Надійний тил: як українські бренди допомагають захисникам України

/
544 переглядів

Трендові клатчі замінити на сумки для артилерійських снарядів, відшивати тисячі балаклав і бафів замість суконь і жакетів, зупинити комерційну діяльність, аби мати змогу постачати якомога більше білизни для тих, хто на фронті, — такі реалії українських брендів сьогодні. І саме такі історії надихають вставати та робити добро тих, хто з початком війни «завмер» і не знає, куди рухатись.

Розповідаємо про українські бренди, які продовжують функціонувати, допомагаючи захисникам України.

GEPUR

До війни бренд GEPUR відшивав жіночі речі: сукні, піджаки та брюки, футболки та худі, денім та аксесуари. Його співробітники кажуть, що належали до скептиків, які до останнього займалися своїми справами і не вірили, що вторгнення дійсно може статися. У лютому команда саме працювала над весняною колекцією, а також готувала онлайн-показ весняних суконь і соціальний проєкт про різних жінок до Восьмого березня. Та замість суконь на порядку денному стали обстріли і бомбардування, тому з початком війни робота бренда призупинилась.

«Спочатку був шок, розчарування. Ми закрили виробництво і зупинили всю роботу. Кілька днів сиділи в легкому ступорі, хтось із команди почав займатися волонтерською діяльністю. Власники бренда вирішили, що вони не збираються нікуди їхати. В нас був кол, і ми всі разом почали думати, як можемо допомогти. Хто волонтерив, підказав, що велика біда з теплими речами. Зрозуміли, що тканина в нас є, багато швачок були готові допомогти і вийшли шити безоплатно», — розповідає менеджерка бренда GEPUR Анастасія Мельниченко.

За чотири тижні війни компанія витратила понад 4 мільйони гривень на пошиття речей для українських захисників. Станом на 28 березня вже виготовили 6583 балаклави, 2744 бафи, 1855 пар білизни, 5192 термокомплекти — загалом понад 18 тисяч одиниць.

Майже вся команда залишається на місці, дехто працює віддалено. Виробництво, яке розміщене в Одесі, наразі відшиває лише для ЗСУ, але працівники зазначають, що є дуже великий потік замовлень на інші речі. Тому керівництво планує потроху відновлювати й діяльність бренда. GEPUR випустили патріотичний мерч: футболки, худі, світшоти та костюми з фразами про Україну

«Ми всі дуже вмотивовані. Кожен працює повноцінно, займається своєю справою. Наразі розробляємо ще розгрузки та плитоноски, хочемо відшивати ще й їх», — додає Анастасія.

Нині бренд нарощує темпи пошиття, але відчуває потребу в тканинах. У команді кажуть, що запаси закінчилися, а текстильні виробництва підвищили ціни майже вдвічі. Тому GEPUR збирає кошти від небайдужих українців: на них планують закупити матеріали. «Ми не збираємося зупинятися, бо ще потрібно одягнути 10 тисяч солдатів», — каже Анастасія.

Долучитися до волонтерства разом із GEPUR можна на їхньому сайті.

SCOWTH

Бренд SCOWTH ще недавно виготовляв білизну, футболки, верхній одяг і шкарпетки. Напередодні наступу планували виготовлення та реліз великої колекції білизни для чоловіків і жінок.

Надійний тил: як українські бренди допомагають захисникам України
Одна з колекцій бренду

«Звістку про початок повномасштабної війни москалів проти України ми отримали близько п’ятої години ранку від друга. Він зателефонував і сказав про виступ путіна, трансляцію якого ми вже додивлялися на YouTube. Повірити було важко, але факти казали самі за себе», — розповідають засновники та співвласники бренда SCOWTH Олена й Микита Бондаренки.

SCOWTH виготовляє продукцію на аутсорсі на інших виробництвах, процес спинився у зв’язку з їх закриттям та евакуацією. З часом один із цехів все ж налагодив роботу — це дає змогу шити білизну для захисників. У команді кажуть, що згодом запрацює й другий партнер.

