Об’єктивація жінок у рекламі: у Львові мережі «Пʼяна вишня» оголосили бойкот

315 переглядів

У Львові протестували проти сексуалізації та толерування насильства в рекламі закладів «Пʼяна вишня».

Акції 26 і 27 листопада провела організація «Білкіс», щоби змусити власника припинити сексуалізувати жінок на ілюстраціях, що використані для оформлення закладу, а також прибрати з зображень напис, який закликає до насильства: «І він не відступить. І вона не відмовить».

«Наша вимога: прибрати об’єктивацію жінок із зображень й не використовувати фрази, які легітимізують і підсилюють культуру насильства над жінками. Бо ми вважаємо, що і вона відмовить, і він відступить», — заявили активістки.

Також учасниці акції оголосили бойкот «П’яній вишні» та закликали людей не відвідувати мережу закладів й не залишати там своїх грошей.

«На нашу думку, це відвертий прояв культури зґвалтування і насильства. Жіноче “ні” ігнорується й піддається сумніву. Настирливість чоловіка заохочується й вважається доречною та допустимою практикою стирання кордонів інших людей… Всі, хто підтримують насильство, мають нести репутаційні наслідки, як мінімум», — заявили в «Білкіс».

Під час акції активістки тримали в руках плакати «Годі об’єктивізувати жінок», «Жіноче тіло — це не ваша реклама», «Бойкотуй сексистів», «Одягніть жінку», «Ні значить ні», «Соромно бути сексистами», «Я не терпітиму сексизм». Також на одному плакаті був зображений оголений чоловік, який прикривався вишнею, та розміщений напис «Щось не так?».

У відповідь на акцію працівник закладу вийшов із плакатом «Не роби вигляд, що не любиш П’яну вишню!!!».

Проте згодом заклад відповів на закиди активісток: «Ще на початку цього року, точніше — після звірств русні, які вони вчинили, в тому числі з українськими жінками, ми прийняли рішення змінити слоган “І він не відступить. І вона не відмовить”. Ми вже розпочали процес змін, частково прибрали слоган з нашої продукції… Ми, як раніше, не заохочуємо і не заохочували до насильства. Якщо раніше вислів сприймався як грайливий із елементом флірту, то зараз змінився контекст».

Водночас у «П’яній вишні» заявили, що у разі коли «хтось хоче бачити образу чи нерівність у якихось проявах там, де про це не говорять прямо, то, на жаль, це не відвернути жодними змінами». Також активісткам дорікнули, що вони акцентують увагу на насильстві «не в інституціях, які мають безпосередній вплив на домашнє насильство, психологію стосунків і парадигму сприйняття жінки нашим суспільством».

До того ж, критикуючи акцію протесту, заклад вдався до маніпуляції, нагадавши про розв’язану росією війну: «Погрожуєте бойкотувати бізнеси, що намагаються працювати попри все, підтримуючи економіку країни, надають робочі місця, допомагають ЗСУ і годують тимчасово переміщених осіб, в тому числі, жінок із дітьми».

У закладі вважають, що «сексуалізація — доволі розмите поняття»: «Якщо дівчина чи жінка є привабливою — то вона автоматично несе “сексуалізацію”? Ми сприймаємо наш дизайн як елемент візуального мистецтва. Переглянувши твори художників ще з минулих століть, на них можна побачити зображення жінок, в оголеній чи напівоголеній натурі. При цьому такі картини сьогодні цінять як культурне надбання, а не заклик до насильства чи аб’юзу. Тому схожу логіку ми закладали в графіку і зображення П’яної вишні — щоб атмосфера наших закладів розповідала про красу і позитивні емоції».

У «Білкіс» відповіли, що насильство нікуди не зникає під час воєн, а допомога ЗСУ й підтримка економіки країни «нікому не дає пільг на сексуальну об’єктивацію жінки в рекламі продукції», водночас твори античності чи Відродження «не виправдовують обездушену пін-ап ілюстрацію на дверях».

Активістки планують провести ще щонайменше дві акції протесту біля закладу 3 та 4 грудня.

  • Згідно з українським законодавством (ч.1, ст. 8 закону «Про рекламу»), у рекламі заборонено розміщувати твердження та/або зображення, які є дискримінаційними за ознаками походження людини, її соціального і майнового стану, расової та національної належності, статі, освіти, політичних поглядів, ставлення до релігії, за мовними ознаками, родом і характером занять, місцем проживання, а також твердження та/або зображення щодо інтелектуальної, фізичної, соціальної чи іншої переваги однієї статі над іншою та/або щодо стереотипності ролі чоловіка та жінки, що пропагує принизливе та зневажливе ставлення; принижувати гідність людини за ознакою статі; демонструвати насильство за ознакою статі; використовувати зображення тіла людини (частини тіла) виключно як сексуального об’єкта з метою привернення уваги споживача та/або посилання (слова, звуки, зображення) на сексуальні стосунки, що не стосуються рекламованого продукту чи способу його споживання.
  • За даними ПРООН, від фізичного домашнього насильства в Україні страждає близько 2 мільйонів людей. У понад 80% випадків це насильство чоловіків щодо жінок. Щороку від домашнього насильства гинуть 600 українок.
  • У червні 2022 року Верховна Рада України ратифікувала Стамбульську конвенцію або Конвенцію Ради Європи про попередження і боротьбу з насильством щодо жінок і домашнього насильства — міжнародну угоду, яка визнає сексуальне насильство порушенням основних прав людини, а також формою дискримінації щодо жінок. Загалом документ підписали понад 40 країн.
  • DIVOCHE.MEDIA разом із ГО «Ла Страда — Україна» створили серію матеріалів про те, як розпізнати домашнє насильствояк йому протидіяти та що кожен і кожна може зробити, щоб домашнього насильства у суспільстві стало менше.

Фото: Facebook Білкіс