Жінки в дорозі: чого остерігатися, як себе убезпечити, куди звертатися

/
343 переглядів
Вимушено переміщені особи з валізами прямують до країн Європи на КПП "Ужгород- Вишнє Нємецьке" (Словаччина) в Закарпатській області, 26 лютого 2022 р.

Німецьке видання Tagesspiegel пише про зростання кількості повідомлень щодо загрозливих пропозицій житла українським жінкам, які вимушено залишили країну. 

«Наразі у нас є інформація, що чоловіки роблять сумнівні пропозиції житла жінкам з України», — повідомила німецькому виданню Tagesspiegel речниця федеральної поліції в Німеччині. — Кількість випадків, про які повідомляють до поліції, наразі «в нижньому двозначному діапазоні». Проте можна припустити певну кількість незареєстрованих випадків. 

Через небезпечні пропозиції розміщення для прибулих українок на головному вокзалі Берліну Сенат хоче реорганізувати розподіл спальних місць. З цією метою приватний обмін ліжками тепер має бути інтегрований у новий Welcome Hall на Вашингтон Плац й організований «у новій і насамперед більш безпечній структурі», — говорить Стефан Штраус, речник Адміністрації інтеграції Сенату. 

Повідомлення про небезпеку для жінок під час евакуації все частіше з’являються у мережі. «Попередьте молодих українок на польському кордоні про сутенерів, які хочуть завербувати їх у публічні будинки», «На кордоні з Молдовою намагались поцупити телефони, чужі документи», «З Одеси везли бус, який виявився human traffic», «Жінку з мамою побив чоловік просто біля їхньої машини». Деякі з них можуть бути фейками, деякі, на жаль, правдиві. 

Анастасія Верба, засновниця проєкту Travelmate, який зі сторінки про подорожі на час війни перетворився на інформаційний ресурс для підтримки українців, розповідає, що їм вже писали про загрозливі для жінок ситуації на кордоні. «Ми зробили емоційний пост із закликом про обережність, він став віральним, неконтрольовано розійшовся мережею. У результаті ми отримали як підтримку та вдячність від жінок, так і хейт, звинувачення в тому, що це фейк. У відповідь я записала відеозвернення, що це реальна історія, а також дала скрини повідомлень від дівчат: «Так, це правда. Це сталося зі мною». Потім жінки почали все більше і більше писати, розповідати про свої випадки. Ми зрозуміли, що ця проблема є на різних кордонах». 

Тож говорити про безпеку під час евакуації в іншу країну потрібно дуже ретельно.  

Які ситуації потребують особливої уваги?

Мінсоцполітики розробило листівки з правилами безпеки, нагадавши про три щаблі безпеки: безпека документів, пересування, спілкування. 

Жінки в дорозі: чого остерігатися, як себе убезпечити, куди звертатися

Як розпізнати сутенерів, шахраїв, торговців людьми?

Звертайте увагу на такі моменти:

  • Настирливі пропозиції довезти від кордону (в інших країнах) чи до кордону (в Україні).
  • Прохання віддати ваші документи.
  • Жінки, які представляються волонтерками, кажуть, що можуть прийняти лише молодих жінок.
  • Чоловіки без спеціальних волонтерських позначок, які пропонують ночівлю або транспорт, не хочуть показувати документи.

Як себе убезпечити?

Не сідайте в машини чи автобуси, якщо не впевнені у їхній безпечності. В Україні можна користуватися Укрзалізницею і транспортом, який організовує місцева влада у вашому населеному пункті. На кордонах є офіційні перевізники, які мають спеціальні позначки — бейджики та жилети у волонтерів, цілі волонтерські пункти, які неможливо сплутати. Не надавайте передплату за перевезення. 

Запитуйте документи у будь-якого, до кого збираєтеся сісти. У волонтерів є офіційна документація. Задля безпеки просіть у всіх показати посвідчення особи, сфотографуйте документ та надішліть рідним. Збирайте для ваших друзів чи рідних, які перебувають у безпеці, якомога більше інформації — сфотографуйте номери авто, надішліть свою локацію і ту точку, куди ви прямуєте.

Якщо ви не можете зорієнтуватися і знайти волонтерів, підходьте до представників поліції. Вони допоможуть і направлять вас до людей, яким можна довіряти.

Нікому не віддавайте свої документи за жодних обставин.

Уважно читайте інформацію в евакуаційних групах свого міста. Там теж можуть писати не тільки справжні волонтери, а й зловмисники.

Об’єднуйтесь у групи з іншими переселенцями та пересувайтесь разом. 

Збережіть основні телефони, на які можна звернутися по допомогу. 

Жінки в дорозі: чого остерігатися, як себе убезпечити, куди звертатися

Куди звертатися по допомогу?

Центр правових досліджень гендерної рівності Національного університету «Львівська Політехніка» запустив чат-бот, що інформує жінок, як убезпечити себе за кордоном. У ньому є телефони гарячих ліній протидії торгівлі людьми, адреси посольств та список чатів із волонтерами, юристами, психологами. І окремий — спеціальний чат проти секс-насильства на кордоні.

Безоплатна гаряча лінія для біженок — телеграм-бот «Мартинка», де допоможуть українкам, які стали жертвами насильства або торгівлі людьми.

Пул надійних перевізників для гуманітарних вантажів або евакуації можна знайти тут: pomich.org/shippers.

На ресурсі «ВзаємоДія» зібрані відповіді на багато запитань, які можуть виникати сьогодні: зокрема, на сайті є список контактів для отримання гуманітарної, юридичної та фінансової допомоги.

Якщо зникла дитина, скористайтеся ботом «Дитина не сама» @dytyna_ne_sama_bot, який створили Офіс президента спільно з ЮНІСЕФ та Міністерством соціальної політики України.

Національна гаряча лінія з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації приймає дзвінки за телефонами 0 800 500 335 або 116 123. 

Фото: Біженці з України на кордоні зі Словаччиною. УНІАН.