«Ми Можемо!». Як отримати 30 000 гривень на свій проєкт

///
377 переглядів

Допомога поруч

Краудфандинг уже давно прийшов у наше життя, проте досі не всі, хто робить ті чи інші проєкти, готові зробити крок до спільного фінансування. Ми хочемо допомогти жінкам у розвитку їхніх проєктів та мотивувати розказати про себе світу.

Разом зі «Спільнокоштом» та програмою «Ми Можемо!» за підтримки Kotex (першого прикладу системної спільної роботи громадськості й бізнесу заради успіху жінок) розповідаємо, як не боятися подавати свій проєкт на спільне фінансування, навіщо це вам, як провести успішну кампанію та отримати додаткове фінансування у розмірі 30 тисяч гривень.

Із чого почати або навіщо вам створювати кампанію?

Насамперед потрібно пам’ятати, що здебільшого на «Спільнокошт» приходять початківці. Тому перепоною для запуску кампанії не може бути те, що проєкт перебуває на перших стадіях розвитку. Крім того, у рамках програми «Ми можемо!» учасниці зможуть пройти навчання у «Майстерні Спільнокошту Kotex» у форматі онлайн-вебінарів.

Та почнемо з мотивації й відповіді на запитання «Що може дати «Спільнокошт» молодим жіночим проєктам?» Звичайно, це можливість конвертувати поінформованість про проєкт у реальний бюджет, але це не все.

«Спільнокошт» дасть змогу підвищити видимість про вашу ініціативу та провести для неї певний тест. Надалі досвід на «Спільнокошті» стане в пригоді під час комунікації з фондами, інвесторами, допоможе залучати нових працівників, які розділяють ваші цінності, та підвищити впізнаваність проєкту. Це інструмент для збільшення соціального капіталу, який залишиться з вами на довгий час.

Проведення кампанії – це тест на здатність спільноти мобілізувати ресурси та довести свою актуальність аудиторії, а ще це показник спроможної команди.

 

Що таке програма «Ми можемо!»

«Ми Можемо!» – це програма «Спільнокошту» на Kotex для процвітання жіночої взаємодії в Україні. Перший етап програми вже відбувся – чотири проєкти, які створюють жінки: We.City Platform, книжка «Про що вона мовчить», швацький коворкінг у Краматорську, оновлення Kvitko.Ceramics – провели успішний краудфандинг та отримали співфінансування.

«Ми Можемо!». Як отримати 30 000 гривень на свій проєкт

Про програму

Програма заохочує брати участь жінок, що втілюють проєкти у сферах прав людини, здоров’я, транспорту, безпеки, освіти і відповідального підприємництва. Програма пропонує можливість навчатися краудфандингу у форматі онлайн-семінарів «Майстерня Спільнокошту Kotex». 

У другому циклі найкращі вісім проєктів отримають дофінансування від Kotex в сумі 30 тисяч гривень. Тобто проєкт повинен залучити 30 тисяч гривень чи більше, а серед успішних кампаній Kotex обере тих, хто отримує додаткові кошти на розвиток.

Рішення про дофінансування проєкту ухвалюють організатор та партнери програми з урахуванням таких критеріїв:

• Новизна та актуальність ідеї проєкту
•  Соціальна значущість проєкту
•  План реалізації
•  Наявність команди
•  Рівень комерціалізації
•  Соціально-економічне значення результатів проєкту для певного регіону чи спільноти
•  Якість оформлення та подання
•  Соціальне значення для жінок
•  Якість роботи з аудиторією та промо проєкту
•  Кількість учасників, що підтримують проєкт
•  Відповідність проєкту цінностям конкурсу.

*Якщо проєкт не зібрав необхідну суму, кошти повертаються доброчинцям. Утім, якщо проєкт зібрав 50% суми, він може скористатися схемою гучного фінансування, натиснувши спеціальну кнопку не пізніше, ніж за добу до закінчення збору коштів.

Як з’ясувати, чи готові ви запускати кампанію?

«Ми Можемо!». Як отримати 30 000 гривень на свій проєктРозповідає Анастасія Перепелкіна, модераторка «Спільнокошту»

Готуючись до запуску краудфандингової кампанії, пам’ятайте, що ваша мета – розширити коло своєї спільноти. Тому проєкт має бути не лише атмосферним та емоційним, а й зрозумілим.

1. Перевірте, чи всі складові заявки на місці: коротке відео з описом ідеї, власне текст опису проєкту – з окремо виділеним розділом про бюджет, кілька світлин та/або інший візуальний супровід, 6-8 різних винагород для доброчинців, які розкривають дух вашої ініціативи.

