Як нове покоління дівчат змінює гендерні стереотипи в ІТ

/
404 переглядів
Як нове покоління дівчат змінює гендерні стереотипи в ІТ

Щороку гендерні стереотипи все більше стають пережитком минулого. У всіх сферах дівчата та хлопці починають навчатися та працювати на рівних, особливо у надсучасній сфері технологій. Ми спитали в учениць та викладачки школи робототехніки Robocode про те, чи стикалися вони зі стереотипами та як до них ставляться, а також про те, що їм дає програмування у житті.

Robocode працює з 2016 року. Це один із лідерів на ринку навчання робототехніці й програмування. Школа займається комплексним навчанням дітей від 8 років. Robocode вчить дітей майбутнього. Дає їм знання про те, як мислити неординарно і підтримує їхні ідеї, пов’язані з винаходами. Основні напрями: робототехніка, розробка ПО та ігор, web-програмування.

Аліна
учениця школи Robocode
15 років
Як нове покоління дівчат змінює гендерні стереотипи в ІТЯ навчаюся у Robocode з осені 2018, тобто трохи більше двох років. Тоді мені було 13 років, у школі вже давно почалася інформатика і мені завжди чомусь хотілося знати цей предмет глибше, розуміти всі процеси, що відтворюються у комп’ютері. Все до останнього «01».
Зараз мене найбільше цікавить програмування, крім того люблю обробляти фото у PhotoShop та створювати інстаграм-маски. Мені цікаво вивчати підприємницьку діяльність, і я також потрохи крокую в цій сфері. Водночас я вісім років займаюся естетичною гімнастикою.
Навчання дає змогу розвиватися, вчитися працювати в команді, делегувати обов’язки і бути гарним капітаном. Мені подобається, що для реалізації якогось проєкту потрібна цікава думка, ідея або треба «покрутити» завдання і роздивитися його з різних боків. Це дає змогу ширше мислити поза заняттями та допомагає у різних сферах життя.

Зараз я багато працюю над тим, щоб навчитися делегувати, створювати унікальні ідеї та приймати поразку. Коли ми з хлопцями (а у групі я одна дівчинка) працюємо разом, мені завжди хочеться зробити все самостійно і по-своєму. Та я розумію, що далеко так не просунешся, треба слухати ідеї інших людей і делегувати обов’язки також. Я дуже часто перемагаю в тестах Kahoot (ігрова платформа навчання, яка використовується як освітня технологія в школах та інших навчальних закладах, – прим. DIVOCHE.MEDIA), мені потім дуже складно приймати не перше місце. Розумію, що це треба виправляти, адже в іншому випадку в дорослому житті після поразки я не зможу підвестися.

Я дуже часто чула думку, що дівчата не мають схильності до точних наук. Думаю, що це просто рядовий гендерний стереотип, на який не слід звертати уваги. Є хлопці, не схильні до точних наук, яким більше подобається малювати, танцювати тощо. Чому, за думкою деяких людей, таке не працює з дівчатами?

Я мрію стати авіаконструкторкою. Заснувати своє конструкторське бюро і дивувати світ новітніми літаками! Хотіла бути тою підприємицею, яка зробить свій історичний внесок у цю сферу, та в корені щось змінить в авіаконструкторстві. Може, в малій авіації, може, в громадянській, воєнній чи державній. Авіація – цікава та дивна річ, саме тому вона мене так цікавить.

Олена
учениця школи Robocode
18 років
Як нове покоління дівчат змінює гендерні стереотипи в ІТЯ навчаюся у Robocode вже четвертий рік. Приблизно у 14–15 років я захотіла знайти для себе нове цікаве захоплення, яким би могла займатися після школи, щоб воно приносило мені задоволення. Цього року я вступила до університету, тому більшу частину свого часу приділяю навчанню, а у вільну хвилинку полюбляю малювати та читати книжки.
Звичайно, я чула думку, що дівчата не мають схильності до точних наук. На жаль, доволі часто. Вважаю, що це повна нісенітниця. Особисто знаю багатьох дівчат, які своїм прикладом можуть довести протилежне та втерти носа багатьом хлопцям. А якщо ж казати про відомих людей, то першим програмістом в історії була жінка – англійська математикиня Ада Лавлейс.

Навчання дає мені новий досвід та можливості для самореалізації. У нас креативні та сучасні викладачі, тепла атмосфера на заняттях, а ще навчання у Robocode – можливість знайти собі нових друзів, що я успішно зробила.

Я навчаюся на спеціальності «Біологія», і, попри те, що це природознавча наука, знання програмування дає тобі неабиякий плюс та розширює можливості для працевлаштування у різних галузях (наприклад криміналістика, медицина та інші). Як у нашій країні, так і за кордоном.

