Як протидіяти домашньому насильству?

Домашнє насильство: Як розпізнати, запобігти та протидіяти

Домашнє насильство — проблема, яка не зникла під час війни, а подекуди стала й складнішою. Багато родин були вимушені залишити свої домівки та переїхати у нові міста. В такій ситуації постраждалі можуть почуватися більш розгублено без друзів і близьких поруч.

Читайте інші частини проєкту «Насильство поруч»:

Домашнє насильство

Як розпізнати домашнє насильство?

Домашнє насильство

Як запобігти домашньому насильству?

У серії матеріалів проєкту «Насильство поруч» ми розберемося, як розпізнати домашнє насильство, як йому протидіяти та що кожен і кожна може зробити, щоб домашнього насильства у суспільстві стало менше.

У другому випуску проєкту «Насильство поруч» говоримо про те, як вийти з аб’юзивних стосунків та як допомогти жінці, яка, на вашу думку або ви знаєте, страждає від насильства.

Якщо ви страждаєте від домашнього насильства

Є два головні кроки, які потрібно зробити, якщо ви страждаєте від домашнього насильства або відчуваєте, що є така загроза.

Насамперед потрібно не мовчати про те, що з вами відбувається: звернутися до друзів, родичів, соціальних служб або знайти довірену особу, яка зможе бути з вами на зв’язку. Ви можете зателефонувати на гарячу лінію «Ла Страда — Україна» або на урядову гарячу лінію.

Якщо ви страждаєте від домашнього насильства →
Тривожна валізка для постраждалої →
ЩО РОБИТИ, ЯКЩО ВИ Є ПОСТРАЖДАЛОЮ →
Додаток для виклику допомоги →
Як допомогти постраждалій, якщо ви помітили домашнє насильство →
Фрази, які не можна говорити →
Як можна допомогти подрузі →
Насильство поруч: Як протидіяти домашньому насильству?

«Наша гаряча лінія працює анонімно та конфіденційно. Урядова гаряча лінія 1547 навпаки — фіксує звернення та відповідно передає до поліції, соціальної служби, служби у справах дітей. Тож, якщо ви зателефонували, у вас можуть запитати особисті дані — хто ви, звідки, з якої області, де ви проживаєте зараз. Зафіксовані звернення надалі можуть бути використані у суді»,

— Дарія Пильо, юристка ГО «Ла Страда — Україна».

Наступний крок — діяти. Звернення на гарячу лінію — це початок вашого виходу з кола насильства. Розглянувши вашу ситуацію, спеціалісти допоможуть знайти психологічну або правову допомогу, а також зорієнтують, які є можливості щодо пошуку альтернативного безпечного житла або притулку.

Тривожна валізка для постраждалої

Якщо постраждала збирається піти від кривдника, то потрібно заздалегідь підготуватися: зібрати речі та документи. «Це фактично та ж сама тривожна валізка, яку ми збирали всі напередодні 24 лютого. Це оригінали паспорта, ідентифікаційного коду, медичних документів. Бажано мати і копії. Якщо є діти, то також потрібні зібрати їхні документи. Якщо є можливість, необхідно взяти якийсь запасний телефон, — говорить Дарія Пильо. — До списку документів я б ще додала ті, що доводять право власності на нерухомість. Бувають випадки, коли кривдники повідомляють, що це їхня власність, хоча це й не підтверджено документами. І в такий спосіб вони фактично вводять в оману поліцію або іншу службу, яка може допомогти».

 

Отже, якщо є можливість та це безпечно для вас: 

Документи

Зробіть копії або фото важливих документів (паспорт, ідентифікаційний код, свідоцтва про народження дітей, свідоцтво про шлюб, посвідчення, документи про право власності, медичні картки тощо). Зберігайте копії у надійному місці, перешліть знайомим або завантажте у хмарне сховище, про яке не знає кривдник.

Гроші

За можливості, відкладіть та сховайте готівку. Змініть пін-коди на картках та паролі для доступу в онлайн-банкінг.

 

Особисті речі

Зберіть речі першої потреби, наприклад, теплий одяг та взуття, ліки, також цінні речі або ювелірні прикраси.

Запасні ключі

Зробіть дублікати ключів.

Геолокація

Видаліть історію пошуку в браузері, імейли, листування у месенджерах тощо. Вимкніть геолокацію у налаштуваннях телефона.

Що робити, якщо ви є постраждалою

У критичний момент спробуйте уникати приміщень, де є скло або небезпечні предмети, тримайтесь ближче до виходу, дайте сигнал сусідам, що ви перебуваєте у небезпеці, та зателефонуйте 102.

Диспетчер може попросити описати ситуацію та запитати ваші дані, чи є у приміщення діти, тварини, а також чи потрібна вам медична допомога.

Поліцейські на місці мають зупинити правопорушення, розповісти постраждалій про її права та провести бесіду з кривдником, прийняти заяву та скласти адміністративні матеріали на кривдника у разі домашнього насильства.

