«Мія дорослішає. Що варто знати про дозрівання»

352 переглядів

«Мія дорослішає. Що варто знати про дозрівання» – книжка про дозрівання, в якій є сюжет і в якій разом із головною героїнею присутні дорослі: батьки чи лікар, які супроводжують її протягом цього важливого періоду життя.
Ця книжка важлива як для дітей, які дізнаються про зміни свого організму від фахівця, адже автором є іспанська лікарка, педіаторка-ендокринологиня; так і для дорослих, які зрозуміють, що потрібні своїм дітям і як порадники, і як просто дружня підтримка. Завдяки цьому виданню дорослі зможуть знайти відповідні слова, щоб пояснити дитині складні теми й терміни. Та й загалом книжка стане хорошим помічником на етапі входження їхньої дитини в підлітковий період.
«Мія дорослішає. Що варто знати про дозрівання»
Уривок
Сьогодні, приймаючи душ, я раптом відчула, що мені болять груди. Праворуч намацала щось схоже на маленький горішок! Я негайно покликала маму. Мама сказала, щоб я не хвилювалася: я починаю дорослішати. Та, про всяк випадок, треба піти до лікаря, щоб той мене оглянув.
Під час відвідин лікарка пояснила нам багато речей:
– Цілком нормально, що дівчаткам, яким минуло 8 років, починають збільшуватися груди, хоч найчастіше цей процес відбувається приблизно в десятирічному віці.

Це пов’язане з дозріванням, під час якого в тілі дівчинки відбувається багато різних змін.
Усе починається, коли нижній придаток мозку або гіпофіз, такий собі комп’ютер, що знаходиться в головному мозку, активізується й розпочинає виділяти різні гормони.
Ці гормони активізують яєчники – невеличкі органи, які залишаються неактивними аж до періоду дозрівання. Яєчники починають рости, спершу вони маленькі, як квасолинка, та згодом стають завбільшки як сливка. Починається вироблення жіночих гормонів, які звуться естрогенами. Зокрема вони відповідають за збільшення грудей.

– Ой-ой! Людське тіло таке складне! Мені виростуть величезні груди, і доведеться носити бюстгальтер, як мамі. Який сором!
Проте лікарка заспокоїла мене:
– Груди ростуть повільно, Міє. Тобі не доведеться носити топ чи бюстгальтер ще цілий рік.
– Топ??? А-а-а, справді! Я знаю, що це! Це така коротка маєчка, яку носить моя двоюрідна сестра в комплекті із трусиками. Ці комплекти в неї різнокольорові. Ну, це мені вже більше до вподоби!
Лікарка пояснює далі:
– Тепер ти швидко ростимеш. I буде чудово, якщо ти тричі на день їстимеш набіл.
– Набіл? Тричі?

Набіл – це молочні продукти, які забезпечують наші кістки кальцієм. Iснує багато молочних продуктів, і якісь із них тобі точно сподобаються: молоко, йогурт, сир. Щоб кальцій добре засвоювався, у нашому організмі має бути відповідний рівень вітаміну Д. Вітамін Д засвоюється через шкіру, коли ми перебуваємо на сонці, а ще, коли вживаємо жирну рибу, наприклад, лосося, оселедця чи скумбрію.
Під час відвідин лікарки я також дізналася, що мушу спати щонайменше 9 годин і що через швидкий ріст можу частіше відчувати голод.
Ми домовилися про чергову зустріч за півроку.
[…]
Дозрівання – дуже важливий час. З одного боку, ти стаєш самостійнішою, і батьки більше тобі дозволяють. Наприклад, я тепер маю власний ключ від квартири й часом залишаюся сама вдома. Якось я пішла в кіно із друзями. А ще я маю смартфон і тепер записую всі свої «критичні дні» в мобільному додатку, який мені порадила Бет. Їх легко знайти в Інтернеті. З іншого боку, від нас більше вимагають, загадують гори домашніх завдань, але й предмети, і книжки, які ми читаємо, здаються цікавішими!