В афганських магазинах на голови жіночих манекенів вдягають пакети та закривають обличчя фольгою

/
370 переглядів
Жіночі манекени в Кабулі

У Кабулі в магазинах жіночого одягу помітили манекени із загорнутими в поліетиленові пакети головами та обличчями, закритими алюмінієвою фольгою.

Користувачі соціальних мереж викладають фото цих манекенів.

У такий спосіб власники крамниць намагаються виконати заборону угруповання «Талібан», яке захопило владу в Афганістані, на використання людських фігур. На думку талібів, голови на манекенах ображають іслам, оскільки їм нібито можна поклонятися, а Коран вважає ідолопоклонство непрощенним гріхом. Спочатку «Талібан» вимагав обезголовити жіночі манекени, проте продавці виступили проти, пояснивши, що це завдасть їм великих фінансових збитків.

«Талібан, щоб не відступати від власної абсурдності, спочатку вимагав обезголовити всі жіночі манекени в Афганістані. Але тепер, люб’язно демонструючи розуміння та співчуття, каже просто накрити їх поліетиленовими пакетами, ніби їх душать», — написав користувач Лейф Керн.

Письменниця-фантастка Регіна Кларк назвала це «пародією» та «ненавистю до жінок».

Деякі власники магазинів приховують обличчя манекенів капюшонами чи відрізками тканини.

За словами власника магазину на ім’я Азіз, агенти Міністерства сприяння доброчесності та запобігання порокам регулярно відвідують магазини та торгові центри, щоб переконатися, що манекени або обезголовлені, або вкриті голови.

«Усі знають, що манекени не є ідолами, і ніхто не збирається їм вклонятися. У всіх мусульманських країнах для демонстрації одягу використовують манекени», — наголосив він, цитує агентство Associated Press.

  • У серпні 2021 року «Талібан» захопив владу в Афганістані. Після цього права жінок в країні знову опинилися під загрозою. Таліби забороняють жінкам виходити з дому без супроводу чоловіка, займатися спортом, навчатись у змішаних класах, працювати і навіть одягатися за власним бажанням, зокрема, вимагають носити паранджу.
  • Міжнародна спільнота піддає критиці обмеження прав жінок в Афганістані й вимагає від талібів змінити свою політику. Водночас у «Талібані» заявляють, що поважають права жінок відповідно до свого тлумачення ісламського права.
  • На початку грудня «Талібан» дозволив дівчатам складати випускні іспити в середній школі, попри те, що їм заборонили ходити до школи.
  • 20 грудня таліби заборонили жінкам здобувати університетську освіту, а за декілька днів наказали всім місцевим і міжнародним неурядовим організаціям припинити співпрацю з жінками, інакше їх можуть позбавити ліцензії на діяльність. Після оголошення рішення талібів щонайменше п’ять міжнародних неурядових організацій, які займаються питаннями у галузях охорони здоров’я, освіти, у питаннях захисту дітей, забезпечення продуктами харчування в умовах різкого погіршення гуманітарної ситуації тощо, призупинили роботу в Афганістані.
  • У ніч проти 14 січня у Кабулі застрелили колишню афганську депутатку Мурсал Набізаду, яка була однією з небагатьох жінок-парламентарок, які залишилися в Афганістані. Разом із Набізаду загинув її охоронець.