Росія використовує сексуальні злочини як зброю війни на окупованих територіях — NYT

/
825 переглядів
Жінка з деокупованої території

Російське військове керівництво під час окупації українських територій віддає накази ґвалтувати українців або пропонує солдатам «піти розслабитися», використовуючи сексуальні злочини як зброю війни. Численні докази чіткої моделі поведінки російських військових на захоплених землях виявили українські та міжнародні слідчі, хоча кремлівські чиновники неодноразово заперечували звинувачення в порушеннях прав.

Про це розповіла прокурорка Офісу Генерального прокурора України, яка керує відділом із розслідування воєнних злочинів із сексуального насильства, Ірина Діденко виданню New York Times.

«Наземні війська прибувають, а на другий-третій день починаються зґвалтування. Не може бути, щоб солдат робив це без наказу. Це непоодинокі випадки. Це, звичайно, система. Це частина геноциду, але щоб ми це довели, потрібен час», — говорить вона.

У тому, що солдатам наказували вчиняти сексуальне насильство або потурали цьому, українські слідчі переконалися, почувши численні розповіді свідків у різних містах Київської, Чернігівської, Харківської, Донецької та Херсонської областей, які описують методи тортур, допити та офіцерів головної розвідувальної служби Росії, ФСБ, та виявивши подібні докази.

Зокрема, в одному випадку солдат сказав про місцеву мешканку: «Ми її просто поб’ємо», а про іншу: «Цю ми зґвалтуємо». На що командир відповів своїм підлеглим: «Добре, ідіть», і чекав біля будинку. В іншому випадку вісім російських військових напали на чоловіка, якого зупинили на блокпосту, та зґвалтували його.

Британський юрист, який консультує українську прокуратуру, Вейн Джордаш розповів, що бачив ознаки мовчазної згоди командирів у 30 справах, які він розглянув.

Наразі прокуратура відкрила 154 справи про сексуальне насильство, пов’язаного з військовою агресією росії. Проте, за словами Діденко, справжня цифра «набагато, набагато більша». Зокрема, лише в одному з деокупованих сіл Київської області психологи виявили, що кожна дев’ята жінка зазнала сексуального насильства. Багато з них, окрім психологічної травми живуть зі страхом, що росіяни можуть повернутися, а також вимушені терпіти осуд та плітки сусідів. В однієї з постраждалих жінок через декілька тижнів після нападу військових 15-річний син скоїв самогубство, а чоловіка застрелили росіяни.

Окрім цього, сотні людей постраждали від сексуального насильства та тортур у російських ізоляторах та інших місцях ув’язнення під керівництвом російських військових, поліцейських та силовиків.

Зокрема, у Херсоні знайшли щонайменше чотири великі ізолятори з явними доказами системних тортур під час окупації. У підвалі бізнес-центру затримані спали на шматках картону в цілковитій темряві та вирізали на стіні палички для підрахунку днів і повідомлення. «Боже, дай сил», — написано на одній зі стін. У кімнаті тортур правоохоронці знайшли гумову палицю, металеві наручники та електрогриль, за допомогою яких катували затриманих. Також виявили список російських офіцерів, які там працювали.

За даними слідчих, в ізоляторах масово вчиняли сексуальне насильство, включаючи зґвалтування кийками та удари електричним струмом по статевих органах. В одного з чоловіків на спині виявили синці у вигляді літери Z — символу російської «спецоперації».

Заступниця голови відділу з розслідування воєнних злочинів із сексуального насильства Анна Сосонська розповіла, що на деокупованих територіях «знайшли всі типи випадків військових злочинів: зґвалтування, примушування до оголення, сексуальні тортури» чоловіків, жінок і дітей.

Незважаючи на численні докази та звіти, зібрані українськими та міжнародними слідчими, російські офіційні особи неодноразово заперечували звинувачення в порушеннях прав людини. Зокрема, прессекретарка російського МЗС Марія Захарова нещодавно назвала доповідь Комісії ООН з прав людини «чутками та плітками». У звіті комісії детально описані понад десяток випадків групових зґвалтувань, примусу членів родини спостерігати за сексуальним насильством над родичем та сексуального насильства над затриманими жінками і дівчатами, скоєними під час окупації територій. Серед інших зафіксовані випадки зґвалтування 80-річної жінки та 4-річної дівчинки, яку примушували до орального сексу з солдатом, що є зґвалтуванням.

Фото: Laura Boushnak: NYT