Імена яких жінок можуть отримати вулиці Києва

/
921 переглядів

У додатку «Київ Цифровий» розпочалось електронне голосування за перейменування вулиць Києва, які мають назви, пов’язані з країною-агресором росією. 

Голосування триватиме до 19 червня включно. 

Divoche.media дослідило, скільки жіночих імен у списках до голосування та хто ці постаті. 

Шевченківський район

У списку пропозицій нової назви для вулиці Гончарова — ім’я Оксани Мешко, біологині, учасниці опозиційного руху в Україні в повоєнний період, співзасновниці Української Гельсінської групи. Жінки, яку КДБ так боялося, що у 76 років відправило етапом до Охотського моря на заслання.

Вулицю Академіка Грекова можуть перейменувати на честь Євдокії Долі. Євдокія Доля — українська акторка, разом із чоловіком, хореографом Василем Верховинцем, заснувала унікальний на той час ансамбль «Жінхоранс», де стала режисеркою. У 1938 році Верховинця заарештували, звинуватили у пособництві Симону Петлюрі та розстріляли. Євдокію Долю заслали до Казахстану, вона повернулася в Україну в 1944 році. 

У списку пропозицій на перейменування вулиці Бориса Житкова — українська письменниця та журналістка Докія Гуменна, яка змушена була емігрувати до США. 

 

Вулицю Кирпоноса пропонують назвати іменем Адельгейди Київської — онуки Ярослава Мудрого, яка була дружиною німецького імператора Генріха IV, втекла від нього та отримала дозвіл на розлучення, потім пішла у монахині. 

Вулицю Краснодарську можуть назвати іменем Голди Меїр — ізраїльської державної діячки, однієї з засновниць держави, прем’єр-міністерки Ізраїлю (1969–1974), яка народилася у Києві. Провулок Криловський пропонують перейменувати на честь Катерини Десницької, принцеси Сіаму, яка мала дуже захопливе та цікаве життя. 

Імена яких жінок можуть отримати вулиці Києва
Катерина Десницька з сином

Вулиця Пушкінська може отримати ім’я Ірини Стешенко — талановитої перекладачки, акторки театру «Березіль», онуки Михайла Старицького. В її комунальній квартирі на цій вулиці проводили літературно-мистецькі салони. 

Вулиця Ставропольська може стати вулицею імені архітекторки Тамари Целіковської, а провулок Ставропольський — Ніни Кваші, військової, яка загинула під час російського вторгнення в Україну 2022 року. 

У списку на перейменування вулиці Льва Толстого є принцеса Діана, а у переліку пропозицій щодо площі Льва Толстого — королева Єлизавета, знову принцеса Діана та королева Франції Анна Київська. Анна Ярославна – найвідоміша дочка Ярослава Мудрого, дружина  Генріха І. Після смерті Генріха Анна Ярославна стала опікункою сина і підписувала разом з ним деякі державні грамоти.

Імена яких жінок можуть отримати вулиці Києва

Вулиця Тургенівська може отримати ім’я письменниці Зінаїди Тулуб або української акторки, перекладачки, фольклористки Софії Тобілевич. Зінаїду Тулуб здебільшого знают за романом «Людолови» – це великий історичний роман, перша історія Роксолани, яку з часом будуть тираживути і у літературі, і у кіно.  у 1937 році  Зінаїду Тулуб арештували, інкримінуючи причетність до контрреволюційної організації «Виборчий центр». Письменниця відсиділа в таборах та на засланні 20 років.

У списку варіантів нової назви вулиці Уссурійської можна проголосувати за Анну Валентинович — одну з засновниць незалежної профспілки «Солідарність» у Польщі, яка згодом переросла у широкий суспільно-політичний рух, що боровся з комуністичним режимом. А вулиця Ясногірська може називатися ім’ям поетеси Жені Васильківської. 