2. Перегляньте текст заявки. Чи зрозуміло, хто ви такі, який у вас задум, чого вам не вистачає для його втілення? Чи складається більш-менш цілісне враження про вплив проєкту?

3. Візьміть короткий тайм-аут від заявки, а потім перегляньте її свіжим оком: чи логічно й доступно викладено інформацію? Чи доповнюють світлини текст? Чи підкреслюють винагороди зміст вашого проєкту? Спробуйте дистанціюватися від ролі автора або іншого члена команди та оцінити заявку з позиції доброчинця: чи підтримали б ви цей проєкт? Чи склали ви список тих, хто першим має дізнатися про ваш проєкт?

Якщо ви впевнено відповіли на всі ці запитання «так», – не вагайтеся, ви готові до старту.

Яку аудиторію потрібно залучити до кампанії, щоби зробити її успішною?

У кожного проєкту є ядро аудиторії – 10-20 людей, які готові його підтримати від початку. «Спільнокошт» дозволяє вийти на ширшу аудиторію. Для типової успішної кампанії важливо залучити щонайменше 150-200 людей, а кампанії-рекордсмени залучають від 800 до 2500 учасників.

До вашої потенційної спільноти можна віднести:

• тих, хто вже сьогодні співпрацює з вами, користується вашими програмами і сервісами;
• тих, хто може зацікавитися новим проєктом серед людей, які до цього часу лише стежили за вашими активностями у соціальних мережах;
• тих, кому відгукується обраний вами шлях росту і розвитку серед експертів із вашої теми;
• тих, із ким ви ще захочете поділитися своїм успіхом, коли отримаєте початкову довіру та схвалення кола людей, що в темі вашого задуму.

Важливо розуміти, що з цими людьми ви можете бути досі не знайомі, а кампанія – це можливість розказати про себе. Може статися так, що у число ваших 150 благодійників увійдуть ті, кого ви знаєте особисто або через інтернет. Та на початку кампанії потрібно розуміти, що не обов’язково мати тисячі підписників у соціальних мережах, щоб залучити благодійників. Важливо продумати, якій аудиторії ви будете цікаві та що ви можете зробити разом зі спільнотою та які відносини з нею побудувати.

Кожна людина проходить певний шлях від моменту, коли вона дізнається про ваш проєкт до моменту, коли вона готова натиснути на кнопку «фінансувати». Після того як вона переказує певну суму, не важливо це 20 гривень чи 2000, в неї вмикається посилена увага до ініціативи і вона хоче відчути свою причетність до реалізації ідеї.

Головні принципи роботи на «Спільнокошті» – взаємність та довіра. Благодійники віддають не лише певну суму, вони віддають вам свою довіру. Крім того, для людини важливо на щось впливати та знати, на що саме вона впливає. Завдання авторки чи групи авторок – донести, що кожен внесок важливий, та розповісти про те, що відбувається з проєктом. Для цього є два дієві шляхи.

Підготувати «винагороди» – символічні подарунки, які розкривають дух вашого проєкту, щоб доброчинці могли зрозуміти його й пояснити своїм друзям і знайомим. Процес вигадування нагород – дуже цікавий та заряджальний для вашої команди. Найкраще придумати шість різноманітних нагород на різні суми внесків, зважайте, що найчастіше роблять внески від 100 до 300 гривень.

Регулярно розповідати деталі про проєкт. Спільнота зможе постійно дізнаватися, що у вас нового, та зрозуміти, що кошти були використані результативно.

Шість порад для успішної кампанії

Детальнішу інформацію про створення успішних комунікацій на прикладі реальних кейсів учасниці отримують у рамках «Майстерні Спільнокошту» – навчання, яке учасниці проходять під час модерації проєкту перед публікацією кампанії.

«Ми Можемо!». Як отримати 30 000 гривень на свій проєктРозповідає Юлія Нечаєва, комунікаційниця «Спільнокошту»

Порада 1

Плануйте комунікаційну кампанію заздалегідь – пропишіть стиль і план публікацій хоча б на половину терміну краудфандингової кампанії.

Порада 2

Використовуйте персональні сторінки у соціальних мережах як опори для проєкту. «Персональний бренд» / особистість завжди посилює позиції кампанії. Транслюйте життя вашого проєкту на особистих сторінках його лідерів, щиро спілкуйтесь із аудиторією.

Порада 3

Важливо витримувати регулярність постингу, тому краще комунікувати за планом стабільно двічі на тиждень, ніж хаотично «то густо – то пусто».

Порада 4

Будьте активними – не чекайте, що доброчинці самі вас знайдуть. Використовуйте всі доступні для вас канали взаємодії з потенційною спільнотою: фейсбук, інстаграм, телеграм, ютуб, блог на платформі «Велика Ідея» тощо.

