«У нас не мають купувати зі співчуття». Як працює соціальний бренд білизни OHRA HOME

/
257 переглядів

Бренд OHRA HOME створює якісну постільну білизну, фото якої неможливо не лайкнути в інстаграмі. Його засновники – Юлія та Назарій Бігун, вони ж заснували БФ «Твоя Любов», із якого почався проєкт. OHRA HOME – це соціальне підприємство, де працевлаштовані мами дітей з інвалідністю, а частину коштів бренд віддає на благодійність.

Основним реципієнтом допомоги фонду став Фастівський навчально-реабілітаційний центр. За довгий час допомоги центру та сім’ям, у яких виховуються діти з інвалідністю, Юлія та Назарій все більше дізнавалися про проблеми, з якими стикаються мами та діти. Однією з основних проблем стало працевлаштування мам особливих дітей.

Водночас була потреба в терміновому зборі коштів на медичну допомогу дітям. Наприклад, одній із підопічних потрібно було зібрати 25 тисяч гривень на операцію менш ніж за добу. Так і з’явилася ідея соціального підприємства: з потреби працевлаштування мам дітей з інвалідністю та оплати медичної допомоги дітям.

«У нас не мають купувати зі співчуття». Як працює соціальний бренд білизни OHRA HOME

Юлія завжди захоплювалася пошиттям, друзі подарували їй машинку. Згодом вона почала шити постільну білизну для себе, з’явилось бажання шити на продаж. Назарій підтримав та запропонував ідею, щоб шили мами особливих діток.

З Юлією ми поговорили про важливість якості для соціальних брендів та просування OHRA HOME.

Про запуск проєкту

Якось я ходила по магазинах, дивилася на постіль, тканини та подумала, що можна самостійно пошити кілька комплектів. Тоді якраз друзі подарували машинку та я взялася до роботи. Подумала, що якщо гарно вивчитися, то це й не так складно.

З чоловіком я поділилась ідеєю, що можна робити комплекти на продаж, тоді ми вже знали і про проблему працевлаштування мам з особливими дітьми, і про те, що завжди потрібні кошти на допомогу. Саме Назарій запропонував об’єднати мою ідею та проблеми мам.

Це була досить абстрактна ідея, поки знайома благодійниця, наша волонтерка з Німеччини, не написала: «Є грант, давайте щось придумаємо». Спочатку хотіли запропонувати зробити дитячий майданчик чи купити автобус. Це хороші ідеї, але вони вирішують лише поточну проблему, не працюють на перспективу. Часто бувають ситуації, коли кошти на допомогу потрібні буквально з сьогодні на завтра. Проєкт соціального підприємництва дозволяє заробляти, щоби гроші були доступні в потрібний момент або для того, щоби вкладати їх у щось масштабне.

Для початку нам потрібно було навчити мам шити. З упевненістю можу сказати, що зараз вони шиють краще, ніж швачки з 20-річним досвідом. У певний момент у нас був досвід співпраці зі спеціалістками, спочатку вони шили відмінно, а потім ніби «заклинило», і якість ставала гіршою.

А своїми мамами я просто пишаюсь! Вони дуже копітко ставляться до роботи, переживають за результат, а за потреби готові переробити. Зараз у нас працює шестеро мам, ще одна, професійна швачка, навчає нових. Троє проходять навчання та найближчим часом долучаться до роботи. Навчання проводять курсом, заняття відбуваються в навчально-реабілітаційному центрі, не на виробництві.

«У нас не мають купувати зі співчуття». Як працює соціальний бренд білизни OHRA HOME

Ми плануємо залучити до виробництва десять швачок. Думка про таке розширення прийшла до мене у квітні, коли зрозуміла, що потрібно мати більш стабільне виробництво.

Звичайно, у нас бувають періоди, коли замовлень взагалі немає. Бувають періоди, коли ми не встигаємо відшити. Та є інші ситуації, мамам часто потрібно відпрошуватись зі зміни. Наприклад, дитина потрапила до реанімації, хлопчику зробили операцію на серці. Загалом я була готова до таких випадків, що будь-якої миті хтось із них може випасти з процесу. Я завжди ставлюся з розумінням. Проте намагаюся налагодити внутрішні процеси.

З іншого боку, трапляються різні ситуації не лише на виробництві. Бували випадки з постачанням тканини, коли у виробника не виходить один і той самий колір. Фарбують 10 км тканини, відправляють на продаж, а наступна партія з таким самим артикулом може бути на пів тону світліша чи темніша.

Про красиву картинку та якість

Коли в мене тільки виникла ідея проєкту, натрапила у фейсбуці на соціальне підприємництво, в якому шили люди з інвалідністю. Вони теж займалися постільною білизною, але та не виглядала якісно – поліетиленові пакети для пакування, надруковані просто на принтері розміри. Був заклик з акцентом на жалість: купіть, допоможіть, підтримайте цих людей, все таке інше. Зрозуміла, що так я точно не хочу.

«У нас не мають купувати зі співчуття. У нас мають купувати, бо в нас якісна і гарна постільна білизна», – з такою настановою ми починали та продовжуємо створювати OHRA HOME.

«У нас не мають купувати зі співчуття». Як працює соціальний бренд білизни OHRA HOME

Тому ми одразу і зробили ставку на якісний контент у соціальних мережах – організовували зйомку з професійним фотографом. Не було навіть думки, щоб дома «пофоткати». Хоча ми дуже довго йшли до запуску, і мені навіть чоловіки мам, які шиють, казали: «Юля, та давайте вже на ОLХ продавати!» Відповідала: «Ні, жодного ОLХ! Все у нас має бути класно!»

