Іранська протестна пісня Baraye отримала премію «Греммі», її автору і виконавцю Шервіну Хаджипуру загрожує в’язниця

515 переглядів
Іранський співак Шервін Хаджипур

На 65-й церемонії премії «Греммі», яка відбулася у ніч проти 6 лютого у Лос-Анджелесі на стадіоні Crypto.com Arena, вперше була вручена статуетка в номінації «Найкраща пісня про соціальні зміни». Перемогу здобув іранський співак Шервін Хаджипур, який написав та виконав «гімн протестів в Ірані» — пісню Baraye.

Переможця оголосила перша леді США Джилл Байден, яка цього року стала однією з ведучих премії. «Пісня може об’єднати, надихнути і зрештою змінити світ», — сказала вона.

Наприкінці вересня 2022 року, після загибелі 22-річної іранки Махси Аміні під час арешту поліцією моралі, Хаджипур виклав на своїй сторінці у соцмережі пісню Baraye. За 48 годин трек набрав понад 40 мільйонів переглядів.

Текст пісні Baraye повністю взято з повідомлень, які іранці публікували в Інтернеті, називаючи причини протестів. Зокрема, Хаджипур співає: «За жінок, життя, свободу». Цей вислів став символом протестів за свободу та права жінок.

25-річного співака заарештували в Ірані після того, як Baraye стала популярною. Наразі Хаджипур перебуває під заставою в очікуванні суду, через заборону залишати країну він не зміг бути присутнім на церемонії «Греммі». Йому загрожує до шести років ув’язнення.

Після оголошення переможців премії співак написав на своїй сторінці у Twitter: «Ми перемогли».

Згодом в YouTube-каналі Voice of a free Iran виклали відео, на якому Хаджипур дивиться трансляцію церемонії в оточенні друзів, які підбадьорювали та обіймали його, коли він витирав сльози після оголошення його переможцем премії.

 

  • В Ірані від середини вересня тривають масові антиурядові протести. Причиною стала смерть 22-річної Махси Аміні, яку госпіталізували в стані коми після затримання поліцією моралі через «неправильне носіння хіджаба» — з-під нього нібито виглядало волосся. Влада спробувала придушити мітинги силою, проте це лише розлютило протестувальників. Люди підпалюють машини та влаштовують сутички з силовиками, жінки також демонстративно спалюють хіджаби. Опозиція Ірану вимагає скасувати закон про обов’язкове носіння хіджаба.
  • За даними правозахисної організації Iran Human Rights, силовики в Ірані вже вбили щонайменше 488 людину, зокрема 64 дитини та 39 жінок, намагаючись розігнати протестувальників. На протестах в Ірані затримали рекордну кількість журналісток, щонайменше двом загрожує смертна кара.
  • Згодом журналісти CNN провели розслідування та з’ясували, що силовики в Ірані ґвалтують затриманих жінок для придушення протестів. Жорстокого насильства зазнають також і чоловіки, які беруть участь у мітингах.
  • 24 листопада Рада ООН з прав людини створила місію з розслідування фактів насильства проти протестувальників у Ірані. Проте у МЗС Ірану заявили, що вважають місію непотрібною, не збираються співпрацювати з нею і назвали її створення «порушенням національного суверенітету країни».
  • На початку грудня генеральний прокурор Ірану Мохаммад Джафар Монтазері заявив, що нібито поліцію моралі закрили і збираються переглянути вимогу про обов’язкове носіння хіджабів. Проте державний канал новин Ірану спростував цю інформацію.
  • 14 грудня Іран виключили зі складу Комісії ООН зі становища жінок.

Фото: Amir Aghajani