У Канаді поліцейських навчатимуть делікатно брати свідчення у постраждалих від сексуального насильства

310 переглядів

В Онтаріо, в одній із найбільш населених провінцій Канади, у поліції розробили програму підтримки постраждалих від сексуального насильства. Найближчим часом поліцейські пройдуть спеціальний тренінг, який має допомогти їм навчитися більш делікатно поводитися з жертвами злочинів.

Розробники тренінгу, який має бути доступним до кінця цього місяця, кажуть, що він стане обов’язковим для всіх поліцейських, оскільки сексуальне насильство залишається одним із найпоширеніших злочинів у Канаді, повідомляє CBC.

«На мій погляд, за 20 років поліцейської роботи ми, ймовірно, завдали більше шкоди, ніж користі. Це тому, що непідготовлені поліцейські знімають відео з жертвами сексуального насильства, і, на жаль, я відчуваю, що ми могли додати проблем постраждалим», — заявила сержантка Алана Моррісон, детективка поліцейської служби The Nishnawbe Aski Police Service й очільниця програми підтримки жертв сексуального насильства.

Згідно з даними Статистичного управління Канади про статистику злочинів за 2021 рік, кожна четверта жінка в Північній Америці зазнає сексуального насильства протягом свого життя, причому щороку в Канаді стається близько 600 тисяч випадків сексуального насильства. Проте до поліції повідомляють лише у приблизно 6% випадків.

Також у Канаді 2022 року провели дослідження «Необґрунтоване сексуальне насильство: досвід жінок, яким поліція не повірила». Дослідники проаналізували історії 23 жінок, які зазнали сексуального насильства, а також їхній досвід роботи з поліцією та його вплив на здоров’я і самопочуття постраждалих. Виявилося, що жінки часто відчували, що з ними поводяться нечутливо, і стикалися зі звинувачувальними запитаннями, відсутністю розслідування та подальшими заходами з боку поліції.

На думку Алани Моррісон, тренінг для поліцейських має змінити ситуацію, що склалася. Під час тренінгу поліцейські дивитимуться три відео тривалістю в одну годину. Кожне з них продемонструє, як поліцейські беруть свідчення у різних ситуаціях: торгівля людьми, сексуальне насильство в дитинстві та сексуальна травма. Після відео учасникам тренінгу покажуть коментарі травматологів та юристів, а також роздуми офіцерів та постраждалих про цей досвід.

«Прогалина полягає в тому, як це насправді виглядає, коли ви спілкуєтеся з жертвою сексуального насильства чи іншого насильницького злочину? Ідея [нового відеотренінгу] полягала в тому, щоб дати офіцерам щось дуже відчутне та справді гарний приклад, який вони можуть наслідувати, і зрозуміти, як насправді виглядає на практиці заява про травму», — пояснила сержантка, детективка поліції Онтаріо (OPP) і керівниця відділу підтримки жертв у північно-західному підрозділі служби, яка очолила розробку нового тренінгу, Дайна Веллок.

Однією з експерток, які взяли участь у створенні нового тренінгу, стала клінічна психологиня, яка у 2022 році була нагороджена Орденом Канади за «новаторське та трансформаційне дослідження терапії насильства та травм у широких громадських колах», докторка Лорі Хаскелл. На її думку, потрібно краще розуміти нейробіологію, що стоїть за травмою і те, як це впливає на реакцію людини.

«Що це означає для того, як змінюється пам’ять, увага, пізнання та поведінка людей, коли вони зазнають загрозливого, сильного стресу або травматичного досвіду», — сказала вона.

Хаскелл наголошує, що брати свідчення про травму означає дати людям можливість поділитися тим, що вони пам’ятають, замість того, щоб ставити звинувачувальні запитання чи перебивати. Зокрема, психологиня пропонує уявити ситуацію, що вона раптом витягла пістолет та наставила на людину. Після цього Хаскелл запитує у «жертви»: «На чому б ви зосередилися?» За її словами, під час травматичної події люди часто не зчитують інформацію про колір кімнати чи одяг іншої людини: «Ви зосереджуєтеся на тому, що важливо для виживання».

«Це природа того, як ви ставите [запитання] і для чого ви їх ставите. Чи ви робите це, щоб спробувати дестабілізувати людину, перервати її розповідь або інші непослідовні речі чи ви не зрозуміли і є щось, що потрібно зрозуміти більше?» — зауважила вона.

Наразі під час базової підготовки з офіцерами проводять одне 90-хвилинне заняття, наголошуючи на важливості інформування офіцерів про травми. За словами директора відділу зв’язків із державними органами та комунікацій Асоціації керівників поліції Онтаріо Джо Коуту, також існують інші навчальні програми, розроблені окремими поліцейськими, але він визнає, що завжди потрібне більш якісне та послідовне навчання.

Очікується, що нещодавно розроблений відеотренінг буде завантажено на веб-сайті OPVTA (Спілка відеонавчання поліції Онтаріо) до кінця січня. Надалі у кожній провінції управління поліції самостійно вирішуватимуть, чи проводитимуть вони цей тренінг.

Фото: The Nishnawbe Aski Police Service