Що таке психологічне насильство та як йому протистояти

////
1733 переглядів
Психологічне насильство

Коли ми говоримо про гендерно зумовлене або домашнє насильство, то найчастіше згадуємо про випадки фізичного чи сексуального насильства. Та зазвичай все починається з психологічного насильства, коли людина може словесно образити, знецінити іншу: «В тебе без мене нічого б не вийшло», «Ти сьогодні жахливо виглядаєш, стеж за собою».

Психологічне насильство залишає непомітні для інших шрами, але завдає не меншої шкоди постраждалим, ніж фізичне. Психологічне насильство не завжди та не одразу можуть розпізнати близькі, друзі, навіть ті, хто потерпає від нього. Натомість такий вид ГЗН (гендерно зумовленого насильства) поступово дає кривднику відносно безмежний контроль у стосунках.

Важливо розпізнати психологічне насильство та якомога швидше звернутися по допомогу, оскільки воно часто є передвісником фізичного насильства.

Разом з ГО «Дівчата» розбираємося, що таке психологічне насильство та що робити, якщо ви з ним зіткнулися.

Як розпізнати психологічне насильство

Психологічне насильство — це вид насильства, що передбачає використання вербальної та невербальної комунікації, щоб спробувати контролювати когось або завдати іншій людині емоційної шкоди. Воно також відоме як психічне або емоційне насильство,

Психологічне насильство можна розпізнати за такими проявами:

  • Погрози з боку партнера, якщо ви не робити певних речей або якщо поводитеся певним чином;
  • Стале пробудження у вас відчуття провини, відчуття зобов’язаності за вчинки партнера у ваш бік;
  • Звинувачення з боку партнера, небажання брати відповідальність за власні вчинки на себе;
  • Контроль над тим, як ви проводите час, намагання обмежити вас у спілкуванні;
  • Позбавлення емоційного зв’язку, любові, уваги, спілкування як покарання за певні дії або їх невиконання;
  • Маніпулювання за допомогою релігійних переконань, моральних принципів задля встановлення контролю;
  • Принизливе ставлення, неконструктивна критика та знецінення зусиль/досягнень.

Як зрозуміти, що, можливо, інша людина страждає від психологічного насильства:

  • Людина стає відлюдькуватою, різко обриває спілкування з певним колом людей або скасовує плани в останню хвилину.
  • Уникає певних людей або здається наляканою чи знервованою поруч із ними.
  • У людини з’являється незвична для неї нервова поведінка, наприклад кусання нігтів.
  • Людина виправдовується за образливі слова чи поведінку партнера, а поруч із ним поводиться тихіше, ніби ховається.
  • Якщо ви можете розпізнати прояви психологічного насильства, вам буде легше захистити себе та близьких вам людей.

Приклади психологічного насильства

Одна з постраждалих від психологічного насильства анонімно поділилася своєю історією з ГО «Дівчата».

«Кілька років потому мені все ще боляче розповідати про це. Мій чоловік не бив мене, фізичного насильства не було, але психологічно він мене просто знищив.

Я народила доньку, ми раділи як молоді батьки, адаптувалися до нових ролей, все було добре. Але кожного дня я почала отримувати від чоловіка образливі коментарі: “Ти товста”, “Подивись, на що ти перетворилася”, “Фу, який в тебе живіт, гидко дивитися”, “Нащо ти фарбуєшся, ніщо тобі не допоможе, ти огидна”. Цікаво, що в сексі все було більш-менш добре.

Я ковтала образу і продовжувала відновлення після пологів. За пів року я скинула близько 20 кілограмів, не дуже собі подобалася, бо форм не залишилося зовсім. Але чоловік не заспокоївся.

Почалися інші образи: “Ти погана хазяйка”, “В тебе завжди все виходить якось не так”, “Чого ти така стомлена, виглядаєш жахливо”, “Мені не цікаво, що ти скажеш, все одно буде щось неважливе, не витрачай мій час”, “Ти тупа”.

Ці образи, що повторювалися майже кожного дня, просто знищили мою самооцінку.

Мені знадобилося три роки роботи над собою і рік психотерапії, щоб хоч якось прийняти і полюбити себе знову. На щастя, той шлюб розвалився. Коли я зустріла мого теперішнього чоловіка, я була в шоку, що мене можна любити просто так та будь-яку: стомлену, не в гуморі, з поганим настроєм. І ще більший шок для мене був, що на всі ці стани я отримую підтримку, розуміння, піклування».

Психологічне насильство
«Мій чоловік не бив мене, фізичного насильства не було, але психологічно він мене просто знищив».

Що робити, якщо ви зіткнулися з психологічним насильством?

Перший найважливіший крок — визнати проблему та себе постраждалою. Після цього варто побудувати безпечний план виходу з кола насильства: звернутися по допомогу до надійних друзів, членів сім’ї, сусідів, правоохоронних органів або організацій.

Буде не зайвим вести записи про жорстоке поводження з вами. Якщо кривдник скаже, що «він цього не казав» або змусить вас сумніватися у тому, як усе відбувалося насправді, ви можете звернутися до ваших щоденників.

За можливості, припиніть спілкування з кривдником або не спілкуйтесь із ним наодинці. Та найголовніше — пам’ятайте, що ви не винні та не є причиною жорсткого поводження.

«Не залишайтесь на самоті в такій ситуації: звертайтесь по підтримку до друзів чи жіночих організацій, які працюють із темами насильства. Ви можете звернутися по допомогу до ГО “Дівчата”, написавши нам листа на пошту: help@divchata.org, — говорить Аліна Касілова, кураторка напряму психологічної допомоги ГО «Дівчата». — Варто також заручитись підтримкою психолога, якому можете довірити свій досвід та озвучити його. Також постраждала може отримати правову консультацію для розуміння, що кривдник порушує її права та свободи і, заручившись підтримкою спеціалістів, звернутись до поліції».

ГО «Дівчата» — громадська організація, фокус діяльності якої спрямований на підтримку та розвиток дівчат та жінок.

У межах медійної кампанії з протидії гендерно зумовленому насильству команда громадської організації «Дівчата» випустила буклет, у якому розповіла про гендерно зумовлене насильство та як діяти, якщо ви стали свідком чи безпосередньо зазнали насильства.

В буклеті ви знайдете алгоритм, як діяти, якщо ви зіткнулися з насильством, а також контакти організацій та установ, за якими  можна отримати юридичну консультацію, якщо хтось порушує ваші права та свободи, чи психологічну підтримку.

Завантажити буклет можна за посиланням.

Матеріал підготовлений ГО «Дівчата» в межах проєкту «Надання послуг з невідкладної допомоги та захисту населенню, що постраждало в результаті конфлікту в Україні», що реалізується Help – Hilfe zur Selbsthilfe в Україні за фінансової підтримки Федерального міністерства закордонних справ Німеччини та NAK-karitativ. Він жодною мірою не демонструє офіційну точку зору донорів.

Читайте також: Тиша не рятує: як жіноча література говорить про насильство