Важливо знати, що під час розв’язання питання про винесення термінового заборонного припису пріоритет надається безпеці постраждалої особи. Тобто зазначені вимоги поширюється також на місце спільного проживання (перебування) постраждалої та кривдника незалежно від їхніх майнових прав.

Терміновий заборонний припис виноситься за заявою постраждалої особи, а також за власною ініціативою працівником уповноваженого підрозділу органів Національної поліції України за результатами оцінки ризиків терміном до 10 діб.

Терміновий заборонний припис вручається кривднику, а його копія — постраждалій особі або її представнику.

Домашнє насильство проти жінок

Згідно з законом про домашнє насильство, поліція може виписати терміновий заборонний припис стосовно кривдника, який може містити такі заходи:

  • зобов’язання залишити місце проживання (перебування) постраждалої особи;
  • заборона на вхід та перебування в місці проживання (перебування) постраждалої особи;
  • заборона в будь-який спосіб контактувати з постраждалою особою.

Терміновий заборонний припис має виноситися в присутності кривдника та постраждалої особи, оскільки одна копія припису видається постраждалій, ще одна — кривднику і третя копія залишається в поліції для того, щоб було відкрите адміністративне провадження. Крім того, поліція повинна проінформувати кривдника щодо можливих наслідків порушення. Якщо кривдник порушує припис, постраждала має повідомити про це поліцію.

Насильство поруч: Як протидіяти домашньому насильству?

«Більш серйозним та надійним засобом є обмежувальний припис, що виноситься судом. Він набагато вищий за юридичною силою, оскільки це судове рішення, та має ширший перелік обмежень, як заборона переслідування, пошук через третіх осіб, контактування. Суд може навіть прописати, на яку відстань кривдник не може наближатися до постраждалої особи. І ці обмеження можуть діяти шість місяців. За порушення відкривається кримінальне провадження на підставі статті в Кримінальному кодексі»,

— Дарія Пильо, юристка ГО «Ла Страда — Україна».

Постраждала має право звернутися по безоплатну правову допомогу. 

Єдиний контакт-центр системи безоплатної правової допомоги — 0 800 213 103.

Зараз діє 101 мобільна бригада соціально-психологічної допомоги у 21 області України.

 

Урядова гаряча лінія з протидії торгівлі людьми, запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та насильству стосовно дітей — 1547.

 

Гаряча лінія «Ла Страда — Україна» — 0 800 500 335 (з мобільного або стаціонарного) або 116 123 (з мобільного).

 

Екстрений виклик поліції — 102.

Чат-бот МВС — #ДійПротиНасильства.

 

VIBER

TELEGRAM

Насильство поруч: Як протидіяти домашньому насильству?

Ла Страда

Протидія насильству

Дізнатися більше 

Насильство поруч: Як протидіяти домашньому насильству?

«В Україні є мережа притулків для постраждалих осіб, вони можуть діяти на базі громадських чи міжнародних організацій або бути бюджетними установами. Потрапити до них можна, звернувшись до поліції або соціальних служб»,

— Дарія Пильо, юристка ГО «Ла Страда — Україна».

Додаток для виклику допомоги

Міністерство внутрішніх справ України, Національна поліція України у партнерстві з UNFPA, Фондом ООН у галузі народонаселення презентували мобільний застосунок для жінок, які страждають від домашнього або гендерно зумовленого насильства чи перебувають у групі ризику.

Застосунок замасковано під звичайний додаток, а от кнопка виклику поліції та контакти інших служб допомоги доступні у прихованому інтерфейсі. Застосунок може бути рятівним для жінок, які не мають можливості зателефонувати до поліції з різних причин. Основною перевагою застосунку є прямий зв’язок із поліцією через кнопку SOS без дзвінка на 102 та з автоматичним визначенням місця перебування постраждалої через геолокацію.

Його назву не розголошують публічно заради безпеки, дізнатися можна у поліції або соціальних службах.

Як допомогти постраждалій, якщо ви помітили домашнє насильство

«Якщо ви стали свідком, зателефонуйте на 102, — говорить юристка Дарія Пильо. — Але все ж таки, якщо жінка потім не підтвердить той факт, що вона постраждала від домашнього насильства, то, на жаль, поліція не зможе вжити заходів. У більшості випадків потрібно просто надати інформацію, куди можна звернутися».

Якщо ви підозрюєте, що ваша знайома страждає від домашнього насильства, не очікуйте, що вона вам одразу відкриється та почне говорити про свій стан або обставини, в яких вона перебуває.

Проте часто постраждала перебуває в ізоляції, кривдник може обмежувати коло спілкування, тож, якщо людина, наприклад, сусідка, звертається до вас, — не ігноруйте її. Часом навіть розмова може бути поштовхом до виходу з кола насильства.

Насильство поруч: Як протидіяти домашньому насильству?

«Людина, яка страждає від домашнього насильства, як правило, не має сил сама звернутись по допомогу. Вона також може думати, що нікому немає до неї діла, у найгіршому разі може не розуміти, що те, що з нею відбувається, — не нормально. Розмова з вами може допомогти людині взагалі усвідомити, що те, що відбувається, — це насильство, і так бути не повинно»,

— Вероніка Єрмольчик, психологиня та психотерапевтка.

