«Ховали намисто у тривожну валізку поруч із найважливішим». Українські бренди, які переосмислюють давні традиції

/
2163 переглядів

Весільна сукня з тонкого гаптованого мережива у поєднанні з керсеткою? Традиційна рясна спідниця з вишитою кишенькою на щодень? Намисто з косівською керамікою до трендових костюмів та суконь? Символи з писанок, вишиті на капелюсі? Українки кажуть «так» цим та іншим речам від українських брендів, що створені на стикові давніх традицій і сучасних тенденцій. А дизайнери все частіше вдаються до творчого переосмислення культурних надбань, аби передавати їх далі та примножувати. Вони використовують у своїх колекціях сакральні символи, традиційні ремесла та автентичні форми. А головне — популяризують українську культуру та інтегрують її у сьогодення за допомогою стильного одягу й аксесуарів.

Ми зібрали список брендів, з якими точно варто познайомитися (якщо ви ще ні). Читайте про їхні колекції, філософію та роботу в умовах війни:

Oksana Boriychuk
@oksana.boriychuk

Бренд виготовляє авторські намиста, чокери, сережки та браслети з українським характером. Майстерня та магазин розташовані у Львові.

Авторка бренда Оксана Борійчук розповідає про народження майстерні п’ять років тому: «Все почалося з моєї ідеї створювати прикраси з натуральних матеріалів, натхнені етнікою. Тоді з намистами працювали лише колекціонери та майстрині, які продавали свої вироби на ярмарках. Мені ж хотілося створити щось своє: щоб вироби були неповторними та мали в собі частинку української душі», — говорить Оксана.
Поєднавши красу українських прикрас, історію та безумовну любов до своєї справи, засновниця отримала той самий мікс, необхідний для того, щоби бренд полюбився жінкам не лише в Україні, а й за кордоном.

«Усі ці неймовірні жінки, яких мені щастить зустрічати у магазині чи спілкуватися онлайн, дуже різні. Хтось купує намисто, щоби доповнити свій святковий образ, хтось замовляє його за океан, щоб завжди мати поруч рідний символ, а ще хтось популяризує українське, одягаючи низку коралів до повсякденного вбрання. Об’єднує нас усіх, так само як і попередні покоління, напевно, одне — бажання прикрашати себе та свій світ дорогими серцю знаками», — розповідає Оксана Борійчук про своїх клієнток.

«Ховали намисто у тривожну валізку поруч із найважливішим». Українські бренди, які переосмислюють давні традиції

Одна з цілей бренда — вносити традиції до повсякденних образів. І прикраси Oksana Boriychuk роблять це дуже органічно: натхненні етнікою та давньою українською культурою, вони все ж залишаються сучасними. Окрім намист бренд створює також гостромодні чокери чи актуальні за формами браслети.
У прикрасах майстри поєднують найрізноманітніші матеріали: латунне литво, натуральні самоцвіти, бісер, скло та розписану кераміку. Зокрема, останнє — це те, над чим працювали найдовше і що стало поштовхом створювати власні колекції, а не окремі прикраси. Так, у бренда можна придбати різні прикраси з використанням косівської кераміки — кожна намистина виготовлена вручну з білої глини та вкрита поливою. «Ці намистини ручної роботи з природної глини — особлива магія. Бо у форми, відтінок поливи та розпис можна вкласти будь-яку ідею. До прикладу, в останній колекції “Різдвяна Зоря” натхненням для керамічних намист стали традиційні писані пацьорки — із їхньою яскравою палітрою та оздобою у вигляді квіткових орнаментів та золота», — розповідає Оксана Борійчук.

Сьогодні у бренда працює команда з шести осіб, яка залучена до усіх процесів: від створення намистин до спілкування з покупцями. «З війною прийшло ще більше розуміння цінності власної справи. Цінності самого намиста як символу національної ідентичності та оберега, насамперед традицій та українських звичаїв. І зараз ми працюємо над тим, щоб ця прикраса ще стала втіленням нашої незламності й віри. І якщо в перші дні було відчуття абсолютного безсилля, то зараз — просто не час зупинятися. Адже щодня роблячи те, що вміємо та любимо, ми наближаємося до перемоги та мирного життя. Просто неймовірно проймає те, як намисто для багатьох стало особливим символом! Нам пишуть замовниці, що ховали намисто у тривожну валізку поруч із найважливішим або ж подарували свою прикрасу жінці, що прихистила у своїй домівці за кордоном», — ділиться Оксана Борійчук.