Голосіївський район

Вулиця Байкальська може отримати ім’я бразильської письменниці українського походження Клариси Ліспектор, вулиця Балакірева — зоозахисниці Асі Серпинської. Вулиця Марії Боровиченко має шанси отримати ім’я Віри Ґедройць — однієї з перших професорок хірургії у світі. У списку варіантів нової назви вулиці Академіка Вільямса — Ольги Полянської (інформація уточнюється), вулиці Волзької — ім’я наймолодшої сестри Лесі Українки, мемуаристки, перекладачки Ізидори Косач-Борисової (на її честь пропонується перейменувати і вулицю Генерала Родимцева) та мисткині Ади Рибачук, яка працювала над Стіною Пам’яті на Байковому цвинтарі. Ім’я Ади може отримати і провулок Волзький. Ада Рибачук працювала в галузі монументально-декоративного мистецтва, живопису, графіки. У неї є роботи у скульптурі, в архітектурі, літературі й навіть у кіно.

Імена яких жінок можуть отримати вулиці Києва
Ада Рибачук

Вулиця або/та провулок Генерала Доватора може отримати ім’я етнографині, культурологині та перекладачки Катерини Грушевської. Визначною працею її життя стали томи «Українських народних дум». Планувалося шість томів, але світ побачили тільки два з них. І досі цей корпус вважається найповнішим зібранням українського народного епосу: до першого тому увійшло 13 текстів і 117 варіантів дум, до другого — 20 дум і 176 варіантів. Другий том майже весь порізали на картон, вбачаючи у ньому націоналістичні, небезпечні для СРСР погляди.

Імена яких жінок можуть отримати вулиці Києва
Олександра Екстер

Вулиця Дубініна може стати вулицею імені Олександри Екстер — яскравої художниці, представниці українського авангарду. Разом з Олександром Богомазовим заснувала в Києві групу «Кільце», яка об’єднала українських авангардистів. 

Імена яких жінок можуть отримати вулиці Києва
Робота Олександри Екстер

Вулиця Іллі Еренбурга може отримати ім’я оперної співачки Лілії Лобанової, Іртишська або Уральська — акторки Маргарити Кринициної, відомої за роллю Проні Прокопівні у фільмі «За двома зайцями», провулок Кіровоградський — вишивальниці Віри Роїк. 

Вулиця Левітана може бути перейменована на честь української художниці та дизайнерки Соні Делоне — яскравої зірки світового авангарду, або отримати ім’я шведської дитячої письменниці Астрід Ліндґрен, мами Карлсона та Пеппі Довгапанчохи. У переліку нових ймовірних назв вулиці Ломоносова — ім’я математикині, вчительки, активістки та волонтерки Юлії Здановської, яка загинула під час російського вторгнення в Україну у 2022 році. 

Вулиця Маршальська може отримати ім’я мисткині Галини Севрук, вулиця Пролетарська — акторки Наталі Лотоцької, Ржевська — акторки Віри Левицької, Сєченова — науковиці Зої Бутенко або поетеси Ліни Костенко, вулиця або/та провулок Столєтова — Галшки Гулевичівни — меценатки, фундаторки Київської братської школи. 

Дарницький район

Вулиця Волго-Донська може отримати ім’я літературознавиці та активної учасниці руху «шістдесятників» Михайлини Коцюбинської, а провулок Волго-Донський — «шістдесятниці», політув’язненої Надії Світличної

Імена яких жінок можуть отримати вулиці Києва
Соня Делоне

Вулицю Карла Маркса пропонують перейменувати на честь Соні Делоне, а Славгородську — на честь Віри Холодної, акторки німого кіно, яка мала коротке життя, але дуже яскраву кар’єру. У 1917 році на екран вийшов один з кращих її фільмів — «У каміна». За радянської влади він був знищений. 

Імена яких жінок можуть отримати вулиці Києва
Віра Холодна

Вулиця Суворова може отримати ім’я згаданої вище Оксани Мешко, а провулок — української дисидентки Ніни Строкатої або художниці Олександри Екстер, вулиця Чкалова — бойової медикині Ірини Дерусової, яка загинула під час російської війни в Україні. Ірина — перша жінка, яка отримала звання Героя України (посмертно). 

