порушення функцій щитоподібної залози та хронічний стрес.

Щоб встановити причини випадіння волосся, лікар може призначити такі аналізи: загальний розгорнутий аналіз крові, тиреотропний гормон (ТТГ), індекс вільного тестостерону, ДГЕА-С, феритин, вітамін D (25-гідроксикальциферол), мікроелементи (цинк, селен, кальцій), біотин.

Які аналізи варто здати, якщо відчуваєте постійну втому та стрес?

Сьогодні вже багато лікарів говорить про синдром хронічної втоми. Одні вважають його наслідком вірусних захворювань, інші думають, що причина постійної втоми в ослабленні імунної системи. Генетики припускають, що розвиток синдрому хронічної втоми пов’язаний із порушеннями в роботі нервової системи. Однак усі висновки говорять про те, що відчуття втоми не можна ігнорувати, якщо воно тривожить вже певний час. Лабораторна діагностика допоможе виявити причини втоми й обрати правильну терапію. У таких випадках, зазвичай, варто здати аналізи на ТТГ, кортизол (слина або кров), йод у сечі, УЗД щитоподібної залози, загальний аналіз крові, гемоглобін, феритин, також однією із причин можуть бути цитомегаловірус та вірус Епштейна-Барр.

Які аналізи потрібно здати після хвороби COVID-19?

Після перенесеної інфекції COVID-19 важливо не пропустити розвиток ускладнень та оцінити стан органів і систем, які найбільше потерпають від цього захворювання.

  • Загальний аналіз крові, лейкоцитарна формула, ШОЕ – інформативний метод первинної діагностики більшості захворювань. ЗАК допомагає виявити запальний процес, анемію, алергічний процес та оцінити стан організму загалом.
  • Коагулограма – комплексне дослідження, завдяки якому можна своєчасно виявити проблеми системи згортання крові. АЛТ, АСТ, глікований гемоглобін плюс глюкоза допоможуть у діагностиці переддіабету та цукрового діабету.
  • Креатинін (сироватка) виявить проблеми із нирками.
  • С-реактивний білок – це білок гострої фази запалення, його рівень зростає під час інфекційних і запальних процесів.
  • Ліпідограма допоможе оцінити ризик виникнення серцево-судинних захворювань.
  • Прокальцитонін – специфічний і надзвичайно чутливий маркер, який дозволяє провести диференційну діагностику між бактеріальною інфекцією та вірусними, грибковими, паразитарними захворюваннями.
  • Наразі через пандемію COVID-19 визначення рівня прокальцитоніну особливо актуальне, якщо його рівень високий – це сигнал про приєднання бактеріальної інфекції.
  • Кількісне визначення нейтралізаційних антитіл SARS-COV-2.
  • Кількісне визначення антитіл IgG до рецептор-зв’язувальної частини шиповидного S-білка (S-RBD) SARS-COV-2. Водночас в CSD є готові комплексні дослідження для перевірки здоров’я після коронавірусу, до та після вакцинації.

Які аналізи необхідно здавати, щоб визначити, чи є алергія та на що саме?

Алергодіагностика – це складний процес, бо визначити, що саме викликає алергічну реакцію, непросто і потребує консультації лікаря.

Найпростіші тести, які вкажуть на алергічний процес, – це:

  • Загальний аналіз крові – під час алергічного процесу можливе збільшення кількості еозинофілів, які беруть участь в алергічних реакціях.
  • Аналіз крові на імуноглобулін Е (IgE) загальний допомагає запідозрити алергію або виявити схильність до неї, бо антитіла IgE виробляються організмом під час контакту з різноманітними алергенами.
  • Для виявлення конкретного компоненту, який викликає алергічну реакцію, можна визначити специфічні імуноглобуліни Е, також є низка інших тестів (прік-тести, елімінаційні та провокаційні тести), які призначає винятково лікар, виходячи із зібраного анамнезу пацієнта.

Як правильно підготуватися до здачі аналізів?

Для виключення факторів, які можуть впливати на результати дослідження, необхідно дотримуватися таких правил підготовки:

  • важлива умова для якісного лабораторного дослідження крові – це здавати її натщесерце, тобто після 6–12 годин голодування 

  • у день дослідження допустимо вживати невелику кількість води 

  • за 6–12 годин до дослідження слід виключити вживання алкоголю, куріння, обмежити фізичну активність 

  • виключити вживання ліків, якщо це неможливо, необхідно поінформувати медичного працівника лабораторії 

  • дітей до 5 років перед здаванням крові бажано поїти кип’яченою водою (порціями до 150–200 мл протягом 30 хвилин) 

  • для немовлят — перед здаванням крові витримати максимально можливу паузу між годуваннями.

Правила підготовки до різних аналізів за посиланням.

 

Аналізи заради життя: Як піклуватися про здоров'я
Аналізи заради життя: Як піклуватися про здоров'я

Медична лабораторія CSD

одна з провідних медичних лабораторії країни, що надає повний спектр послуг із лабораторної та патоморфологічної діагностики в усій Україні. В переліку послуг CSD понад 1300 видів аналізів та досліджень різної складності – від загального аналізу крові до визначення гістологічного типу пухлини та її молекулярного профілювання.