Польща ухвалила спецзакон про підтримку біженців з України

/
133 переглядів
Біженці з України на кордоні з Польщею (пункт пропуску Грушів – Будомєж)

У середу нижня палата польського сейму прийняла закон про підтримку громадян України, які вимушено прибувають у Польщу у зв‘язку з війною Росії проти України, повідомляє Укрінформ. Закон регулює питання легальності перебування у Польщі українських біженців, а також надання їм повної підтримки.

Спецзакон передбачає надання біженцям з України ідентифікаційного коду (PESEL) – їх перебування у Польщі визначатиметься легальним впродовж 18 місяців. 

Українці зможуть легально працевлаштуватись, отримають доступ до безплатної медицини. Українські учні та студенти матимуть змогу навчатися у школах та університетах.

За законом Польща виплатить одноразову допомогу біженцям з України з розрахунку 300 злотих (2,1 тисячі гривень) на одну особу. Особи та організації, які надають українським біженцям житло та харчування також отримуватимуть виплати від держави у сумі 12 тисячі злотих на місяць. 

Допомога для України буде фінансуватись зі створеного спецфонду у державному банку Польщі BGK. Крім того, у бюджеті країни буде створено цільовий резерв.

Водночас спецзакон посилює кримінальну відповідальність за торгівлю людьми та сутенерство, скоєні під час війни в Україні.

За даними прикордонної служби Польщі, з 24 лютого до країни вже прибули 1,4 млн біженців з України.

 

ФОТО УНІАН