Kazvа́n
@kazvan.hats

Kazvа́n — це український sustainable бренд головних уборів та аксесуарів, створений 2018 року в Рівному. Його засновниця дизайнерка Анастасія Казван зізнається, що не шукала спеціально вільної ніші: «Не було якогось геніального прозріння. Це шлях довжиною в життя. Дуже хотілось носити дійсно якісні та стильні головні убори, але розшукати їх було майже неможливо. Не можеш знайти — створи. Хоча дуже багато часу зайняло навчання та пошук матеріалів, воно було того варте. У нас немає нічого штучного. Всі трансформації та переживання, які відбуваються всередині бренда, транслюються на вироби. Створюємо лише те, що вдягаємо самі. Нам здається це найбільш правильним», — розповідає вона.

«Ховали намисто у тривожну валізку поруч із найважливішим». Українські бренди, які переосмислюють давні традиції

Бренд випускає унікальні дизайнерські речі, які не купиш у будь-якому магазині. А найулюбленіше у процесі, за словами засновниці, — це творити разом із клієнтами. Наприклад, коли людина обирає, які саме символи будуть на капелюсі. Тоді майстри точно знають, що ця річ стане улюбленою, а не лежатиме на полиці.

Фундаментом роботи бренда є сталість (sustainable). «Ми дуже уважні до кожної людини та природи загалом, тому працюємо здебільшого під індивідуальні замовлення або маленькими тиражами і ретельно обираємо матеріали», — говорять у Kazvа́n.

 

Переглянути цей допис в Instagram

 

Допис, поширений • 𝐊 𝐀 𝐙 𝐕 𝐀 𝐍 • (@kazvan.hats)


Особливу увагу приковує колекція «Оберіг» — це капелюхи та шовкові хустки, у дизайні яких використані символи та кольори з писанок різних регіонів України. «Ця колекція зріла декілька років. Не вистачало якогось поштовху, але з початком війни все змінилося. Між волонтерством та думками “що робити далі?” або “кому зараз взагалі потрібні капелюхи?” народилось бажання творити: буквально за декілька днів знайшлися саме ті символи, які хотілося б використати. Зараз дуже хочеться, щоб кожен, хто вдягає хустинку, дійсно був у безпеці та відчував підтримку цих символів, роду та всієї нації», — розповідає Анастасія Казван. Також вона анонсує, що до колекції додаватимуть весільні елементи, наприклад фату з символами-оберегами. «Зараз так багато дівчат одружуються у військовій формі, а кожна українка має право на своє особливе свято», — впевнена дизайнерка.

«Ховали намисто у тривожну валізку поруч із найважливішим». Українські бренди, які переосмислюють давні традиції

Зараз у команді працює троє людей. Засновниця каже, що бренд ніколи не був про заробіток: «Він завжди був про філософію, унікальність і красу. Ми творимо для молодих душею людей, які не бояться ризикувати, бути “інакшими” та проявляти назовні себе справжніх. А зараз є безмежне бажання говорити більше про Україну, показувати Україну так, щоб у будь-якій точці світу річ була актуальна та могла багато розповісти про наших добрих, красивих, усміхнених людей».

Клієнти у бренда дуже різні, але всі улюблені — так запевняють у Kazvа́n. Їхні речі купують зірки шоубізнесу, яким потрібне щось дійсно особливе та яскраве, стилісти, які знають, чого вони хочуть і як доповнити свій образ. Є охочі придбати свого першого капелюха, які шукають те, що дійсно личитиме.
Усі члени команди окрім роботи ще волонтерять і радіють, коли їм пишуть повідомлення на кшталт: «Після перемоги чекайте мене, я замовлю у вас капелюх». Кажуть, що працювати під звуки сирен буває важко, але допомагає саме фідбек від клієнтів і творчість.

Olenkadidyk Ethnic Studio
@olenkadidyk_ethnic_studio

Сорочки та спідниці, кохти та запаски, кишені та хустки — студія Олени Дідик шиє стилізоване традиційне вбрання, яке гарно пасує до сучасних гардеробів. Це унікальний бренд, адже майстри можуть відтворити репліки одягу від XVII до XX століття. Більшість речей виготовлені лише в одному екземплярі.

Бренд заснований Оленою Дідик 2010 року в Києві, але ця діяльність тривала й раніше. Олена понад 15 років досліджує традиційну українську культуру, їздить в етнографічні експедиції селами Центральної України, працює у фондах музеїв і приватних колекцій. Все почалося з пошуків давніх технік вишивки для своєї сорочки, а згодом переросло у невеличкий артизанальний бренд традиційного одягу. До війни майстерня базувалася в передмісті Києва.

