Про що вона мовчить: Хто і чому видає відверту збірку жіночих есеїв

/
317 переглядів

Жіноче видавництво Creative Women Publishing готує до друку першу збірку «Про що вона мовчить». Презентацію дівчата сміливо планують на березень, а поки триває краудфандингова кампанія, розповіли нам про заснування видавництва та роботу над першою книжкою.

Про заснування видавництва

Creative Women Space існував уже більше року, коли разом із командою ми вирішили розширювати бренд і створили парасольковий бізнес Creative Women Food (кейтерингові послуги на локації, а через пів року і доставку), через деякий час з’явилася ідея заснувати суто жіноче видавництво, створене жінками для жінок.
Майже кожна зі співзасновниць креативного простору так чи інакше дотична до видавничої сфери (як редакторка, перекладачка та\або авторка), також за два роки існування нашого жіночого креативного простору нам вдалося згуртувати довкола себе чудову й активну спільноту авторок, котрі пишуть і мріють про те, аби видати власні книжки.
Нас семеро, і всі ми дуже різні. Оскільки жіноче коло передбачає рівність, кожна із нас є головною, у нас немає босси чи найголовнішої директорки. Наразі Creative Women Publishing – це п’ятеро співзасновниць Creative Women Space та дві експертки.
У кожної з нас є різний досвід, компетенції, знання та навички, ми працюємо мікрогрупами: важливі стратегічні рішення ухвалюємо всі разом, хтось займається маркетингом та PR, хтось візуальним стилем видавництва і продукції, хтось закриває питання комунікації, а хтось керує пулом редакторів, коректорів, перекладачів. Для нас це новий досвід, тож можна сказати, що ми вчимося у процесі. І це непростий, але надзвичайно захопливий процес.

Жіноче видавництво

Прицільно глянувши на основних гравців на українському видавничому ринку, ми побачили, що зазвичай видавництва засновані або сімейним подружжям, або це родинний бізнес, або ж його очолюють чоловіки, але такого, щоб видавництво створило семеро жінок за бізнес-моделлю жіночого кола, такого точно не було.
Вивчивши іноземний досвід, ми помітили, що за кордоном жіночих видавництв є досить багато, ба більше, виявляється, існує спеціальний тематичний захід – З’їзд жінок-видавчинь (Women in Publishing Summit), де жінки-авторки та жінки-видавчині можуть обмінюватися досвідом, ідеями та просто розширювати своє коло професійних зв’язків.
Про що вона мовчить: Хто і чому видає відверту збірку жіночих есеїв
У фокусі уваги та діяльності Creative Women Space завжди був women empowerment, тому ми запалилися ідеєю створити своє видавництво Creative Women Publishing. У нас двічі оновлювалася команда, ми мали потужну стратегічну сесію, під час якої розробили концепцію, окреслили наші цінності, сформулювали місію та візію видавництва, пропрацювали цільову аудиторію та книжкову лінійку і нарешті у березні анонсували запуск видавництва, створеного жінками для жінок.

Про карантин та трансформації

Коли бачимо запитання «Як карантин змінив наші видавничі плани?», у мене перед очима одразу постає картинка з фільмів про початок Другої світової війни. Ось режисер показує нам головних персонажів та персонажок за день до початку війни: вони радіють, щось святкують, відчувають затишок та тепло, мають надію на майбутнє. Так, їх щось турбує, проте вони навіть не здогадуються, що за декілька годин їхні життя кардинально зміняться, а все, що вони вважали важливим, втратить сенс і залишиться минулим.
Так і ми. Готувалися до анонсування видавництва, писали концепцію, були трохи збуджені через старт, але, мабуть, щось передчували, бо 11 березня, коли писали свій перший пост-анонс про створення Creative Women Publishing, зазначили: «Не буває ідеального моменту для початку. Тому просто зараз ми анонсуємо видавництво, створене жінками для жінок».
Через декілька годин уряд України оголосив про початок карантину. Потім був локдаун, ми були вимушені закрити Creative Women Space, і кожна з нас зіткнулася з власною глибокою трансформацією, яка сильно вплинула і на темп нашої роботи, і на наші людські професійні ресурси.
Насамперед ми проживали та досі проживаємо власні зміни та злами перед очима глобальної коронакризи, бо ми живі та вразливі, як кожен і кожна. Тому ми протермінували всі дедлайни, які ставили перед собою у березні, взагалі на певний час поставили на паузу всю діяльність, а лише дискутували про свої цінності: чи впевнені ми, чи готові, чи зможемо, чи хочемо це робити далі. Нам було важливо зберегти команду, тому чекали на кожну та зважали на те, що відбувається в житті у кожної співзасновниці у цей період. Та восени все ж таки знайшли відповіді на всі вищезазначені запитання, відчули сили та ресурси і почали робити дуже маленькі кроки, аби перше в Україні видавництво, створене жінками для жінок, все ж таки відбулося.

