То як, різниця-таки в голові?

/
255 переглядів

Можна бути сто мільйонів разів успішною, аналізувати небачені масиви даних, та все одно дядя Пєтя з 3-го під’їзду знає, що все це просто інтуїція, жіноча чуйка, не більше, та й взагалі жінкам у світі цьому легше, як не крути – що не дасться інтуїтивно, завжди можна насо…. ой, тобто завжди можна і не робити.

Ні, це незаперечний факт, що чоловіки інакші від жінок, у них і волосся росте інакше, і на одне ребро менше, ну добре, брешу я про ребро, це з іншої опери, але ж красиво. Скажу ще зразу, що й мозок жіночий від чоловічого таки відрізняється, розміром щонайменше (величина черепної коробки – все просто), але це зовсім не робить із одного горішок, повен математичних функцій, а з іншого – міжвушну перекладину, навпаки, скоріше за все, якщо вам в кожну руку дати по мозку (один ем, інший жо), ви не відчуєте різниці, як між колою і пепсі, такі ми вже є – від етикетки залежні.

Більш того, відрізняється не просто мозок жіночий від чоловічого. А кожна людина має свій унікальний внутрішньочерепний горіх. Тобто, якщо ви двометровий дядько, порослий бородою навіть на спині, і любите скрапбукінг чи тендітна дівчина років десь 25-ти, що спускає всі свої гроші в казино, а в вільний час товче пики на ринзі – це не означає, що хтось там зверху переплутав ваші мізки, аж ніяк ні. Після того як мудрі світу цього оглянули знімки понад 1400 мізків – і чоловічих, і жіночих – вони дуже здивувались, але сказали дослівно таке: «Судячи з нашого дослідження, незважаючи на наявність розбіжностей через стать, людський мозок неможливо розділити на дві категорії – чоловічий і жіночий» (Joel et al., 2015). На цій веселій ноті можу сказати, що Марс для чоловіків і Венера для жінок скасовується: можемо спокійно залишитись на нашій спільній недосконалій Землі і зануритись у мозково-гендерні міфи з головою.

«Інтуїція – куди ж без неї»

Усім нам із дитинства відомо, що саме жінки мають просто неземну…ні, не красу – то само собою, вони мають неземне шосте чуття! Ну і рішення приймають, як-то кажуть, не головою, а саме тим «чуттям», «серцем», «емоціями».

Чесно, звідки це пішло, не маю уявлення, але, мабуть, ще відтоді, коли про думалку в жінок було говорити настільки ж некультурно, як про їхні…гм-гм… панталони… Якщо ж заговорити більш предметно, то міф цей має навіть біологічне підґрунтя, бо найбільша різниця мозку-хлопчика від мозку-дівчинки в орбітофронтальній корі головного мозку (і хто тільки ці назви придумав, еееех, краще на малюнок 1 гляньте) і лімбічній системі (малюнок 2) – обидві ці ділянки в жінок більші (Zaidi, 2010), що наче й підтверджує здатність жінок більш емоційно сприймати наше буття, та от про жодну додаткову надемпатію чи шосте чуття не йдеться, на жаль. А інтуїцію свою, чи емоційний інтелект по-модному, можна розвинути чи не розвинути (хто як любить) незалежно від статі (Nelis et al., 2011).

Мал. 1. Орбітофронтальна кора головного мозку

Мал. 2. Лімбічна система.

«Мультитаскінг – про жінок»

Ну а що, вона ж може плисти брасом, борщ варити, робити кар’єру, малювати нігті, скубти брови, доїти корову і виховувати п’ять дітей одночасно!

Ні, не може. Мультитаскінг, любі мої, це про тих магічних поні, що какають веселкою і співають пісні ельфійською – себто ні про кого. Як би нам хто не розповідав про здібності робити сто справ одночасно без втрати ефективності, знімайте мівіну з вух, вона вже варена! Знову ж таки мудрі світу цього показали, що будь-які спроби виконувати кілька справ одночасно знижують якість виконання – на 66% у жінок і на 77% у чоловіків (Stoet et al., 2013). Тобто борщ буде пересолений, корова недодоєна з намальованими нігтями, діти з бровами тьоті Кім, а кар’єра…. нуууу, і вона під стать всьому решта. Та й висновок тут аж ніяк не про те, що мультитаскінг – для жінок, навіть цифри так кажуть, а, скоріше, що жінки роблять кілька справ водночас дуже погано, однак чоловіки ще гірше.

«Та куди там жінкам ті всі змагання, лідерство?! Вони ж дєвочки!»

Комусь футбол, комусь – біатлон, одним – горизонтальний ріст, іншим – вертикальний (не питайте мене, що це… це складніше за мозок, чесно)… І це все аж ніяк не визначається тим, XX ви чи XY, а рівень окситоцину\естрогену\тестостерону варіюється від особи до особи, як красота зубів у коня чи рівень корупції від країни до країни.

Докази? Прошу! Експеримент на дітях показує, що різниці між трикутничком вгору і трикутничком вниз немає. Чому діти, спитаєте ви? Нууууу….. з дітей ще не встигли виростити істинних тижмужчин, тижжінок, тижематерів, а отже і похибка в результатах буде меншою, ніж коли, припустимо, взяти кілька десятків жінок, котрих змалечку бабуся вчила поступатись, терпіти і посміхатись, і пару десятків чоловіків, котрим втовкмачили в голову, що справжній мужик іде до кінця, до останнього зуба, останнього вареника в тарілці, останньої краплі поту і останнього ковтка води. То от, про дітей. Виявляється, що дітки 7-10 років абсолютно одинакові в своєму бажанні змагатись, незалежно, чи це змагання на красу малюнка, швидкість бігу чи складність стрибків на скакалці (Dreber, Essen & Ranehill, 2010).

Тому, мальчішкі і дєвчьонкі, які б ми з вами всі різні чи схожі не були, мозок у кожного з нас унікальний, і в жодному з нас від народження не закладено столи на 17 осіб щосуботи накривати, вчити фізику, керувати тролейбусом чи, може, бавити двохсот дітей. Це вибір, і в будь-якому випадку він прекрасний!

Для тих, кому як і мені сьогодні не спитись і не спиться, довге і занудне читво наостанок.

Dreber, A., Essen, E. V., & Ranehill, E. (2010). Outrunning the Gender Gap – Boys and Girls
Compete Equally. SSRN Electronic Journal. doi:10.2139/ssrn.1499040

Joel, D., Berman, Z., Tavor, I., Wexler, N., Gaber, O., Stein, Y., . . . Assaf, Y. (2015). Sex beyond
the genitalia: The human brain mosaic. Proceedings of the National Academy of
Sciences,112(50), 15468-15473. doi:10.1073/pnas.1509654112

Nelis, D., Kotsou, I., Quoidbach, J., Hansenne, M., Weytens, F., Dupuis, P., &
Mikolajczak, M. (2011). Increasing emotional competence improves psychological and
physical well-being, social relationships, and employability. Emotion,11(2), 354-366.
doi:10.1037/a0021554

Stoet, G., O’Connor, D. B., Conner, M., & Laws, K. R. (2013). Are women better than men
at multi-tasking? BMC Psychology,1(1). doi:10.1186/2050-7283-1-18

Zaidi, Z. F. (2010). Gender Differences in Human Brain: A Review. The Open Anatomy
Journal,2, 37-55. doi:10.2174/1877609401002010037