Насильство поруч. Як запобігти домашньому насильству

Насильство поруч: Як розпізнати, запобігти та протидіяти

У третій частині проєкту «Насильство поруч» говоримо про те, як запобігти домашньому насильству, й чому проблема стає дедалі більшою, хоча звернень від постраждалих з початком війни стало менше.

Читайте інші частини проєкту «Насильство поруч»:

Домашнє насильство

Як розпізнати домашнє насильство?

Домашнє насильство

Як протидіяти домашньому насильству?

Насильство поруч. Як запобігти домашньому насильству

«Домашнього насильства не стало менше. Безпекова ситуація у країні та погіршення економічної складової можуть бути підбурювачами домашнього насильства»,

— Дарія Пильо, юристка ГО «Ла Страда — Україна»

Домашнє насильство — проблема, яка не зникла під час війни, а подекуди стала й складнішою.

З 24 лютого до 31 травня 2022 року на гарячу лінію «Ла Страда — Україна» надійшло 5334 звернення, які стосувалися саме домашнього насильства. За даними Національної поліції України, за перше півріччя 2022 року кількість звернень щодо домашнього насильства зменшилася на 27,5%, як порівняти з аналогічним періодом 2021 року — тоді надійшло 104 295 повідомлень. Кількість самостійно виявлених випадків домашнього насильства зменшилася на 36% і становила 48 тисяч випадків.

Зменшення кількості звернень можна пов’язувати з тим, що на тимчасово окупованих територіях люди не мали змоги звертатися по допомогу ні на гарячу лінію, ні до поліції.

«Є випадки, коли внутрішньо переміщені особи не звертаються до органів на місці свого тимчасового проживання, бо думають, що, можливо, треба почекати, коли вони повернуться, тому що там десь в поліції чи в суді лежать їхні матеріали», — говорить Дарія Пильо.

Крім того, багато хто з постраждалих вважають, що їхні проблеми «не на часі» через те, що йде війна. Жінки, які переїхали до інших областей, могли залишитися без звичного кола спілкування, а з ним і без підтримки, яка, безперечно, необхідна для того, щоб вийти з кола насильства. Крім того, постраждалі можуть бути обмежені у пересуванні або ще більше залежать від кривдників фізично й матеріально.

В такому разі протидія та запобігання насильству є надважливим, долучитися до розв’язання цієї проблеми можуть кожен і кожна.

Інформація, яка рятує

Насамперед потрібно знати, яким буває насильство та що в Україні можна знайти допомогу, а кривдник буде покараний.

Згідно з законом «Про запобігання та протидію домашньому насильству», домашнє насильство — діяння (дії або бездіяльність) фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім’ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають (проживали) однією сім’єю, але не перебувають (не перебували) у родинних відносинах чи у шлюбі між собою, незалежно від того, чи проживає (проживала) особа, яка вчинила домашнє насильство, у тому самому місці, що й постраждала особа, а також погрози вчинення таких діянь.

Про види насильства та важливість самоідентифікації себе як постраждалої читайте у нашому матеріалі.

Інформація, яка рятує →
Куди звертатися по допомогу →
Що може врятувати життя →
Як запобігти домашньому насильству →

Куди звертатися по допомогу?

Телефонуйте 102

У критичний момент спробуйте уникати приміщень, де є скло або небезпечні предмети, тримайтесь ближче до виходу, дайте сигнал сусідам, що ви перебуваєте у небезпеці, та зателефонуйте 102. Диспетчер може попросити описати ситуацію та запитати ваші дані, чи є у приміщення діти, тварини, а також чи потрібна вам медична допомога.

Виклик поліції

Поліцейські мають зупинити правопорушення, розповісти постраждалій про її права та провести бесіду з кривдником, прийняти заяву та скласти адміністративні матеріали на кривдника у разі домашнього насильства.

Заборонний припис

Терміновий заборонний припис виноситься за заявою постраждалої особи, а також за власною ініціативою працівником уповноваженого підрозділу органів Національної поліції України за результатами оцінки ризиків терміном до 10 діб.

Постраждала має право звернутися по безоплатну правову допомогу.

Єдиний контакт-центр системи безоплатної правової допомоги — 0 800 213 103.

Зараз діє 101 мобільна бригада соціально-психологічної допомоги у 21 області України.

Урядова гаряча лінія з протидії торгівлі людьми, запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та насильству стосовно дітей — 1547.

Гаряча лінія «Ла Страда — Україна» — 0 800 500 335 (з мобільного або стаціонарного) або 116 123 (з мобільного).

Екстрений виклик поліції — 102.

Чат-бот МВС — #ДійПротиНасильства.

