Журналістка Масіх Алінеджад показала фото іранської молоді, яка частково втратила зір під час протестів

385 переглядів

В Інтернеті поширюються фотографії молодих іранок та іранців, які частково втратили зір під час масових протестів, що розгорілися через смерть 22-річної Махси Аміні після арешту поліцією у вересні.

Світлини виклала на своїй сторінці в Twitter відома ірансько-американська журналістка та активістка Масіх Алінеджад, яка започаткувала кампанію My Stealthy Freedom («Моя прихована свобода») та низку інших у соціальних мережах проти закону про обов’язкове носіння хіджаба в Ірані.

«Це фотографії іранської молоді, яка втратила зір через насильство сил КВІР [Корпус вартових ісламської революції — прим.ред.]. Їхнім єдиним злочином були мирні протести на вулицях. КВІР вистрілив цим протестувальникам в обличчя просто за підтримку революції #WomanLifeFreedom», — написала вона, показавши, який вигляд мали жінки та чоловіки до того, як їх травмували силовики, і після.

Масіх Алінеджад взяла участь у цьогорічному Всесвітньому економічному форумі в Давосі, де показала ці фотографії.

«Від Росії до Ірану, Китаю та Венесуели диктатори більш згуртовані, ніж демократичні країни. Вільний світ має бути єдиним у своїй підтримці жінок Ірану та Афганістану. Ізолюйте Ісламську Республіку так, як ви ізолювали Путіна», — заявила вона на форумі.

Активістка також закликала уряди на зустрічі у форматі «Рамштайн» продемонструвати повну підтримку народу України: «Путіна треба зупинити».

 

  • Масіх Алінеджад уже понад 10 років перебуває у вигнанні й завжди виступала за захист прав іранських жінок. Її боротьба проти обов’язкового носіння хіджаба почалася, коли в 2014 році журналістка опублікувала у Facebook фото, на якому вона радісно біжить Лондоном, а вітер розвіває волосся. У 2018 році Алінеджад написала книжку The Wind in My Hair: My Fight for Freedom in Modern Iran — про своє життя та боротьбу з іранським режимом.
  • В Ірані від середини вересня тривають масові антиурядові протести. Причиною стала смерть 22-річної Махси Аміні, яку госпіталізували в стані коми після затримання поліцією моралі через «неправильне носіння хіджаба» — з-під нього нібито виглядало волосся. Влада спробувала придушити мітинги силою, проте це лише розлютило протестувальників. Люди підпалюють машини та влаштовують сутички з силовиками, жінки також демонстративно спалюють хіджаби. Опозиція Ірану вимагає скасувати закон про обов’язкове носіння хіджаба.
  • За даними правозахисної організації Iran Human Rights, силовики в Ірані вже вбили щонайменше 481 людину, зокрема 64 дитини та 35 жінок, намагаючись розігнати протестувальників. На протестах в Ірані затримали рекордну кількість журналісток, щонайменше двом загрожує смертна кара.
  • Згодом журналісти CNN провели розслідування та з’ясували, що силовики в Ірані ґвалтують затриманих жінок для придушення протестів. Жорстокого насильства зазнають також і чоловіки, які беруть участь у мітингах.
  • 24 листопада Рада ООН з прав людини створила місію з розслідування фактів насильства проти протестувальників у Ірані. Проте у МЗС Ірану заявили, що вважають місію непотрібною, не збираються співпрацювати з нею і назвали її створення «порушенням національного суверенітету країни».
  • На початку грудня генеральний прокурор Ірану Мохаммад Джафар Монтазері заявив, що нібито поліцію моралі закрили і збираються переглянути вимогу про обов’язкове носіння хіджабів. Проте державний канал новин Ірану спростував цю інформацію.
  • 14 грудня Іран виключили зі складу Комісії ООН зі становища жінок.