Парамедикиня Юлія Паєвська стала лауреаткою премії Держдепартаменту США International Women of Courage

/
349 переглядів

Відома українська волонтерка та парамедикиня Юлія Паєвська, відома як «Тайра», стала лауреаткою міжнародної премії International Women of Courage. Цю нагороду Державний департамент США щороку вручає жінкам, які виявили мужність, силу, лідерство в питаннях захисту миру, справедливості, прав людини, гендерної рівності, а також розширення прав і можливостей жінок та дівчат.

На сайті Держдепу вказано, що Юлія «Тайра» Паєвська продемонструвала надзвичайну моральну та фізичну мужність, захищаючи Україну від нещадної російської агресії.

«Вона надавала медичну допомогу учасникам Революції Гідності в Україні у 2013 році, а як керівник волонтерського загону парамедиків “Ангели Тайри” проводила тактичну медичну підготовку на передовій Донбасу протягом 2014–2018 років», — зазначили у Державному департаменті США.

Окремо відзначається відеодокументація звірств російських військових у Маріуполі, яку Паєвська таємно зробила на натільну камеру. Вона встигла передати відео журналістам до того, як росіяни захопили її в полон.

«Під час тримісячного ув’язнення пані Паєвська жила в крихітній камері з 22 іншими жінками, схудла на 20 фунтів і зазнавала тортур та побиття. Крім того, кремлівські пропагандисти брехливо зневажили її на міжнародному рівні як фашиста та військового злочинця. Проте пані Паєвська відмовилася мовчати і після свого звільнення завзято виступає за українську демократію та незалежність як вдома, так і за кордоном», — додали у Держдепі.

Окрім українки, лауреатками премії стали представниці ще 10 країн: Закіра Хекмат (Афганістан), Альба Руеда (Аргентина), Даніель Дарлан (Центральноафриканська Республіка), Доріс Ріос (Коста-Ріка), Меаза Мохаммед (Ефіопія), Хаділь Абдель Азіз (Йорданія), Бахитжан Торогожина (Казахстан), Датук Рас Адібая Радзі (Малайзія), Болор Ганболд (Монголія) та Б’янка Залевська (Польща).

Жінки та дівчата, які протестують в Ірані, отримали почесну групову нагороду імені Мадлен Олбрайт.

Церемонія нагородження відбудеться у Білому домі 8 березня, премію вручатимуть держсекретар Ентоні Блінкен і перша леді Джилл Байден.

 

 

Фото: Ольга Сошенко