Берегиня чи воїтелька? Українські мисткині про жінок та війну

/
1004 переглядів

Шевченківська Катерина з відрізаною головою путіна, старенькі лесбійки разом дивляться новини, ляльки-мотанки зоозахисниця і журналістка – 12 українських художниць і дизайнерок з різним досвідом війни зобразили своє бачення внеску жінок у перемогу України.

На конкурс «Жінки та війна» подалися близько 50 робіт, проте лише 12 фіналісток отримали можливість представити своє бачення на майданчиках ГО «ХЖО «Сфера». «Спочатку кампанія планувалася суто у діджітал-форматах, аж потім ми подумали, що твори вийшли такими крутими, що треба їх втілити в офлайновому світі. Так народилася ідея створити виставку у галереях, футболки, листівки. Все це неодмінно буде найближчим часом» – говорить координаторка проєкту Станіслава Петлиця.

Виставка пройшла у галереї «Львівський муніципальний мистецький центр», а зараз рухатиметься в бік Харкова, де символічно завершить свою мандрівку.

«Війна в Україні з самого 2014 року — багатошарова. Зараз ми воюємо не тільки за землю, але й за нашу ідею, наші цінності, нашу ідентичність. Війна точиться не лише на воєнному фронті, а і на інформаційному, культурному, економічному полях. У всіх цих сферах присутні жінки. І наша мета – зробити їх видимими», — говорить Анна Шаригіна, програмна директорка ГО «ХЖО Сфера».

«Міста України зчоловічішали. У медійному просторі міркують про війну самі чоловіки. Найчастіше жінок зображують в очікуванні або журбі. Багато жінок поїхали за кордон рятувати українських дітей. Часто це бачать як відпустку або прикольну подорож. Але правда у тому, що це – невидима та неоплачувана робота. Нам дуже важливо слугувати майданчиком для висловлювання жінок, бо вони – половина української перемоги. Половина України».

 

Більше робіт на сторінці «Сфери».