Деснянський район

Вулицю Біломорську можуть назвати іменем активістки Катерини Гандзюк, а вулицю Олександра Даля — іменем акторки Нонни Копержинської, відомої за фільмами «Украдене щастя», «За двома зайцями» та «Королева бензоколонки». 

Вулицю Петра Запорожця пропонують назвати іменем французької письменниці українсько-єврейського походження Ірен Немировської, яка загинула у концтаборі Аушвіц-Біркенау. 

Імена яких жінок можуть отримати вулиці Києва
Олена Кисілевська

Вулиця Кисловодська може отримати ім’я найстаршої доньки Ярослава Мудрого – Єлизавети Ярославівни, королеви Норвегії та Данії або Олени Кисілевської — однієї з найактивніших громадських діячок України 19–20 століть. Олена Кисілевська — письменниця та журналістка, політикиня та борчиня за жіночу емансипацію. У своїх художніх і публіцистичних творах Олена звертала увагу на необхідність повного зрівняння жінок у правах із чоловіками, надання жінкам права голосу на виборах і можливості бути обраними до органів державної влади, наполягала на вихованні жінок у патріотичному українському дусі.

Імена яких жінок можуть отримати вулиці Києва
Робота Параски Хоми

Вулицю Кутузова можуть переназвати на честь мисткині Параски Хоми. У творчому доробку художниці — понад 5 тисяч творів, що зберігаються в музеях Києва, Львова, Канева, Івано-Франківська, Снятина; у приватних колекціях США, Канади, Польщі, Австралії.

Серед варіантів нової назви вулиці Магнітогорської — ім’я правозахисниці, «шістдесятниці» Світлани Кириченко, а однойменного провулка — польської князівни королеви Гольшанської. Проспект Володимира Маяковського може отримати ім’я Інни Дерусової, а вулиця Мічуріна — кіноакторки та кінорежисерки Юлії Солнцевої. 

Вулиця Мурманська може бути названа іменем письменниці та засновниці жіночого руху в Україні Наталії Кобринської, вулиця Некрасова — письменниці Зінаїди Тулуб, вулиця Сєдова — хірургині Ольги Авілової. 

Вулицю Марини Цвєтаєвої пропонують назвати іменем художниці Марії Башкірцевої або художниці Олександри Екстер, крім того у списку Михайлина Коцюбинська, Наталія Кобринська, меценатка Галшка Гулевичівна (про яких вже йшлося вище) та письменниця Дніпрова Чайка. Вулиця Червоноткацька може отримати ім’я Голди Меїр.

Дніпровський район

У варіантах нової назви для вулиці Астраханської — ім’я художниці-графістки Алли Лисянської, вулиці Лобачевського — княгині Інгігерди, шведської принцеси та великої княгині Київської. Разом із чоловіком Ярославом Мудрим вона започаткувала будівництво Софії Київської. Вулиця Станюковича може отримати ім’я української науковиці, лікарки Любові Малої. Вулиця Генерала Карбишева  – українська соціологиня, Ірини Бекешкіної.

Крім того, у Дніпровському районі бульвар Перова може отримати ім’я Олександри Екстер, вулиця Плеханова — Голди Меїр, вулиця Попудренка — Тамари Целіковської. Всі вони неодноразово зустрічаються у списках. 

Печерський район

Провулок Добролюбова можуть назвати іменем сержантки Збройних Сил України Катерини Ступницької, яка загинула 8 березня 2022 року на Київщині. 

Імена яких жінок можуть отримати вулиці Києва
Фото Олени Степанів

У списку пропозицій нової назви вулиці Лізи Чайкіної — ім’я Олени Степанів, яка до Першої світової війни отримала освіту історикині та займалася викладацькою діяльністю, а потім стала першою жінкою, зарахованою на військову службу у званні офіцера. Той самий провулок може отримати й ім’я акторки Ольги Кусенко. 