Порада 5

На початку кампанії визначте, хто ваша цільова аудиторія – на кого орієнтований ваш проєкт. Тримайте у фокусі три кола доброчинців: ваше оточення (рідні, друзі, знайомі, колеги), експерти (люди або організації, що мають вагу у вашій галузі та зможуть про вас розказати/порадити), широка громадськість (люди, які особисто вас не знають і не є експертами у вашій галузі, але які хочуть стати частинкою успіху вашого проєкту).

Порада 6

Вірте у свій проєкт і фокусуйте увагу на тому, чого ви можете досягти за участі спільноти. Ключ: сформувати сенс приналежності до спільноти і розкрити можливості, які створює саме цей проєкт.

Головні страхи, які стають перепонами для подання проєкту, та як із ними боротися?

«Ми Можемо!». Як отримати 30 000 гривень на свій проєктРозповідає Оксана Олійник, психологиня, фасилітаторка, медіаторка

Ці страхи не взяті зі стелі, не перебільшені і не вигадані, це ті страхи, які я сама вчуся долати, які віднаходжу в собі один за одним у часто неймовірних комбінаціях. На щастя, на кожне із запитань є багато вдалих варіантів відповідей, і ці відповіді кайфовіші, коли знаходяться самостійно і з підтримкою. Десять жінок програми отримають можливість пошукати ці відповіді на коуч-сесіях зі мною, де моє завдання – допомогти вам зробити ЦЕ самостійно.

Перший страх – Синдром відмінниці

Реалізовувати проєкт, на який люди скинулися своїми кровними грошима, – надзвичайно страшно, бо це велика відповідальність. Треба зробити його якнайкраще: і точно порахувати бюджет, і не перебільшити суми на оплату праці, довести до кінця, зробити його привабливим і видимим. І це все своїми силами, звісно ж. Тобі треба – ти і роби.

І кожен елемент роби якнайкраще, якщо не вмієш – навчись, але зроби. Не щось одне, те, що справді до душі, у чому «літаєш», а решту розподілити між іншими людьми (найманими на різних умовах). Все-все максимально самостійно. Якнайкраще. Очевидно, що податися на «Спільнокошт» – це збільшити тиск внутрішніх вимог у тисячу разів.

Одна з можливих правильних відповідей – Не обов’язково збільшувати тиск на себе та проходити увесь шлях самотужки. Пам’ятаєте, що це ваша перша спроба, ви можете чогось не знати, а в чомусь помилятися.

Другий страх – Неочевидні витрати

Написати заявку і порахувати бюджет – це робота?
– Ні, звісно, це підготовка до роботи.
А зняти промовідео – робота?
– Та ну, скільки там тих зйомок.
А модерувати реалізацію проєкту – робота?
– Та ну, на це не потрібно планувати і збирати гроші, це само собою, що має робитися.
І рекламу мало того, що оплатити, її треба продумати, вміло таргетувати – але ж не можна на це просити грошей. Чи можна?

Чи можна жити із задоволенням, коли тобі дали кошти на реалізацію ідеї? Чи можна не знецінювати за таких умов свій час і свої навички? Чи можна закласти все так у бюджет, щоб проєкт не перетворився на пекло?

Одна з можливих правильних відповідей: Можна й навіть потрібно закладати у бюджет усі витрати та не знецінювати власний час і досвід.

Третій страх: А що натомість?

І взагалі, чому це мені мають давати гроші на бізнес чи якісь творчі й непевні ідеї в часи, коли багато хто залишився без роботи? Це мені потім що, обслуговувати їх безкоштовно? Повертати? Пам’ятати про борг? Не може ж бути, щоб непотрібно було в якийсь спосіб розраховуватися. Просто так нічого не буває, хіба сир в мишоловці. Що будуть відчувати люди, якщо раптом мій бізнес попри всі зусилля і всю публічність не стане успішним? 

Одна з можливих правильних відповідей: Якщо так станеться, то умовні глядачі з’їдять попкорн і зроблять висновки.

Четвертий страх: Наймати людей – це як?

Ок, я можу не витягнути все сама. Напевно ж доведеться наймати людей. Де їх шукати, як, простигосподи, відбирати? Скільки на це грошей закладати? Як зробити так, щоб вони зрозуміли, що мені треба? Легше, звісно, все самій, та і за якістю краще буде, принаймні я знатиму, що зробила все можливе.

Правильна відповідь: Ніт. Делегувати завдання та наймати людей – це шлях розвитку проєкту та важливий пункт у бюджеті.

