Укрзалізниця та «Видавництво Старого Лева» роздаватимуть у поїздах книжки дітям, щоб підтримати їх під час війни

/
335 переглядів
Залізницею додому: соціальний книжковий проєкт Укрзалізниці та Видавництва Старого Лева

Укрзалізниця і «Видавництво Старого Лева» спільно створили книжковий проєкт «Залізницею додому» задля підтримки маленьких українців, які були вимушені лишити свої домівки.

За словами очільника Укрзалізниці Олександра Камишина, від початку війни поїздами евакуювали понад один мільйон дітей.

«Тепер, коли ми бачимо, як багато з них повертаються додому, ми зрозуміли, що їм потрібна підтримка. Бо хоча це і рідний дім, але тут ще не зовсім безпечно. Так і виникла ідея цієї книжки. Завдяки Марʼяні ця ідея стала книжкою “Залізницею додому”. Для мене особисто важливо, що перший тираж цієї книжки, який вже роздається дітям у наших поїздах, було частково оплачено моїми синами», — розповів він.

У зворушливій оповіді «Залізницею додому» йдеться про дівчинку Єву, що повертається додому зі своєї найдовшої мандрівки. А ще — про любов до Батьківщини, дружбу, родину і непересічну роль українських залізничників у новітній історії нашої країни. Потяг Укрзалізниці мчить золотими полями. У часі повномасштабної війни Єві, як і багатьом діткам, довелося сісти в евакуаційний потяг і поїхати якнайдалі з рідних місць, тікаючи від танків, ракет і бомб.

Мандруючи потягом, діти зможуть отримати в подарунок від залізничників книжку в м’якій палітурці — щемку історію для дітей, яку написала Мар’яна Савка і проілюструвала Марта Кошулінська. Видання вже надійшло з друкарні.

Також книжку у твердій палітурці можна самостійно придбати у книгарнях — 10 гривень із кожного примірника надійдуть у фонд проєкту #ЗалізнаРодина, створений допомогти родинам залізничників, які загинули або постраждали внаслідок війни.

«Ця книжка — знак уваги до дітей нашої країни, яким довелося вирушати з власного дому в пошуках безпеки, і для тих, що повертаються, хоча говорити про безпеку ще зарано. Вся Україна — це наш дім. “Залізницею додому” має розважити дитину, стати для неї другом, зробити дорогу веселішою і теплішою. Оповідь сплетена з різних приватних історій людей, що зустрілися мені протягом війни. Серед цих людей — керівник Укрзалізниці Олександр Камишин, сини якого дуже хотіли, щоб у дітей, які повертатимуться додому, була своя книжка, яка би їх підбадьорювала. Це історія про дівчинку та її іграшкове мавпеня, а насправді — про те, що нас тримає і підтримує в темні часи», — розповідає письменниця, головна редакторка «Видавництва Старого Лева» Мар’яна Савка.