«Найпоширеніше запитання, з яким звертаються підлітки, – це статеві стосунки». Як працює проєкт Teenergizer

318 переглядів

Яна Панфілова – голова правління організації для підлітків Teenergizer та ВІЛ-активістка. Дівчина пережила героїнову ломку одразу після народження, а про свій ВІЛ-позитивний статус дізналася в 10 років, вірус передався від матері, яка приймала ін’єкційні наркотики до та під час вагітності. Вже в 13 років Яна відкрито виступила на міжнародній конференції «Діти та ВІЛ» у Східній Європі та Центральній Азії.
«Найпоширеніше запитання, з яким звертаються підлітки, – це статеві стосунки». Як працює проєкт Teenergizer
Команда Teenergizer, яку очолює активістка, створює комфортний для підлітків світ, де всі мають рівні права й свободи та можуть отримати допомогу та підтримку будь-якої миті. Яна розповіла про роботу їхнього проєкту, найпопулярніші запитання, з якими звертаються підлітки, а також одвічний конфлікт батьків та дітей.

Про проєкт

Teenergizer – це рух, який існує з 2015 року та за цей час об’єднав понад 200 підлітків із регіону Східної Європи та Центральної Азії. Осередки організації є в Україні, Росії, Киргизстані та Казахстані. Унікальність Teenergizer у тому, що проєкти для підлітків генерують та втілюють самі підлітки.
Все починалося несвідомо – були друзі, з якими ми просто зібралися та почали щось робити. Ідея полягала в тому, що ми можемо самореалізовуватися та втілювати наші ідеї. Спочатку планували робити це у форматі фейсбуку, але зрештою зробили інакше. Зрештою, проєкт включає платформу з консультаціями, матеріали на тему секс-освіти, тренінги на тему ВІЛ/СНІДу та статевого здоров’я, групи підтримки, а також вечірки “ВИЧеринки” для підлітків та молоді. З нами Віра Брежнєва, Іван Дорн, Тарас Тополя, Аліна Паш, Майкл Щур та інші популярні артисти.

«Найпоширеніше запитання, з яким звертаються підлітки, – це статеві стосунки». Як працює проєкт Teenergizer
Міжнародна конференція з ВІЛ/СНІДУ

Зараз проєкт фінансується декількома компаніями, ООНівськими агенціями, будемо співпрацювати з UNICEF. Це для того, аби робити більше охоплення і мати змогу допомогти більшій кількості людей.
Тепер Teenergizer повністю перейшов в онлайн-формат. Раніше ми робили вечірки – кликали зірок, лідерів думок, але зараз через пандемію коронавірусу ми це робити не можемо. До карантину в нас були офлайнові групи підтримки – сьогодні з цим складніше.
У нас є онлайн-консультації, де будь-який підліток може звернутися з будь-яких питань та проблем. Наші консультанти такого ж віку – навчаються психології на 1-2 курсі університету. Вони допомагають, підтримують, можуть порадити щось. За літо було 1000 звернень, тому це працює.
Перш ніж почати роботу з підлітками, консультанти безкоштовно навчаються в нашій команді три місяці. Це відбувається офлайн, у Києві, під керівництвом досвідченого психолога та психотерапевта, практику проходять безпосередньо на сайті Teenergizer. Працюють консультанти за певним гнучким графіком, система продумана так, щоб отримати допомогу змогли усі, хто цього потребує.
Консультації безкоштовні, тому що у підлітків немає багато грошей, щоб сплачувати такі послуги. Це було б несправедливо до них, бо ми самі були підлітками, тому розуміємо, наскільки це важливо робити безоплатно.

