У ритмі життя: серіал про харчовий розлад та аеробіку

/
1000 переглядів
У ритмі життя: серіал про харчовий розлад та аеробіку

У ритмі життя (Physical) – новий серіал від Apple TV, дія якого розгортається у 80-х, час, коли безліч жінок захопилися аеробікою.

 

Головна героїня Шейла Рубін – домогосподарка, яка в усьому підтримує свого чоловіка Дені. Подружжя живе у сонячному Сан-Дієго між серферами та багатіями. Шейла вдало вдає закохану та покірну дружину, але за зачиненими дверима дає волю своєму справжньому голосу, який говорить про те, як вона ненавидить свого чоловіка, оточення та, власне, себе. Шейла вважає себе потворною та товстою, що в жодному разі не відповідає реальності.
У ритмі життя: серіал про харчовий розлад та аеробіку

Шейла страждає від розладу харчової поведінки та усіляко намагається відповідати надлюдським критеріям жіночої краси. Коли закривають балетну студію, куди вона ходить, недолугий чоловік втрачає роботу та знаходить у собі сумнівні політичні амбіції, Шейла знайомиться з інструкторкою з аеробіки.

У ритмі життя: серіал про харчовий розлад та аеробіку

Це знайомство змінює життя жінки (як ми бачимо в перших кадрах серіалу, які, забігаючи наперед, розповідають, що Шейла стала справжньою зіркою), допомагає не тільки знайти свій шлях до розширення прав, а й відчути власне тіло та примиритися з ним.

Пізніше Шейла поєднає аеробіку з розвитком відеоіндустрії та стане однією з тих, кого на касеті вмикатимуть жінки зранку, аби позайматися.

У ритмі життя: серіал про харчовий розлад та аеробіку

Шейлу грає Роуз Бірн, яка нещодавно з’явилася у серіалі «Місис Америка» у ролі феміністки та журналістки Глорії Стайнем.

«Історія «Місис Америка» закінчилася у 1980 році, а історія «У ритмі життя» розпочалася у 1981 році. Для мене, як для акторки, було корисно «прожити» це десятиліття та вивчити історію феміністичного руху, – розповідає Роуз Бірн. – Шейла – дитина руху, але врешті-решт розчарована. У неї є ідеї. У неї є амбіції. У неї є бажання, які вона не може реалізувати».

Дійсно, Шейла має амбіції та ідеї, деякі з них підкидає чоловіку для його успішної кампанії, та найбільше про внутрішні бажання ми чуємо в її темних діалогах.

«Про багато справді природних почуттів, які ми відчуваємо, наприклад, гнів, лють, честолюбство, апетит, бажання кажуть, що вони роблять жінку непривабливою. Це табу, і цьому вчать дівчат із дитинства. Та ми все одне це відчуваємо всередині, – розповідає творчиня серіалу Енні Вайсман. – Подорож Шейли полягає в тому, щоби спробувати навчитися використовувати болісну саморозмову, виявити, що насправді це сила, яку ти можеш розкрити світові, якщо просто перестанеш застосовувати її проти себе». Вайсман розповідає, що писала сценарій частково її інтимна історія боротьби з харчовим розладом.

У ритмі життя: серіал про харчовий розлад та аеробіку

Шейлу важко назвати позитивною героїнею, та й співпереживати їй складно через численні образи, які її внутрішній голос кидає на всіх довкола. Але за її шляхом, у сучасному світі це називають «історією успіху», цікаво спостерігати, ще й на фоні пропрацьованої епохи 80-х.

Аеробіка, яка врятувала Шейлу, справді допомогла багатьом жінкам свого часу. «Аеробіка була звільненням. Це дало можливість мільйонам жінок пишатися тим, що їхнє тіло може робити, а не лише тим, як вони виглядають», – пише журналістка Даніель Фрідман, її перша книжка «Давайте займемося фізичною культурою: як жінки відкривали фізичні вправи та змінили світ» (Let’s Get Physical: How Women Discovered Exercise and Reshaped the World) виходить у січні 2022 року.

До популярності фізичних вправ у яскравих лосинах фізичні навантаження для жінок здебільшого не рекомендували, існували стереотипи, що вони перетворюють «жінок на чоловіків» та можуть нашкодити жіночому здоров’ю.

«Такі патріархальні міфи посилювали уявлення про те, що жінки були слабкою статтю, – продовжує Даніель Фрідман. – Чоловіки все життя насолоджувалися тим, що займалися своїм тілом, вчилися його використовувати та довіряти йому – від дитячих видів спорту до військової служби, від кар’єри, пов’язаної з фізичними навантаженнями до атлетики вдома. Жінки цього не робили. Це ніби підтверджувало, що жінки фізично поступаються чоловікам».

Аеробіка буквально перевернула світ, дозволивши жінкам отримувати задоволення від власної сили та групових занять спортом. Серіал «У ритмі життя» у першому сезоні фокусується на цих відчуттях від нового спорту. Проте, поки будувалися фітнес-імперії, аеробіка перетворювалась на щось інше.

«Аеробіка перейшла від руху, який дозволив жінкам відчувати радикальний контроль над своїм тілом, до того, що вимагав від жінок контролювати своє тіло та ставитися до нього як до основного проєкту – бути досконалою. Тренування стали вимогою до жіночості. Догляд за собою став важкою працею».

Чи буде ця історія розказана у серіалі повністю – побачимо.