Про те, яких жіночих книжок не вистачає

Якщо говорити про художню літературу, то нам насамперед хотілося би чесних і щирих текстів, які говорили би про жіноче життя, досвід, переживання прямо, без прикрас та ухилянь. Чимало болючих, неприємних чи таврованих «соромом» і «непристойністю» аспектів жіночого досвіду – жіноча сексуальність, роль жінки в сім’ї, материнство, самовизначення жінки та багато інших – для українського суспільства все ще є складними, викликають спротив та провокують бурхливі дискусії. В нашому суспільстві ми все ще не готові відкрито і відверто говорити правду й обговорювати незручні теми: домашнє насильство, післяпологова депресія, криза середнього віку, соло-материнство.
Ми віримо, що тексти про жінок і для жінок, які говоритимуть із читачем прямо й відверто, допоможуть якщо не зламати остаточно, то принаймні значно похитнути чимало з-поміж тих стереотипів, які, на жаль, досі існують у нашому суспільстві й отруюють життя безлічі жінок.
Ми знаємо, що одні лиш книжки не можуть змінити світ. Але думки, ідеї, обговорення, дії і люди точно його змінять. Чому б для початку не перестати вдавати, що цього чи іншого, незручного для нас, у світі не існує (бо воно існує!), а почати читати про це, обговорювати це, актуалізовувати те чи інше питання. Тоді воно не здаватиметься таким страшним і загрозливим, тоді з ним можна буде щось зробити. Впевнені, в Україні є велика кількість жінок, які мають про що розповісти, і така ж велика кількість жінок читатимуть ці історії.

Про фінансовий план

Починаючи з серпня 2020 року, ми щодня активно інвестуємо у видавництво наш час та наш досвід і знання, аби намір, про який ми заявили навесні, мав шанс втілитися у повноцінне видавництво, таке, про яке ми мріяли. Ми стартуємо із фактично нульовим фінансовим капіталом, це правда. Але наш соціальний капітал надзвичайно високий. Той відгук, який знайшла ідея створення такого видавництва у нас на сторінці Creative Women Space у фейсбуку, був неймовірний, понад 200 дівчат та жінок заповнили анкету впродовж приблизно двох тижнів від моменту, коли ми закликали спільноту надати свої коментарі, побажання щодо наповнення, формату та книжкової лінійки видавництва. Так, завдяки анкеті у нас тепер є повноцінна база даних редакторок, ілюстраторок, перекладачок та коректорок.
Щодо фінансів, то тут ми будемо шукати можливостей, і наша креативність, яка є незмінно однією з основних цінностей нашого видавництва, стане нам у пригоді.
До збірки «Про що вона мовчить» долучилося багато лідерок думок та активісток, усі вони написали для нас свої тексти на волонтерських засадах, поділилися важливими історіями просто так, від усього серця, і це неоціненний внесок у розвиток того, що ми робимо.
Тут є і великий кредит довіри, і власне, віра у сам задум, і симпатія. Це щедрий подарунок, і ми вдячні кожній, яка долучилася до збірки. Власне, усі кошти, отримані з продажу цієї збірки ми зможемо реінвестувати у наступний книжковий проєкт. Так ми зможемо рухатися далі.