Проблеми тінейджерів

Найпоширеніше запитання, з яким звертаються підлітки, – це статеві стосунки. Часто потребують психологічних консультацій через пригнічений стан. І ще один із актуальних запитів – це можливість знайти та прийняти себе, зрозуміти, ким хочеш бути.
На карантині в підлітків активізувалися різні страхи, почалися сварки з батьками, і через це з’явилося внутрішнє нерозуміння того, що взагалі відбувається. Проблема домашнього насильства актуальна завжди, але якогось значного сплеску звернень під час самоізоляції ми не помітили.
«Найпоширеніше запитання, з яким звертаються підлітки, – це статеві стосунки». Як працює проєкт Teenergizer
Якщо говорити про складні ситуації, то були випадки, коли до нас зверталися з проблемою статевих домагань з боку батьків. Якщо ж людина має думки про самогубство, то ми перенаправляємо на більш професійних спеціалістів – психіатрів. Ми співпрацюємо з організаціями, які займаються цими питаннями та роботою з підлітками, і тому впевнені, що там нададуть кваліфіковану допомогу. Це стосується не тільки України, а й інших країн, де працює Teenergizer.
До нас звертаються з проблемами кібербулінгу. Зокрема, це стосується тих випадків, коли інтимні фото «зливають» у соцмережі. Тоді ми перенаправляємо ці запити до проєкту «Стоп секстинг», бо вони на цьому спеціалізуються – не просто порушують цю тему в інтернеті, але й змінюють це на системному рівні.
Батьки та тема статевих відносин Мені здається, що сучасні батьки підлітків хочуть говорити зі своїми дітьми про секс. Але в нашій культурі немає розуміння що, коли, як і навіщо це треба робити. Чомусь вважається, що місія батьків полягає в тому, щоб забезпечити дитину базовими потребами. Коли доходить до психологічної підтримки, стикаємося з тим, що батьки просто не вміють про це розповідати. У підлітковому віці діти починають більше спілкуватися з однолітками та шукають довіру й підтримку саме там.
Ми створили рівні консультації, тому що підліткам легше поговорити на теми, які їх хвилюють, із однолітками, а не з батьками чи викладачами. Якщо ж є гарні стосунки з батьками, ми це дуже вітаємо.
Важливу роль відіграє ще й можливість комунікації. Нове покоління живе в інтернеті, через це страждає живе спілкування з батьками. Ніхто ж не вчить їх, як запитувати про секс, як говорити про свої потреби.
Конфлікт поколінь. Як і в усі часи, в них є юнацький максималізм. Але це круто – сьогодні 15-річні підлітки значно відкритіші, аніж ми в такому віці. Прийняття різноманіття цього світу – це настільки класно, тому що з’явився інтернет та інформація стала доступнішою. І сприйняття цього теж легше. Багато тем, які були раніше табуйованими, починають порушуватися. Питання полягає в тому, чи просунулися школи в моменті нового часу. Найімовірніше, вони не просунулися.
«Найпоширеніше запитання, з яким звертаються підлітки, – це статеві стосунки». Як працює проєкт Teenergizer
Якщо батьки вміють слухати та чути, адекватно оцінювати ситуацію, то вони будуть підтримувати дітей у простих бажаннях на кшталт зробити пірсинг або пофарбувати волосся в яскравий колір. Але певний супротив все одно наразі є, адже батьки зростали в Радянському Союзі, і тому шаблонне мислення присутнє. Не тому, що вони погані, а тому, що їх так навчили. Змінити мислення значно важче, аніж погодитися на те, щоб підліток зробив тату. Але інколи батьки навіть роблять це разом зі своїми дітьми!
До нас звертаються ЛГБТ+ підлітки. Ми не говоримо їм про те, що варто обов’язково робити камінг-аут, але ми робимо все для того, щоб людина прийняла саму себе. Це значно важливіше.
Перехід на дистанційне навчання підлітки сприйняли цілком нормально. Те, що стало менше домашнього завдання, – це факт. Просто хтось екстраверт – і йому потрібно бути з людьми, а хтось інтроверт – і йому класно бути наодинці. Важливо, щоб діти могли проговорити свої думки, поділитися своїми переживаннями.

Про плани

Ідеї ми шукаємо саме через спілкування з підлітками. Найкращий варіант – просто запитати та отримати щиру відповідь. Попит народжує пропозицію.
В Україні в п’яти містах є осередки нашої організації. Ми думаємо над тим, щоб розширитися, зробити офлайнові групи підтримки, але зараз важко це планувати – карантин.
Якщо до нас прагнуть долучитися ініціативні підлітки, то їм треба написати нам на сторінку в Instagram. У нас відбуваються набори на стажування, де ми збираємо молодь, навчаємо їх. Якщо хтось хоче потрапити до нас, самореалізовуватися, навчатися, дізнаватися нове – ласкаво просимо.