Надійний тил: як українські бренди допомагають захисникам України
Микита Бондаренко

«Від початку агресії ми швидко організували постачання всіх запасів нашої білизни безоплатно воїнам, які служать у лавах ЗСУ, Нацгвардії, ССО, Територіальної оборони, СБУ та Національної поліції. Жіноча білизна була віддана на потреби лікарні Охматдит, тимчасово переміщеним жінкам на теренах Україні та дівчатам, які проходять військову службу», — кажуть Олена й Микита.

Продажами бренд зараз не займається, але активно збирає кошти від небайдужих, щоби мати можливість виготовити якомога більше білизни для фронту. Засновники планують із часом відкрити продажі, адже потреби є всюди.

«Зараз ми використаємо усі наявні ресурси та сили, аби якомога ефективніше допомогти всім захисникам та захисницям нашої батьківщини розбити ворога вщент. Ми впевнені, що переможе Україна, адже за нею правда! Відвічна Україна, могутня та соборна!» — Олена й Микита вірять у перемогу і щодня допомагають її наближати.

На своїй сторінці Микита розповідає про усі плани, етапи пошиву, зібрані та витрачені кошти.

Margie

Бренд виготовляв авторські сумки, доки не розпочалася війна. Тепер же команда змушена оволодіти новими вміннями, переходячи на інші «сумочки» — для артилерійських снарядів.

 

Переглянути цей допис в Instagram

 

Допис, поширений Margie 👜 (@margie.ua)

«24 лютого ми прокинулись уранці від того, що почули вибухи. Зібрались і виїхали з Києва в село, де маємо власні будинки. Зустріли цю новину без паніки, але з сумом і відчаєм», — згадує про початок вторгнення засновниця бренда Margie Маргарита Сорокопуд.

Сумки відшивати у бренда зараз нема можливості. Деякі моделі ще лишились у наявності — Маргарита організовує доставку до місця, де тепер перебуває. Планує продавати, хоче також знайти вихід на закордонні майданчики.

Але головне зараз — це допомога захисникам. «Я зібрала в селі команду швачок і допоміжних робітниць, переправила обладнання з київських ательє, і ми шиємо розвантажувальні жилети та сумки для артилерійських снарядів. Це для мене волонтерська робота, прибуток не закладено», — ділиться Маргарита.

Важливі для фронту речі у Margie продають за собівартістю. Але планують далі придумувати та розвивати ті напрями, які можуть давати прибуток: пошиття текстильних виробів, створення нових моделей сумок, які можуть бути потрібні в цей час.

«Навколо мене зараз багато дуже цікавих людей, які стараються зробити якісно і розвивають свої навички. За роботу вони отримують невелику зарплату, але головна мотивація у всіх одна — робити ту справу, на якій найбільше розумієшся. І приносити користь у боротьбі за перемогу», — говорить Маргарита.

У Margie можна купити продукцію для військових за собівартістю, щоб потім передати спорядження бійцям. Також можна поповнювати фонд бренда благодійними внесками, тканиною або фурнітурою. Завдяки цьому команда виготовляє розгрузки і сумки, які відправляє на фронт безоплатно.

WONÁ Concept

WONÁ Concept це бренд весільних та вечірніх суконь. У перші дні й навіть тижні його працівники оговтувались від шоку та насамперед турбувались про безпеку. Проте вже зараз команда продовжує робити те, що у неї виходить найкраще, — створювати одяг. Щоправда, для нових реалій. Окрім суконь швачки почали робити необхідні для військових балаклави, термобілизну, флісові костюми й прапори для підтримки морального духу. Також WONÁ Concept купує для ЗСУ рації та бронежилети, перераховує кошти з продажів на рахунок дитячої лікарні Охматдит.