Про роботу над збіркою

Це збірка, написана жінками для жінок. Мета кожного есею – підтримати, поділитися особистою історією, надихнути. Сказати читачкам: «Ти не сама», «Я теж була там, де ти є тепер, і змогла це подолати».
Спочатку була ідея. Вона народилася ще, мабуть, взимку 2019 року, і їй потрібен був час, аби настоятися. Паралельно ми вже прицільно дивилися на те, щоб об’єднуватися і створювати видавництво Creative Women Publishing. Стратегувалися, прописували цінності й десь у лютому прописали концепцію нашої збірки й склали перелік авторок, яких хотіли б запросити до участі.
Як обирали авторок? По суті, це було жіноче коло. Спершу запросили найближчих, тих, із ким були знайомі особисто і в кого, як ми знали, точно були важливі меседжі, якими вони б захотіли поділитися. Вже потім поволі розширювали це коло і зверталися до жінок, яких читали і знали в інформаційному просторі. Ми намагалися охопити різні сфери, бо дуже хотіли, щоб жіночі голоси були розмаїтими. Сподіваємося, що нам це вдалося, бо серед наших авторок є альпіністка, мінометниця, плюс-модель, орнітологиня, гінекологиня, науковиця, акторка, реперка, представниця ЛГБТ-спільноти, україністка-дослідниця, сценаристка та багато інших.

Було непросто саме з огляду на те, що довелося організовувати творчі процеси аж пів сотні жінок, а соціальні календарі, дедлайни і процеси натхнення у всіх дуже індивідуальні. Але цей непростий процес минув добре.
Ще одним челенджем виявився процес комунікації з такою великою кількістю авторок, бо, як показав досвід, якщо комусь було достатньо точкової комунікації, то багатьом бракувало саме системного, зрозумілого діалогу. Було цінним отримати зворотний зв’язок від кількох авторок із зауваженнями-побажаннями, це дозволило нам максимально швидко зреагувати і виправити ситуацію. Наразі майже 90% текстів відредаговано і доопрацьовано, ми готуємося до фіналізації рукопису і структури книжки, подальшої верстки і підготовки макета до друку. Паралельно з цим відбувається оформлення ТОВ та реєстрації суб’єкта видавничої діяльності, тож на початку 2021 року ми зможемо обрати поліграфічну компанію для співпраці й відправити книжку до друку.
Ми підготували список тем, який розсилали разом із концепцією збірки та пропозицією долучитися. Але наголошували на тому, що цей список – лише для орієнтиру. Ми вірили, що у кожної з жінок, до яких ми звернулися, є історія, якою саме вони хотіли б і могли б поділитися, тому всіляко заохочували писати на ті теми, які найбільше «болять». Тішимося, що практично всі авторки саме так і зробили.
Якщо оцінювати процес від ідеї до втілення, то це січень 2019 року (ідея, обговорення, оформлення концепції збірки), лютий-травень (контакти з авторками), літо-осінь (час на написання і збирання усіх текстів), вересень-листопад (прицільне доопрацювання деяких текстів, редактура, підписання авторських договорів, підготовка палітурки і підписання договору з ілюстраторкою і старт краудфандингової кампанії, яка триває до кінця грудня 2020 року).
Це було задоволення, яким ми відверто смакували. Загалом минуло дев’ять місяців від першого контакту з більшістю авторок і до власне фіналізації рукопису. Все як у жінок (зачаття, вагітність і пологи). Можна було би підготувати цю збірку швидше, але, враховуючи сучасні коронавірусні реалії і непростий емоційний фон, ми не хотіли ставити жорстких рамок ні авторкам (які й так підтримали ідею і зголосилися написати свої тексти безкоштовно), ні собі (оскільки не було фінального розуміння, де брати кошти на друк книжки).
Після того, як вирішили подавати проєкт на краудфандинг, операційні процеси почали рухатися швидше і динамічніше. За два роки існування Creative Women Space ми сформували потужну спільноту, яка неодноразово підтримувала наші ініціативи. Після закриття креативного простору внаслідок карантину ми особливо гостро відчули об’єднувальну силу нашого кола, отримавши багато теплих слів.
Тому ми не мали сумнівів, що цю книжку теж маємо видавати, заручившись підтримкою спільноти. Власне, в цьому і переконалися, коли за першу добу зібрали 40% потрібної суми і 80% від загальної суми – лише за п’ять днів.
Ми увійшли до топ-3 проєктів, які за всю історію платформи «Спільнокошту» мали таку високу динаміку залучення коштів. І це не лише свідчення потужної підтримки нашої спільноти, але й наочний приклад, що, маючи однодумців, залучати кошти для втілення своїх соціальних та креативних ідей цілком реально.
Сподіваємося, що в лютому матимемо паперову книжку і зможемо презентувати її вже на початку березня. Було б дуже символічно презентувати її саме 8 березня, але зізнаємося, що наразі в умовах нестабільного світу цей дедлайн звучить однаково і як челендж, і як амбітна мета. Зробимо все можливе, аби втілити наш задум у реальність, але тримаємо в умі похибку на випадок форс-мажорів та непередбачуваних ситуацій.
Ми плануємо надрукувати 2000 книжок, 500 із яких передамо в бібліотеки, притулки для постраждалих від насильства та жіночі організації. У такий спосіб ми хочемо підтримати жінок, які опинилися у складних життєвих ситуаціях. Якщо нам вдасться зібрати більше коштів, ми радо збільшимо тираж та, відповідно, кількість безкоштовних примірників.
Стратегія з продажів зараз в активній розробці. Також готуємо сайт, ведемо переговори з потенційними партнерами та крамницями. Поки що книжку можна лише передзамовити через сайт Великої ідеї, ставши доброчинцем проєкту.