Досвід жінок, які вже отримали фінансування

We.City — онлайн-платформа для створення ініціатив і спільного розвитку міського середовища.

«Ми Можемо!». Як отримати 30 000 гривень на свій проєкт

Ми вирішили податися на «Спільнокошт» із двох причин. Перша – щоб отримати фінансову підтримку, необхідну для реалізації платформи We.City. Друга – щоб остаточно визначити для себе, чи є у людей запит на такий проєкт і чи потрібно нам взагалі цим займатися. Тому що підтримка доброчинців (або її відсутність) може це довести.

У нас було багато переживань до запуску «Спільнокошту» (готувались десь приблизно місяць). Сумнівалися, чи вийде залучити так багато людей, чи достатньо точно ми описали ідею проєкту, а що як не встигнемо зібрати необхідну суму. Але ми всією командою віримо в проєкт We.City, тому ці страхи відійшли на задній план.

Хочемо порадити не боятися подавати на «Спільнокошт» проєкти, в які ви дійсно вірите. Це насправді дуже корисний досвід, сповнений підтримки, фідбеків і натхнення.

«Про що вона мовчить» – книжка, написана жінками для жінок. Ця збірка – голоси жінок, які наважилися розповісти свою особисту історію, аби інші також перестали мовчати.

«Ми Можемо!». Як отримати 30 000 гривень на свій проєкт

Ми пів року виношували ідею першої книжки видавництва Creative Women Publishing і власними зусиллями закрили частину підготовчих процесів. Проте нам бракувало коштів на сам друк книжки, тож, коли дізналися про підтримку жіночих проєктів «Великою Ідеєю» та Kotex, вирішили спробувати.

Підготуватися до кампанії здавалося громіздкою справою — для сторінки проєкту на «Спільнокошті» потрібні відео, гарний візуал, грамотна промокампанія. Перед стартом на нас напав синдром самозванки: «Ну хто ми такі, щоби просити гроші на виплеканий проєкт? А раптом не підтримає НІХТО»? Страхи розвіялися у перший же день кампанії, коли десятки людей — знайомих і незнайомих — почали донатити на проєкт. Як дали з цим раду? Вирішили, що якщо не спробуємо — не дізнаємося. І наважилися робити.

 «Ми Можемо!». Як отримати 30 000 гривень на свій проєкт

Ми радимо не пускати все на самоплив і не розраховувати на те, що все вийде саме собою. Це серйозна робота, яка вимагає часових інвестицій усіх в команді. Радимо мати план і рухатися за ним, маркуючи галочкою виконане і ставлячи нову мету. І завжди обирати ідею, яка є живою, викликає пристрасть, бо аудиторію не обманеш. Якщо ідея не драйвить саму команду, вона не зачепить аудиторію та потенційних благодійників.

У нас була чітко розпланована промокампанія, ми слідували за планом, без хаотичності. Найперше — уважно прослухали вебінари від команди «Великої Ідеї», які проливають світло на успішні кампанії і пояснюють, як працювати з благодійниками. Консультувалися з експерткою з комунікацій і найняли SMM-ницю, яка вела наші соцмережі за чітко встановленим контент-планом. Ми добре розігріли аудиторію до старту кампанії, і в день старту всі семеро учасниць команди написали пости з особистих сторінок та написали особисто лідерам думок із кола знайомих із проханням підтримати кампанію дописами.

Також нашою перевагою стало те, що одна з учасниць команди проявила себе як чудову проєктну менеджерку і запровадила в роботу SCRUM-підхід зі щоденним визначенням завдань. Ми ходили на ефіри, давали інтерв’ю про кампанію. Тут спрацювало все — і злагодженість команди, і особистий бренд кожної, і підтримка аудиторії. Також сама ідея книжки «Про що вона мовчить» актуальна і сильна, саме тому вдалося досягнути ефекту віральності.

Як жінці взяти участь

у програмі «Ми Можемо!»

Крок 1

Додати свій інноваційний проєкт на сайті Biggggidea та надати згоду на участь у програмі від Kotex.

Крок 2

Пройти модерацію, описавши його унікальність і соціальну значущість, а також спланувати терміни реалізації та бюджет.

Крок 3

Отримати знання з краудфандингу з експертками платформи «Велика Ідея» в онлайн-форматі.

Крок 4

Знайти свою команду мрії та разом залучати підтримку свого задуму внесками від потенційних доброчинців.

Крок 5

Розказати про свою мрію світу в соціальних мережах із хештегом #МиМожемо і #Kotex.

Головне

Вірити у свій проєкт, адже саме він може стати найкращим.

«Ми Можемо!». Як отримати 30 000 гривень на свій проєкт