Надійний тил: як українські бренди допомагають захисникам України
Один з проєктів бренду

Фабрики бренда у відносно спокійному Львові облаштували як тимчасове житло для біженців з усім потрібним — матрацами, ліжками, кухнею та їжею. Усі, хто шукає прихисток, можуть звернутися за телефоном +38(097) 908 95 81. 

«Частина команди перебувала на початок війни в Києві, решта — у Львові. Тому спочатку думали, як допомогти й перевезти усіх із Києва в більш безпечні місця. А також як забезпечити коштами тих, хто не має можливості зараз працювати у звичному режимі. Поки вирішили виплачувати певну суму як підтримку від компанії тим, хто вимушено перебуває не вдома та не може працювати.

Наступним для нас постало питання виробництва. Компанія працює на міжнародному ринку, основне завдання — втримати обсяги виробництва та терміни на рівні до війни, тому ми запустили виробництво у Жешуві (Польща), куди за планом буде передислокована частина команди з України. Виробництво вже запрацювало», — розповідає засновниця бренда Ілона Шрамко.

Також вона зазначає, що праця допомагає усім членам команди відволіктись від стресу та відпочити морально. У робочому ритмі вони генерують нові ідеї.

«Ми віримо в перемогу, в ЗСУ і розуміємо, що, лише працюючи стабільно, наскільки це можливо, можемо бути корисні для команди та країни! Зараз залучаємо всіх небайдужих, зокрема й партнерів з усього світу, до збору коштів на життєво необхідні речі. Наприклад, на турнікети й апарати зовнішньої фіксації, аптечки та багато іншого», — додає Ілона. 

Fox Lingerie

Fox Lingerie з 2015 року одягає жінок у мереживні трусики, зручні бюсти та спокусливі боді. І сьогодні бренд не зупинив діяльність попри війну, ба більше — почав допомагати тим, хто не встиг взяти навіть найнеобхідніше — білизну. Від початку війни комплекти вже надіслали тисячам жінок, а запити на благодійну допомогу продовжують надходити.

Надійний тил: як українські бренди допомагають захисникам України
Одна з колекцій бренду

«Ранком 24 лютого ми прокинулися від дзвінків рідних та слів «вставайте, почалася війна». В шоковому стані одразу написали в робочі чати, щоб всі залишалися вдома. Декілька перших днів співробітники їхали в інші міста чи за кордон, хтось перебував у сховищах, все було сумбурно та незрозуміло. Потім ми зробили спільний дзвінок, щоб зрозуміти атмосферу. Хто куди роз’їхалися 80% співробітників.

Плану не було жодного, робота бренда була паралізована на тиждень. Другого березня ми запустили ініціативу «Допомагаємо біженцям» для дівчат, які виїхали з тривожною валізкою та забули взяти білизну. Ми надсилали та продовжуємо надсилати комплекти всім, хто цього потребує», — розповідають засновники бренда Юліана та Артем Гензель.

З кожного замовлення, які клієнти продовжують робити, Юліана разом із чоловіком Артемом надсилають кошти на потреби армії, купують для них та ТрО рації, павербанки, медикаменти. Також завдяки зібраним коштам вдалося придбати та передати Jeep Grand Cherokee для ЗСУ рідної Чернігівщини.

У самому бренді багато співробітників працюють дистанційно. Склад перевезли на захід України. З дев’яти магазинів працює лише один — у ТРЦ Victoria Gardens, що у Львові. «Харківського Fox Lingerie більше не існує, а в приміщенні лежав ще не розірваний снаряд. Виробництво поки не працює, але зараз ми робимо все можливе, щоб відновити потужності», — діляться засновники Fox Lingerie.

Також вони додають, що проживають різні емоції: настрій буває і хороший, і поганий. «Але коли відчуваємо, що робимо щось корисне та допомагаємо, переповнюють позитивні емоції, навіть ейфорія», — додають Юліана й Артем.