Оболонський район

Вулицю Аляб’єва пропонують назвати іменем Ірини Цвілої, яка загинула, боронячи Київщину в лютому 2022 року. Вулиця Мічуріна може отримати ім’я української громадської діячки та письменниці Валерії О’Коннор-Вілінської, вулиця Новікова-Прибоя — дитячої письменниці Ірини Жиленко або Голди Меїр.

У списку варіантів нової назви вулиці Клари Цеткін — сержантка Катерина Ступницька, активістка українського жіночого руху та поетеса Уляна Кравченко, письменниця Дніпрова Чайка та діячка дисидентського руху, політув’язнена, письменниця Ірина Калинець.

Подільський район

Вулицю Олександра Бестужева можуть назвати іменем Стефанії Вільчинської — педагогині, виховательки та соратниці Януша Корчака, яка загинула разом із ним та дітьми з будинку сиріт у газовій камері. 

Імена яких жінок можуть отримати вулиці Києва
Оксана Павленко Автопортрет

Вулицю Верещагіна пропонують назвати іменем української мисткині, представниці «Розстріляного відродження» Софії Налепинської-Бойчук або художниці Соні Делоне. Вулиця Вітчизняна може мати ім’я художниці-«бойчукістки» Оксани Павленко. Провулок Тагільський може мати ім’я діячки ОУН Катерини Мешко, вулиця Тагільська — Оксани Мешко, вулиця Червонопільська — професорки Абашкіної. 

Провулок Олександра Бестужева може бути названий на честь учасниці російсько-української війни та боїв за Київ Ірини Цвілої. 

Солом’янський район

Провулок Виборзький може отримати ім’я журналістки, правозахисниці та дисидентки Раїси Руденко, вулиця Брянська — вже відомих нам Ади Рибачук або Оксани Мешко, вулиця Волгоградська — науковців-медиків Марії та Олексія Кронтовських. 

Вулиця Уляни Громової може отримати ім’я сержантки Катерини Ступницької, вченої, докторки фізико-математичних наук Ірини Адаменко або — Ольги Бурої. А вулицю Зої Космодем’янської можуть перейменувати на честь першої жінки з військовим званням хорунжої під час Великої війни 1914–1918 років Софії Галечко, мисткині Оксани Лятуринської, письменниці Наталени Королеви, феміністки, громадської діячки, членкині Української Центральної Ради Зінаїди Мірної, кримчанки, громадської та військової діячки, хорунжої Армії УНР Харитини Пекарчук, просвітниці Іванни Блажкевич, медикині 10-ї окремої гірсько-штурмової бригади Збройних Сил Сабіни Галицької, яка загинула у лютому 2022 року. 

Вулицю Качалова пропонується перейменувати на честь драматичної акторки Любові Гаккебуш або громадської діячки, учасниці Українського жіночого союзу Ольги Бесараб. Провулок Донський –  феміністки, письменниці та перекладачки Євгенії Ярошинскої. Євгенія була членкинею товариства «Жіноча громада», організувала центри жіночого руху в селах, боролася за права дітей отримувати освіту рідною мовою.

Провулок Металістів може називатися іменем акторки Оксани Вороніної, вулиця Олександра Пироговського — іменем української поетеси та освітянки Марії Підгірянки, а вулиця та/або провулок Федосєєва — іменем письменниці, членкині київської літературної групи «Аспис», «Ланка» — МАРС Марії Галич.

Крім того, у списках пропозицій можна знайти вже названі імена: Катерини Ступницької, Докії Гуменної, Катерини Гандзюк, Інни Дерусової, Маргарити Кринициної. 

Святошинський район

У Святошинському районі знову зустрічаються імена акторки Маргарити Кринициної (замість вулиці Генерала Наумова) та Оксани Мешко (замість вулиці Пришвіна). Вулиця Яснопольська може отримати ім’я письменниці Маргарити Малиновської, а вулиця Сім’ї Сосніних — відомої науковиці Марії Кюрі. Провулок Маршака 3-й можуть назвати іменем однієї з найважливіших постатей американської та світової поезії Емілі Дікінсон.