Про рукописи та подальші плани

Ми не очікували такого інтересу та шквалу рукописів. Коли закривали форму, кількість надісланих текстів сягнула 200. Важливо зазначити, що далеко не всі хороші тексти відповідали тематиці нашого видавництва, тому багатьом довелося відмовити одразу. Ще частина рукописів очікує на прочитання. Як показав досвід, навіть маючи таку велику команду з семи жінок, як у нас, дуже важко координувати великі потоки операційної роботи, запускати краудфандингову кампанію, працювати над підготовкою двох книжок до друку і водночас вдумливо читати кожен рукопис.
Разом із тим нам вдалося знайти кілька текстів, якими ми зацікавилися. Утім, враховуючи темпи нашого руху і зростання, наш видавничий портфель поки маленький: ми плануємо видати три книжки в 2021 році й наразі тільки підступилися до формування видавничого портфелю на 2022 рік.
Зараз працюємо над книжкою «Анатомія письменниці» у колаборації з «Клубом Анонімних Авторів», керівницею якого є письменниця Таіс Золотковська. В Україні є велика потреба писати та навчатися письменства. Разом із командою Creative Women Publishing ми провели опитування щодо тематичних напрямів та сфер інтересів нашої аудиторії, 120 із 280 респондентів маркували creative writing як один із пріоритетних напрямів (а це 55.6% опитаних). Попит на спеціалізовану літературу з creative writing (український досвід) є досить високим. Спільнота «Клубу Анонімних Авторів» налічує приблизно 50 тисяч українців та українок, зацікавлених у написанні книжок.
«Анатомія письменниці» – це книжка-інструмент, книжка-мотиватор, на сторінках якої сучасні українські авторки розповідають про письменницьку майстерність, діляться своїми методами письма, історіями успіхів та невдач, важливими інструментами, а також пропонують кілька практичних вправ із розвитку письменницької майстерності та творчості.
Це ще один чудовий проєкт жіночої співпраці, коли письменниці підтримують одна одну і дають авторам-початківцям практичні поради з письменства, які допоможуть написати та видати більше хороших книжок в Україні. Ми переконані, що в такий спосіб посприяємо розвитку сучасної української літератури та допоможемо початківцям віднайти свій власний голос і почати писати.
Окрім того, разом із факультетом іноземних мов і літератур Університету Сент-Ендрюс у Шотландії, за підтримки Scottish Funding Council, ми розпочали роботу над книжкою «Українки: історії успіху» (робоча назва). Це буде книжка за мотивами лекцій Ірини Ніколайчук про постаті українських діячок (письменниць, громадських активісток, публіцисток, просвітниць та лікарок) періоду fin-de-siècle (друга половина ХІХ – перші десятиліття ХХ століття), які Ірина проводила в Creative Women Space навесні цього року.