Ми орієнтуємося на достатньо вибагливого клієнта. Коли тільки починали шити, я одразу наголосила, що стібки повинні бути рівні. З деякими людьми ми просто не спрацювалися через те, що мені казали: «Юля, ніхто на ваші стібки дивитися не буде!»

Як показав досвід, клієнти дивляться на стібки. Отримують, вивертають на внутрішній бік, дивляться та навіть пишуть: «О!! Всі стібки рівні. Можна тепер прати і спати на цій білизні». Звісно, рівність стібків не впливає на якість сну, але до сучасних брендів люди мають великі вимоги. Інстаграм так сильно вплинув на життя людей, що наша картинка в житті має бути як ідеальна картинка в телефоні.

Неймовірно приємно отримувати відгуки від клієнтів: «Такої якості я давно не зустрічала навіть у відомих брендів».

Про зіштовхування зі стереотипами

Ми стикались із нерозумінням та критикою проєкту, але були стійкі у своїх переконаннях. Вважаю, що ми руйнуємо стереотип.

Я проходила навчання перед запуском та настільки була заряджена ідеєю, що усім розповідала про свій проєкт. Багато хто дивувався, що я планую спрямувати кошти на благодійність. Для багатьох більш «нормальна тема» – це просто орендувати цех, найняти швачок, шити постільну білизну і просто продавати. Тому на мене дивилися як на трохи крейзі.

«У нас не мають купувати зі співчуття». Як працює соціальний бренд білизни OHRA HOME

Одній зі спеціалісток із комунікації я показала нашу листівку з інформацією про проєкт. Ми вкладаємо їх до наборів, щоб розповісти більше про виробництво, про наших мам. До речі, часто у нас купують, не знаючи, що це соціальне підприємство.

Тоді почула коментар, який мене шокував, – піарниця порадила не писати, що це шиють мами дітей з інвалідністю. І взагалі нікому про це не казати. Я здивувалася, ну як не казати, адже мами вчаться, стараються та варті уваги. Відповідь була: «Клієнти будуть думати, що це передасться на їхніх дітей». Я була в такому шоку! Мене дуже здивувало, коли ця жінка замовила постіль у нас.

Тоді заспокоїв чоловік, порадив просто не зважати на такі коментарі. Я і не зважала, адже мене дуже мотивують і надихають наші працівниці. Бо вони просто розквітають на роботі. У нас є одна мама, яка одразу сказала, що не хоче брати роботу додому, хоче приходити в майстерню працювати, бо вже не може бути постійно вдома з дитиною. Для жінок у складних обставинах важливо працювати серед людей, важливо мати самореалізацію, відчувати себе важливою.

Про фінанси

Якщо чесно, мені б зараз хотілось отримати на розвиток ще кілька грантів. Я дуже повільно, але над цим працюю. Хотілося б показати організації, яка дала перший грант, наші результати і сказати – дайте нам ще грошей. Але тут, знаєте, сама себе запитую – якщо у вас усе так класно, то навіщо вам ще гроші?

Насправді у нас досить великі зарплати, ми винаймаємо приміщення. Купили нові столи, тримачі тканини, нові машинки. Більша частина прибутку йде на те, щоби купити тканини. Коли ми рахували собівартість і взагалі вартість одного комплекту, то була спочатку вкладена нижча ціна. Зараз ціни на тканини та нитки підскочили. Навіть коробка зараз дорожча на п’ять гривень. Підвищити ціни ми поки що не можемо.

«У нас не мають купувати зі співчуття». Як працює соціальний бренд білизни OHRA HOME

Крім того, в наших клієнтів є потреба на інші тканини, наприклад, на сатин, який дорожчий у закупівлі. Ми хочемо розширити базову лінійку, запустити дитячу білизну у виробництво, бо знову ж є попит. Збільшувати асортимент у бік товарів для дому.

Хочеться, щоб людина, яка, наприклад, щойно приїхала до нової квартири, могла прийти до нас за всім – постіллю, рушниками, подушками, ковдрами. Ми працюємо і над реалізацією – хочемо запустити інтернет-магазин, в якому все буде для домашнього затишку, потрапити на «Кураж», на «Всі.Свої» та, це найбільша мрія, до ЦУМу.

Для того щоб збільшувати асортимент та реалізовувати усі наші плани, потрібні ті самі реінвестиції. Ми, звісно, підтримуємо всі проєкти фонду, віддаємо гроші з прибутку на благодійність, наприклад, щоб допомогти дитині поїхати на реабілітацію. Але це поки що не той масштаб, на який розраховуємо, ми мріємо купити обладнання на пів мільйона для дітей з інвалідністю, зібрати гроші та інвестувати їх у відкриття реабілітаційного центру для дітей з інвалідністю.

Хоча у нас не без досягнень – із брендом Shur Shur ми купили обладнання для реабілітаційного центру на 300 тисяч гривень. Засновниця бренда Аня надихнулася нашою історією, і ми зробили благодійну колаборацію.

Про соціальне підприємництво

Соціальне підприємництво – це можливість для фондів залучити кошти. Думаю, що це класна тенденція, але мне турбує один момент. Хочеться, щоб соціальне підприємництво не перетворювалося на гру на жалощах на рефрен: «Ну купіть, будь ласка».

«У нас не мають купувати зі співчуття». Як працює соціальний бренд білизни OHRA HOME

Я вважаю, що на соціальних підприємствах повинні бути хороші зарплати, як у тих людей, які працюють у фондах. На одному ентузіазмі нічого не вийде, я це не раз спостерігала.

Через неякісне подання послуг соціальних брендів у людей з’являється упереджене ставлення до них. Ми ламаємо цей стереотип.