Одного дня я сподіваюсь розробити навчальну гру, яка зацікавить і допоможе школярам у вивченні біології.

Валерія
Викладачка Robocode
24 роки
Як нове покоління дівчат змінює гендерні стереотипи в ІТКоли настав час обирати свій шлях, розуміла, що якщо і вкладати шість років свого життя в опанування професії, то це має бути така професія, яку ти не зможеш опанувати самостійно або на курсах, яка буде актуальною крізь роки.
Ще в школі мені подобалося допомагати однокласникам, щось їм пояснювати, допомагати вчителям перевіряти контрольні роботи. Словом, приваблювала професія викладача.

Я обрала класичну математику й отримала повну вищу освіту в Одеському національному університеті імені І. І. Мечникова за спеціальністю «Математика». Станом на сьогодні, я вже аспірантка та викладачка кафедри комп’ютерної алгебри та дискретної математики.
Якщо казати про загальний досвід викладацької діяльності, то я допомагаю дітям та підліткам опанувати знання з математики вже більше п’яти років, починаючи з третього курсу університету. Програмування я вже півтори роки викладаю у Robocode.

Викладач – це дуже цікава професія, в якій потрібно весь час розвиватися. Особливо, коли ти викладач робототехніки і програмування. Це професія, в якій ти сам є одвічним учнем, який у пошуках знань хоче дізнатися ще більше, щось цікаве і особливе, щоб наступного дня прийти на заняття і запалити вогонь в учнівських очах.

Я прийшла в компанію лише з величезним бажанням розвиватися в сфері програмування, досвідом викладацької діяльності та основами знань із мови програмування Python. Тепер я допомагаю дітям створювати свої власні роботизовані системи, комп’ютерні ігри, додатки на телефон, розробляти вебсайти. Як на мене, це приклад того, що в житті немає нічого неможливого, якщо ти чогось хочеш та розвиваєшся в цьому напрямку.

Мені дуже пощастило з батьками. Мене ніколи ні в чому не обмежували. Коли мама бачила, що в мене довго щось не виходить з уроками, вона казала: «Зроби собі перерву, а потім повернешся знову з чистими думками». Мені здається, так воно і працює – бажання, час і практика є ключем до опанування будь-чого. У людини виходить те, чому вона приділяє увагу й у чому практикується. Ми розширюємо свої можливості щодня.

Особисто я з гендерними стереотипами зіштовхнулася лише в університеті. У нас був викладач років 75, який вважав, що жінка просто не може знати і розуміти точні науки так, як чоловіки. Дівчатам отримати в нього п’ятірку було дуже складно, на відміну від хлопців.

Мені здається, що такий стереотип залишився лише в світосприйнятті минулих поколінь. За останні 20 років світ дуже сильно змінився через розвиток технологій, тож і думка суспільства щодо схильності дівчат до точних наук поступово зникає.

Через розвиток технологій сучасні діти більш соціальні. Якщо немає змоги вийти на вулицю погуляти з друзями, то вони із задоволенням поспілкуються онлайн. Зараз дуже просто знайти спільну тему для розмови з новим поколінням. Навіть якщо дитина не має хобі або в тебе немає ідей, що спитати, діти із задоволенням поговорять про свої улюблені ігри, про відео на ютубі, про тренди тіктоку.

Із кожним набором на навчання до нашої школи дівчат приходить все більше. І, що найцікавіше, якщо серед хлопців є ті, кого приводять батьки, то дівчата завжди приходять за власним бажанням. Майже в кожній групі є хоча б одна дівчинка, але хлопців все одно більше.

Якщо говорити про мотивації, то хтось мріє займатися справою батьків-програмістів, хтось хоче здобути унікальні для однолітків навички, хтось хоче бути не лише користувачем сайтів, приладів, ігор, а створювати власні й у майбутньому заробляти на цьому гроші.

Програмування унікальне тим, що дитина одразу може побачити результат своєї діяльності. Тому дуже легко підтримувати їхню мотивацію та заохочувати дізнаватися більше.

Багато учнів планують надалі пов’язати життя зі сферою ІТ. Оскільки наша школа пропонує чотири напрями для розвитку, то кожен може знайти те, що йому більше до вподоби. Багато хто ще не визначився із професією, але бачить потенціал у розвитку навичок програмування, макетування, розробки та аналізу.
Як нове покоління дівчат змінює гендерні стереотипи в ІТ
Школа Robocode ставить собі за мету випускати людей, які змінюють завтрашній день, пишучи код. Викладачі працюють над тим, щоб отримані знання втілювалися у бажання та можливості створювати продукти майбутнього.