Жінки, які зазнають домашнього насильства, втричі частіше вдаються до суїциду — дослідження

453 переглядів

Жінки, які страждають від домашнього насильства, втричі частіше намагаються вчинити самогубство, ніж їхні однолітки, які не стикаються з насильством. У жінок, які зазнали сексуального насильства у стосунках, ще вищий ризик самогубства — вони намагаються заподіяти собі смерть у сім разів частіше.

Про це свідчать результати дослідження психічного здоров’я дорослих для благодійної організації Agenda Alliance, яке провела експертка з питань охорони здоров’я з Лондонського університету Саллі МакМанус, повідомляє The Guardian.

Це перше наукове дослідження у Великій Британії, яке виявило дуже тісний зв’язок між тим, що Всесвітня організація охорони здоров’я називає «насильством з боку інтимного партнера» (intimate partner violence, IPV), і суїцидальними думками жінок або спробами самогубства. За оцінками, понад чверть (27%) жінок протягом життя зазнають насильства з боку інтимного партнера.

МакМанус проаналізувала три найновіші (опубліковані в 2000-му, 2007-му і 2014 роках) «Дослідження психічної захворюваності дорослих» Інформаційного центру охорони здоров’я та соціального забезпечення Британії, що детально опитує 7000 людей віком від 16 років про їхнє психічне здоров’я. Вона вивчила кількість жінок, які зазнали фізичного, сексуального, емоційного чи економічного IPV, і тих, які завдали собі шкоди, мали суїцидальні думки або намагалися накласти на себе руки протягом останнього року.

За даними дослідження, жінки, які зазнали насильства з боку партнера також більш ніж утричі частіше схильні до самоушкоджень та більш ніж удвічі піддаються ризику виникнення суїцидальних думок. До того ж експертка зауважила, що жінки, які живуть у бідності, або безробітні, або не можуть працювати через хворобу чи інвалідність, а також ті, хто мають борги, частіше страждають від насильства з боку інтимного партнера.

«Ключові висновки шокують і жахають. Ганебно, що чіткий зв’язок між домашнім насильством і суїцидальними думками серед жінок раніше не визнавався кризою охорони здоров’я, якою вона є. Наш аналіз є новаторським. Унікальний набір даних показує, що жінки у Великій Британії, які страждають від домашнього насильства, частіше, ніж ті, хто не зазнав насильства, робили спроби самогубства. Найбільший ризик — для жертв сексуального насильства у стосунках», — сказала заступниця виконавчого директора Agenda Alliance Джесс Саутгейт.

За її словами, через те, що три чверті самогубців є чоловіками, зв’язок між насильством у сім’ї та самогубством не помічається.

«Профілактика суїцидальних дій також приділяє увагу психічному здоров’ю чоловіків через їхній рівень самогубств, що триває вже давно. Однак біль і страждання жінок ігноруються. Це криза громадського здоров’я. Наші результати показують довгостроковий вплив насильства на психічне здоров’я людини. У гіршому випадку це може призвести до летального результату», — додала Саутгейт.

Борці за права жінок назвали результати такими, що «шокують і жахають», і закликали спонукати лікарів загальної практики, акушерок, персонал центрів зайнятості та інших, хто контактує з уразливими жінками, почати регулярно запитувати їх про їхню особисту безпеку.

Фото: Karolina Grabowska: Pexels