Важливо, щоб розмова відбувалася на самоті. «Просто поцікавтесь, чи не відбувається в житті жінки чогось, чим вона хотіла б поділитись. Пообіцяйте, що розмова буде анонімною, якщо вона не захоче, щоб про це дізнався ще хтось, і будьте готові дотриматися обіцянки. Скажіть, що хочете допомогти, й також перелічіть, яку саме допомогу ви готові на себе взяти. Не заводьте цю розмову на вушко так, ніби шукаєте привід для пліток. У жодному разі не давайте оцінку ситуації — не звинувачуйте, не наводьте приклад “правильної поведінки”. Будьте готові бути терплячою, а часто і просто відчути своє безсилля, якщо жінка не готова слухати, щось казати або взагалі щось змінювати у своєму житті. Ваше завдання — показати, що ви є і ви готові прийти на допомогу, якщо їй буде потрібно», — продовжує Вероніка Єрмольчик.

Не засуджуйте людину через те, що вона залишається з кривдником, не кажіть, що треба діяти просто зараз. У суспільстві досі існують стереотипи щодо домашнього насильства і часом вони можуть прозвучати навіть у дружній розмові. Фрази на кшталт «Ти сама винна у цьому, тому що ти це терпиш і не йдеш від кривдника» не допоможуть, а навіть навпаки можуть загнати жінку ще глибше у глухий кут.

Фрази, які не можна говорити, якщо думаєте або знаєте, що ваша знайома страждає від домашнього насильства:
  • Чому б тобі просто не піти від нього?
  • Може, ти сама його провокуєш?
  • В усіх пар є проблеми, над стосунками потрібно працювати.
  • Куди ж ти підеш, подумай про дітей!
  • Чому ти дозволяєш йому так поводитися з тобою? Я б ніколи не дозволила, щоб це сталося зі мною.
  • Він завжди такий милий, ніколи б не подумала, що у вас проблеми.
  • Ми всі тобі казали, що з ним щось не так, а ти нас не слухала.
Протидія домашньому насильству

«Заохочуйте проводити спільно час. Якщо ви її подруга чи знайома — просто запропонуйте пройтися, — говорить психологиня ГО “Ла Страда — Україна” Валерія Бондар. — Якщо постраждала розповідає про свої проблеми, ви можете для початку поділитися інформацією. Часто постраждалі перебувають у такому замкненому просторі, що не знають, що допомога є, що можна зателефонувати 102, звернутися на гарячу лінію чи отримати безоплатну психологічну та юридичну допомогу. Разом ви можете розробити план дій, але пам’ятайте, що ви не можете бути рятівним колом. Можна допомогти, дати контакти, але не можна ухвалити рішення за іншу людину».

Якщо ви не близько знайомі з постраждалою, але помічаєте тривожні ознаки в її поведінці, то також можете обережно розповісти про можливості отримання допомоги. Якщо ви працюєте у салоні краси чи іншому подібному закладі, спробуйте розмістити інформацію у жіночому туалеті.

Насильство поруч: Як протидіяти домашньому насильству?

«За досвідом можу сказати, що є такі кейси, коли жінки кажуть, мовляв, “мені от випадково сказали, що є така лінія, я дуже вдячна, що сюди звернулася та отримала допомогу”. Не завжди людина відкриється подружці, сусідці чи випадковій знайомій, не завжди відкриється навіть фахівцю. Але якщо це стається, варто знати, куди звернутися по допомогу»,

— Валерія Бондар, психологиня ГО «Ла Страда — Україна».

Як допомогти

Як можна допомогти подрузі або знайомій, яка страждає від домашнього насильства? По-перше, зібрати та мати під рукою всю необхідну інформацію щодо того, куди можна звернутися по допомогу. Ви можете зателефонувати на гарячу лінію, де вам нададуть детальнішу інформацію.

Почути

Вислухайте та дайте зрозуміти, що ви можете підставити плече. Не форсуйте обставини, дайте подрузі час, щоб вона могла вам довіритися.

Не засуджуйте

Не засуджуйте. Зосередьтеся на підтримці.

Не тисніть

Пам’ятайте, що ваша подруга повинна самостійно ухвалювати рішення щодо свого життя.

Інформація та план

Дайте всю необхідну інформацію про можливі види допомоги, коли вас попросять. Допоможіть розробити план безпеки — продумати кроки, які слід зробити задля порятунку.

Конкретна допомога

Запропонуйте конкретну допомогу, але ту, що ви дійсно можете надати. Якщо ви не можете допомогти фінансово, то можете наглянути певний час за домашньою твариною або зберігати у себе важливі для постраждалої речі.

Ви  можете поділитися з людиною цим матеріалом чи телефоном гарячої лінії.

Насильство поруч: Як протидіяти домашньому насильству?

Ла Страда

Протидія насильству

Дізнатися більше 

Цей матеріал підготовлений у рамках проєкту ГО «Ла Страда — Україна» та ГО «Жінки в медіа» за підтримки International Media Support (IMS).