«Ховали намисто у тривожну валізку поруч із найважливішим». Українські бренди, які переосмислюють давні традиції

Основа діяльності бренда — це стилізація на основі давньої української традиції одягу минулих століть. «Ми люди сучасні і не можемо прожити те життя, яке було сто чи більше років тому. Тож і вбрання, яке носили в ті часи, не може бути абсолютно доцільним тепер. Ми переосмислюємо, але не ламаємо традицію. Принаймні, стараємося вкласти правильний зміст у відповідні форми. Це відображає і наше гасло: “Відроджуємо пам’ять і творимо нову традицію”», — говорить Олена Дідик.

Саме любов до своєї культури і бажання її вивчати привели Олену до створення власного бренда. «І йдеться не про радянські шароварні нашарування, які нам намагалися і намагаються й досі підсунути замість реальної історії. Нам важливо самим це досліджувати і показувати іншим, яка насправді крута наша культура! Дуже важливо здолати і назавжди забути радянські шаблони про нас: хата-мазанка, червоні шаровари і 60-річні жіночки у вінках», — ділиться вона. Також Олена додає, що у речах бренда намагається поєднувати давнє та сучасне: «Якщо поєднати довершеність автентики із сучасними можливостями, матеріалами і технологіями, то виходять чудові речі. Нам усім є чого повчитися у минулих поколінь».

«Ховали намисто у тривожну валізку поруч із найважливішим». Українські бренди, які переосмислюють давні традиції

Речі Олени Дідик купують різні люди: від студентів до адвокатів. Хтось замовляє репліку одягу для виступів у фольклорних гуртах. Хтось купує лише одну базову річ (наприклад, сорочку традиційного крою без вишивки) і хоче інтернувати традиційне у свій сучасний гардероб. Також це митці, для яких одяг є натхненням і вони так одягаються мало не щодня. Часто в студії замовляють і повний стрій на весілля.
Війна змінила роботу бренда, і засновниця довгий час не знала, як працювати далі і чи взагалі буде працювати. Зараз у команді троє людей, всі працюють дистанційно. «Багато матеріалів і частина речей лишилися в майстерні під Києвом, поки що туди не можемо повернутися. Замовляємо нові тканини. Часом ризикуємо, адже тканини — це те, що треба обирати наживо, бачити колір, фактуру, якість тканини.

Стараємося обирати якісні матеріали, щоб робити з них якісні речі. Не знаємо, як буде все далі, але ми є тут і зараз. І ми працюємо. Шиємо, одягаємо, консультуємо, знайомимо з давниною і творимо сьогодення. Частину прибутку перераховуємо на потреби ЗСУ перевіреним волонтерам. Це не просто якась діяльність чи бізнес, а те, що ми дуже любимо і хочемо, щоби усі інші свідомі люди знали і любили. Це наш скромний внесок у відродження та розвиток української культури», — розповідає Олена Дідик.

Gaptuvalnya
@gaptuvalnya

Весільні сукні та вишиванки Gaptuvalnya — це етніка, інтерпретована дизайнеркою Наталею Гергелюк. Бренд створений 2017 року в Івано-Франківську.

Gaptuvalnya випускає різні моделі вінчальних і весільних суконь, чоловічі сорочки в пару до кожної сукні, шовкові хустки для вінчання, а також вишиті сорочки, жакети, аксесуари та багато іншого. «Ми робимо речі, що не виходять з моди наступного сезону. Підбираємо красиві силуети, щоб жінка почувалася комфортно та зручно чи то в сукні, чи в блузці. Шиємо з високоякісних натуральних тканин», — говорять у Gaptuvalnya.

Випускаючи речі, команда використовує дуже багато давніх символів, інтерпретуючи їх на свій лад та додаючи своє авторське бачення. Наприклад, минулого року до Дня вишиванки бренд випустив капсульну колекцію шовкових аксесуарів. Мотивом для вишивки стала гуцульська скриня, а саме різьблені елементи, які дуже символічні в українській культурі та мали сакральне значення для наших предків. «На жаль, цього року через війну нам не вдалось реалізувати задум колекції до Дня вишиванки. Виробництво на деякий час зупинилось. Порушились деякі ланцюги постачання. Але попри все ми досить швидко відновили роботу: спочатку відшивали деякі запити для військових — аптечки, балаклави, флісові светри. А зараз вже працюємо для своїх клієнтів», — розповідають у Gaptuvalnya.

«Ховали намисто у тривожну валізку поруч із найважливішим». Українські бренди, які переосмислюють давні традиції

Зараз на виробництві у Івано-Франківську працює шестеро людей. Команда вірить, що популяризувати рідну культуру важливо у будь-які часи. «А в умовах сьогоднішніх подій це не викликає жодного сумніву. Я прагну зробити традиційну вишиванку зрозумілою та актуальною для різних поколінь», — додає дизайнерка бренда.