Як салони краси можуть допомогти у боротьбі з домашнім насильством? Проєкт Safe beauty space

284 переглядів

З 25 листопада до 10 грудня з ініціативи ООН в світі проводиться кампанія «16 днів активізму проти гендерно обумовленого насильства». Проблема домашнього насильства, на жаль, актуальна завжди, але під час пандемії вона стала ще більш видимою. Кількість випадків зростає, а статистика домашнього насильства у світі та в Україні жахає.
До боротьби з домашнім насильством може долучитися кожен – головне не бути байдужим та не закривати очі на ті ситуації, що можуть відбуватися поруч. До боротьби може підключитися і малий бізнес, зокрема салони краси.
Анастасія Дєєва, виконавча директорка БО «100% ЖИТТЯ», менторка проєктів з розвитку жіночого потенціалу та сталого розвитку, та Анастасія Левченко, засновниця салону краси Accent Beauty Buro, створили проєкт Safe beauty space. Про те, як він працює, вони розповіли нам.

Старт проєкту

Настя Дєєва: Останні п’ять років я присвятила тому, аби адвокувати те, щоб жінки в Україні мали рівні права з чоловіками, щоб вони могли розвиватися, досягати того, чого бажають, бути ким бажають, мріяти та робити те, що робить їх щасливими. Очевидно, що насильство у суспільстві, а також у сім’ї, з яким зустрічаються тисячі жінок не лише в Україні, але й у світі – це суттєва перепона на цьому шляху.
Наразі кожна п’ята жінка в Україні стикається з тією чи іншою формою домашнього насильства. 40% жінок (дані UNFPA), які постраждали від аб’юзера, не звертаються по допомогу, бо вважають, що самі впораються з ситуацією, і їм мало хто може допомогти. Я постійна клієнтка салону краси Accént, і ми приятелюємо з Анастасією Левченко. Одного разу ми пили разом каву й у нас народилась ідея створити проєкт Safe beauty space для підтримки жінок, які постраждали від домашнього насильства.
Мета проєкту Safe beauty space – звернути увагу жінок на те, що бути здоровою і красивою також означає піклуватися про свою безпеку, своє ментальне та фізичне здоров’я. Для цього ми навчаємо співробітників і майстрів салону тим навичкам і знанням, які допоможуть проінформувати і перенаправити жінок і дівчат, які стикаються з домашнім насильством, до відповідних служб підтримки в Києві. Безпечний салон – це не тільки про стерильні інструменти і професіоналів, а й про безпеку в сім’ї.

Анастасія Левченко: Насправді проєкт Save beauty space зародився ще під час відкриття салону. Оскільки ми будували бізнес, ґрунтуючись на принципах сталого розвитку. У чому вони полягають? Що бізнес має не тільки економічну та фінансову мету. Для того, щоби бути сталим, розвиватися, обов’язково важливо мати соціальну мету і нести певні цінності.
Ми для себе визначили ті цінності, які нам близькі, і вирішили їх далі розвивати. Зокрема, це екологічність, що стосується не лише природи, а й взаємин – у стосунках із партнерами, колегами та клієнтами. Через кілька місяців після відкриття салону почався карантин та весняний локдаун. Тоді ми усією командою пішли у відпустку та допомагали благодійному фонду «Старенькі».
Саме тоді у медіа почали з’являтися новини про те, що під час карантину стався різкий сплеск домашнього насильства. Ми звернули на це увагу та навіть подумали, що досі лише були в пошуку своєї місії. Коли ти чуєш статистику, що кожна п’ята жінка в Україні стикається з насильством, перше, що ти думаєш, як я можу допомогти?
У роботі я постійно стикаюсь із жінками, колектив нашого салону на 96% складається з жінок, наші клієнтки переважно жінки. Я зрозуміла, що в моїх руках є певний інструмент, і я якимось чином можу теж вплинути на ситуацію..

Як майстри в салонах можуть допомогти?

Настя Дєєва: Жінки, які стикаються з насильством у своїй сім’ї, потребують того, щоби поділитися своєю проблемою з тим, кому вони довіряють. Майстри салонів краси, як професійні й досвідчені комунікатори і слухачі, можуть стати тим містком, який проінформує, перенаправить і з’єднає постраждалу з потрібними службами підтримки.
Вони не є правозахисниками, соціальними працівниками, психологами або поліцейськими, вони не можуть і не повинні самостійно вирішувати проблему потерпілої, але вони можуть зробити важливий перший крок, який може врятувати їй життя і здоров’я – повідомити про те, що допомога існує. І ми їх цьому навчаємо.
Майстри пройшли інтенсивні тренінги з основ гендерної рівності, представник Академії патрульної поліції прочитав курс із виявлення та протидії домашньому насильству, до якого входили й алгоритми дій та система допомоги постраждалим. Майстри дізналися про ролі різних служб, криміналізацію домашнього насильства, план безпеки тощо. А також окремо був курс із психологинею, яка навчала майстринь особливостям комунікації з постраждалими та розкривала питання формування власних меж.

Анастасія Левченко: На тренінгах співробітницям розповіли про гендерну рівність, про роль жінки в суспільстві, в соціумі. Психологиня детально розповіла нам про види домашнього насильства. Багато наших співробітниць відкрили для себе важливі речей, у деяких моментах, можливо, впізнали себе або своїх рідних і близьких.
Психологиня навчила правильно вести діалог із жінками, розпізнавати ранні ознаки сімейного насильства, небезпечні, тривожні знаки, розуміти, коли жінка не каже про проблему відкрито, а підтекстами, правильно підтримувати діалог. Їх навчили, як стати містком між жінкою та необхідними соціальними співробітниками.
Дівчата дякували за таке навчання та зізнавалися, що дізналися багато потрібного для себе. Наприклад, багато хто не знав, куди звернутися у разі домашнього насильства, не знав, що є спеціальні кімнати для жертв.
Після тренінгу команда була у захваті. Хоча на початку лекції майстрині відчували себе скуто і взагалі не розуміли, навіщо їх зібрали. Адже про домашнє насильство не заведено говорити, ця тема вважається дуже делікатною.

Майбутнє проєкту

Анастасія Левченко: На етапі підготовки ми вивчили досвід інших країн, подібних проєктів ми не знайшли на теренах Европи, а от у Канаді та США такі ініціативи існують.
В Америці навіть є штати, де подібні тренінги для працівників салонів обов’язкові на законодавчому рівні. Працівники проходять годинний тренінг кожні два роки, де їх вчать розпізнавати ознаки жорстокого ставлення в сім’ї.
Зараз ми розробили сайт, у салоні висять наклейки з кодом для переходу. На сайті зібрана інформація щодо домашнього насильства та зібрані всі контакти, які можуть знадобитися. На сайті немає нашого брендингу – це свідоме рішення. Ми хочемо, щоб він став платформою, яка об’єднає інші б’юті-простори та салони краси, жіночі бізнеси, ательє, шоуруми.

Настя Дєєва: Щоби приєднатися до ініциативи, достатньо заповнити невеличку анкету на сайті, і координатор проєкту надасть всю необхідну інформацію. Головне, що потрібно мати, – це щире бажання змінитися та допомогти, а не робити піар.
Ми плануємо здійснювати щоквартальний моніторинг та аналіз реалізації проєкту для внесення корективів, якщо будуть потрібні, і вже з нового року будемо готові масштабувати проєкт на інші салони краси та заклади, які виявлять бажання долучитися.