В Афганістані жінки вийшли на акцію протесту перед самітом ООН, вимагаючи не визнавати уряд «Талібану»

238 переглядів

У столиці Афганістану, Кабулі, у вихідні відбулася акція протесту жінок, які напередодні саміту ООН в Катарі (триватиме 1–2 травня) закликали не визнавати уряд руху «Талібан», що захопив владу в їхній країні.

Відео з їхньої акції з’явилися у соцмережах.

Захід, під час якого декілька десятків жінок пройшлися житловими районами Кабулу, тривав не більш як 10 хвилин. Учасниці маршу скандували: «Визнання “Талібану” — порушення прав жінок», «Афганці — заручники “Талібану”» та «Ми боротимемося, ми помремо, ми повернемо свої права».

Після цього акції протесту на підтримку афганських жінок провели в низці інших країн, зокрема, люди з закликами не визнавати уряд талібів вийшли на вулиці Іспанії, Франції, Пакистану тощо.

 

Представники «Талібану» не братимуть участь у саміті ООН, де мають обговорити міжнародну взаємодію для розвитку Афганістану.

Раніше заступниця генерального секретаря ООН Аміна Мохаммед заявила, що в організації під час саміту сподіваються «знайти ті маленькі кроки, які повернуть нас на шлях до визнання талібів».

Наразі жодна держава-член ООН не визнала уряд талібів легітимним, відколи вони захопили владу в Афганістані 2021 року.

 

  • У серпні 2021 року «Талібан» захопив владу в Афганістані. Після цього права жінок в країні знову опинилися під загрозою. Таліби забороняють жінкам виходити з дому без супроводу чоловіка, займатися спортом, навчатись у змішаних класах, працювати і навіть одягатися за власним бажанням, зокрема, вимагають носити паранджу.
  • Міжнародна спільнота піддає критиці обмеження прав жінок в Афганістані й вимагає від талібів змінити свою політику. Водночас у «Талібані» заявляють, що поважають права жінок відповідно до свого тлумачення ісламського права.
  • На початку грудня «Талібан» дозволив дівчатам складати випускні іспити в середній школі, попри те, що їм заборонили ходити до школи.
  • 20 грудня таліби заборонили жінкам здобувати університетську освіту. За декілька днів «Талібан» наказав всім місцевим і міжнародним неурядовим організаціям припинити співпрацю з жінками, інакше їх можуть позбавити ліцензії на діяльність. Після оголошення рішення талібів щонайменше п’ять міжнародних неурядових організацій, які займаються питаннями у галузях охорони здоров’я, освіти, у питаннях захисту дітей, забезпечення харчами в умовах різкого погіршення гуманітарної ситуації тощо, призупинили роботу в Афганістані.
  • У зв’язку з забороною дівчатам і жінкам відвідувати більшість середніх шкіл і університетів, стрімко зросла кількість студенток медресе. Деякі студентки задоволені таким навчанням, проте інші називають свою ситуацію обмеженою, адже навчальні заклади, які присвячені вивченню Корану та ісламських текстів, не допоможуть їм реалізувати їхні амбіції.
  • У квітні «Талібан» заборонив жінкам працювати в установах Організації Об’єднаних Націй. Рада безпеки ООН одноголосно ухвалила резолюцію, в якій назвала дії талібів такими, що «підривають права людини та гуманітарні принципи».

 

 

Фото: Facebook Afghan Women News Agency