У Чернігові відкрили першу в області кризову кімнату для постраждалих від насильства

/
338 переглядів

У Чернігові відкрили першу в області кімнату кризового реагування для людей, які постраждали від домашнього або гендерно зумовленого насильства.

Прихисток, що містить три житлові кімнати з меблями, постільною білизною, гігієнічними засобами, іграшками для дітей, кухня з різною побутовою технікою та посудом і санвузол із пральною машинкою, місцева влада відкрила за підтримки Фонду ООН у галузі народонаселення.

У кімнаті кризового реагування жінки з дітьми можуть цілодобово перебувати від 10 до 20 діб, а також отримати психологічну та юридичну допомогу. Одночасно у прихистку можуть перебувати до 10 осіб з усієї області.

Адреса кризового центру приховується, щоб кривдники не могли знайти людей, які звернулися по допомогу. Потрапити до прихистку можна, звернувшись до поліції або соціальних служб.

«Надання послуг постраждалим та тим, хто перебуває під ризиком гендерно зумовленого насильства, зокрема сексуального насильства, є одним із ключових напрямків мандату Фонду ООН у галузі народонаселення», — заявив заступник представника Фонда ООН у галузі народонаселення (UNFPA), координатор з надзвичайних ситуацій Мустафа Елканзі.

За словами директорки обласного центру соціально-психологічної допомоги Олени Тилькун, наразі кількість ліжкомісць намагаються збільшити.

«Якщо за 10 днів ця допомога не зможе вирішитися у кризовій кімнаті, то ми будемо таких мам, таких жінок з сім’ями або осіб переводити до нашого центру соціально-психологічної допомоги, де ми зможемо надавати подальшу допомогу протягом уже 90 діб», — розповіла директорка обласного центру соціально-психологічної допомоги Олени Тилькун «Суспільному».

Згідно зі статистикою поліції, за 10 місяців цього року було зареєстровано понад 8,5 тисяч звернень щодо домашнього насильства, відкрили 20 кримінальних проваджень.

 

  • Раніше DIVOCHE.MEDIA разом із ГО «Ла Страда — Україна» створили серію матеріалів про те, як розпізнати домашнє насильствояк йому протидіяти та що кожен і кожна може зробити, щоб домашнього насильства у суспільстві стало менше.
  • За даними ПРООН, від фізичного домашнього насильства в Україні страждає близько 2 мільйонів людей. У понад 80% випадків це насильство чоловіків щодо жінок. Щороку від домашнього насильства гинуть 600 українок.
  • У червні 2022 року Верховна Рада України ратифікувала Стамбульську конвенцію або Конвенцію Ради Європи про попередження і боротьбу з насильством щодо жінок і домашнього насильства — міжнародну угоду, яка визнає сексуальне насильство порушенням основних прав людини, а також формою дискримінації щодо жінок. Загалом документ підписали понад 40 країн.

Фото: Twitter UNFPAUkraine