Жінки, що змінили світ: п'ять найкращих біографій

114 переглядів

Уже 8 та 9 вересня на ВДНГ відбудеться “Літературний Кураж Базар”, тому не зайвим буде продумати, що купити, а то хапатимете все підряд. Разом із Yakaboo ми підготували підбірку нетривіального жанру — біографії супержінок, які тим чи іншим чином повпливали на сучасний світ.

«Фріда Кало. Безжальна врода», Жерар де Кортанз

Художниця, яка стала визначною фігурою Мексики, символом фемінізму і ЛГБТ-руху. Фріда Кало є однією з тих особистостей, які відкриваються по-новому в потрібний час. І він саме зараз. Жінка обдарована і водночас обділена, експресивна і спокійна, трагічна і життєрадісна — те, що поєднується в неперевершеній художниці XX століття. Французький журналіст Жерар де Кортанз спромігся передати усе шаленство її життя, де переплелися мистецтво, кохання та страждання.

«Пройти крізь стіни», Марина Абрамович

Жінка у сучасному мистецтві, що створила перфоманс таким, яким ми його знаємо сьогодні. Марина Абрамович епатує публіку, ставить експерименти над собою і глядачами. Вона створює перфоманси, які залишають питання без відповідей. А її автобіографія — це яскраве і потужне відтворення життя екстраординарної особистості, це історія незалежної художниці, яка щиро говорить про свій емоційний та духовний досвід.

«Прості речі. Вісім розмов із Адою Роговцевою», Тетяна Терен, Анна Липківська

Український театр неможливо уявити без Ади Роговцевої. Для неї акторство – це безперечно покликання та спосіб донести правильні меседжі. «Прості речі» — відверта історія життя легендарної актриси через інтерв’ю з Тетяною Терен та Анною Липківською. Ада ділиться усіма найінтимнішими деталями і відкриває перед читачами душу.

«Інґа», Скотт Ферріс

Можливо, ви ніколи не чули про Інґу Арвад, але це аж ніяк не применшує її внесок в історію, бо нею історія написана. Ця жінка — «головне кохання» Джона Кеннеді, міс Данія, журналістка та актриса. Адольф Гітлер називав її ідеальною нордичною красунею, а зірки Голівуду були від неї у захваті. Вона стояла за спинами найвпливовіших людей XX століття і мала неабиякий талант творити особистості. Біограф Скотт Ферріс не тільки розповідає історію надзвичайної жінки, а відкриває нам справжнє буремне XX століття, з його політичними інтригами й драматичними війнами, створюючи карколомний шпигунський роман.

«Коко Шанель», Анрі Гідель

Маленьке чорне плаття і найвідоміші парфуми у світі. Це все Коко Шанель – жінка, яка створила символи моди та стилю і навіть сама стала класичною фігурою в історії. Її біографія, написана відомим арт-критиком Анрі Гіделем, показує життя жінки, яка без освіти стала провідною французькою кутюр’є, яка своєю діяльністю «повернула жінкам їхні тіла», яка подарувала сучасникам унікальний стиль і надихнула не одне покоління дизайнерів.