VIBER
TELEGRAM

Насильство поруч. Як запобігти домашньому насильству

Ла Страда

Протидія насильству 

Дізнатися більше 

Насильство поруч. Як запобігти домашньому насильству

«Окрім очевидних ознак, таких як, наприклад, синці, які пояснюються фразами на кшталт “Я така незграбна”, носінням надто закритого одягу (або темних окулярів) не за сезоном, а також частих пропусків навчання або роботи без пояснення причин, існують і тонкіші моменти, за якими можна запідозрити, що людина страждає від домашнього насильства».

— ВЕРОНІКА ЄРМОЛЬЧИК, ПСИХОЛОГИНЯ ТА ПСИХОТЕРАПЕВТКА

Що може врятувати життя

Це важливо знати задля допомоги постраждалим — часом підказка, до кого звернутися та що робити, може врятувати життя.

«Насправді, тема протидії насильству в суспільстві досить табуйована, — говорить психологиня ГО “Ла Страда — Україна” Валерія Бондар. — Крім того, коли чують фразу “протидія домашньому насильству”, у багатьох одразу виникає в голові образ, що це має бути побита жінка. Але насправді, працюючи за цим напрямом, ми розуміємо, що не завжди насильство є дуже видимим. Не завжди це можна побачити. Не завжди постраждала особа буде про це говорити. Тому дуже важлива інформаційна робота — це можуть бути банери, брошури, плакати у місцях, де постраждала може це побачити, інерційні кампанії у медіа та серед інфлюенсерів».

Валерія наголошує на всеосяжності інформаційної роботи: «Важливо, наприклад, навчати майстрів у салонах краси ідентифікувати постраждалих та надавати їм потрібну інформацію».

«Часом недооцінюють у напрямі протидії домашньому насильству й медичні заклади. Але насправді досить поширена ситуація, коли жінка чи дівчина приходить до лікаря, і лікар просто не знає, що робити, бачить, що в неї синці, ушкодження, але він не знає, як спитати», — додає Валерія.

Дійсно, розпізнати домашнє насильство в іншій родині складно, бо здебільшого воно залишається за зачиненими дверима квартир та будинків. Проте увага та вміння помічати тривожні дзвіночки у поведінці подруг, знайомих, сусідок або клієнток, наприклад, манікюрного салону чи перукарні, може врятувати комусь життя. Постраждалі від домашнього насильства потребують насамперед підтримки, але не завжди готові говорити про свої проблеми.

Про те, як допомогти жінці у біді, — читайте у нашому матеріалі. Якщо вже зараз ви помічаєте тривожні ознаки у поведінці іншої людини, розкажіть їй про гарячу лінію «Ла Страда — Україна»: 0 800 500 335 (з мобільного або стаціонарного) або 116 123 (з мобільного).

Насильство поруч. Як запобігти домашньому насильству

Якщо ви або хтось з ваших знайомих мають ознаки того, що вони стали жертвою насильства, просто зараз телефонуйте на гарячу лінію «Ла Страда — Україна», щоб отримати додаткову інформацію та допомогу:

0 800 500 335 (з мобільного або стаціонарного) або 116 123 (з мобільного).

Насильство поруч. Як запобігти домашньому насильству

Ла Страда

Протидія насильству 

Дізнатися більше 

Як запобігти домашньому насильству:
  • Не залишатися байдужими — звертати увагу на людей поруч, можливо, комусь потрібні підтримка та допомога.
  • Бути готовими розповісти, куди можна звернутися — зібрати та мати під рукою всю необхідну інформацію щодо того, де можна отримати допомогу. Ви можете зателефонувати на гарячу лінію, де вам нададуть детальнішу інформацію.
  • Ви можете звернутися до громадської організації та провести разом із нею тренінг для колег щодо ідентифікації домашнього насильства та допомоги постраждалій. Або розмістити плакати чи брошури про те, куди звертатися по допомогу, у безпечних місцях вашого простору.
  • Боротися з гендерними стереотипами та табуйованістю теми домашнього насильства у суспільстві, адже табу впливають на те, що постраждала не хоче приймати факт домашнього насильства та звертатися по допомогу. Людина може боятися бути звинуваченою у всьому, що з нею відбувається, або соромитися визнати, що в сім’ї є проблеми. Також може лякати страх радикальних змін та випробувань, які будуть на шляху виходу з токсичних стосунків.
  • Поширювати інформаційні кампанії та матеріали про домашнє насильство у своїх соціальних мережах.
Насильство поруч. Як запобігти домашньому насильству

Цей матеріал підготовлений у рамках проєкту ГО «Ла Страда — Україна» та ГО «Жінки в медіа» за підтримки International Media Support (IMS).