Бомбосховище, евакуація, притулок: як піклуватися про гігієну та жіноче здоров’я в різних ситуаціях

/
338 переглядів

Підвали, бомбосховища, чергування, кілька добові черги на кордоні та евакуаційні поїзди, притулки для біженців та тимчасові житла — усе це стало нашим реаліями за лічені дні. У таких умовах важко тримати в фокусі гігієну та жіноче здоров’я. Але це вкрай необхідно, де б ви не були.

Що робити з інтимною гігієною, якщо немає води? Як діяти, коли закінчились прокладки? Як зберегти здоров’я та куди звертатися, якщо потрібна допомога?

Зібрали інформацію від експерток: поради дає гінекологиня зі Львова Оксана Негрич та гінекологиня із Сум Юлія Булава.

Інтимна гігієна

Найкраще для інтимної гігієни жінки — це чиста проточна вода. Якщо, попри складні умови, є доступ до води, то варто здійснювати інтимну гігієну хоча б раз на день.

Якщо води немає — виходимо з ситуації. Це можуть бути вологі серветки або тканинна серветка, змочена водою. Також за повної відсутності води можна обробляти зону навколо статевих органів розчинами на кшталт хлоргексидину чи декасану.

Намагаємося здійснювати туалет зовнішніх статевих органів акуратно, спереду до заду. В ідеалі це слід робити після кожного туалету (особливо — дефекації), але тут вже як виходить.

Відмовтеся від щоденних прокладок, старайтеся щодня змінювати білизну. Якщо є можливість — надавайте перевагу спідньому з натуральних тканин, вільного крою.

Засоби гігієни

Найбезпечнішим засобом є прокладки. Вони не потребують аж такої спеціальної гігієни, як тампони чи менструальні чаші. Прокладки варто змінювати кожні 4-6 годин. Якщо немає можливості це зробити, то можна і довше. Це не призведе до якихось серйозних наслідків, на відміну від тампонів та менструальних чаш. Якщо вони не замінюються понад 4-6 годин, то може виникати синдром інфекційного токсичного шоку, який потенційно може давати серйозні ускладнення.

Бомбосховище, евакуація, притулок: як піклуватися про гігієну та жіноче здоров’я в різних ситуаціях

Якщо немає прокладок

Якщо засоби гігієни відсутні і їх немає в кого попросити, користуємося підручними засобами:

  • Туалетний папір, складений у кілька шарів.
  • Серветки, паперові рушники.
  • Чиста тканина (марлевий відріз), всередину якої кладемо вату.
  • Скручений туалетний папір, обгорнутий чистим носовичком: таке поєднання покращить поглинальні властивості саморобної прокладки.
  • Можна також використовувати звичайний поліетиленовий пакет: кладемо його на білизну, накриваємо будь-яким тканинним матеріалом.

Пам’ятайте, що усі матеріали, які ви використовуєте, мають бути чистими.

Чим запастися, якщо є можливість

Тим, хто зараз перебуває у відносно спокійних районах і має доступ до аптек та магазинів, слід запастися прокладками, навіть якщо менструація не має початися найближчим часом. На фоні стресу може бути всяке. Немає прокладок — дивимося вище і набираємо паперових рушників, серветок та інших засобів, які можна використати.

Психологічний аспект

Стрес, особливо такий, як зараз переживають українські жінки в умовах війни, може призводити до коливань циклу. Це можуть бути абсолютно різні зміни. Але найчастіше — затримки або повне «відключення» менструальної функції. Цього не потрібно боятися: якщо крім затримки жінку нічого не турбує, то ми просто на це не реагуємо. Бажано виключити вагітність за допомогою тесту, якщо є така можливість. Якщо вагітність виключена, просто знайте, що з усім ви розберетеся після закінчення бойових дій або коли опинитеся у безпеці. Якихось гострих наслідків для здоров’я затримка або відсутність менструації не несе.

Поради лікарки

«Можуть бути міжменструальні кров’янисті виділення, може бути більше інтенсивна або болюча менструація. Якщо це просто «помазалося» і немає можливості звернутися до лікаря — також розбираємося із цим потім. Якщо ж менструація надмірна або з’являється аномальна маткова кровотеча — це вже гостра ситуація, тут потрібен лікар.

Якщо ви відчуваєте сильний біль під час місячних, можна взяти найпростіше: ібупрофен 400 мг або парацетамол 500 мг. Це зменшує біль, а ібупрофен ще й зменшує інтенсивність.

При надмірній менструації можна взяти препарат транексамової кислоти (дозування — 500 мг), які належать до групи кровоспинних препаратів». 

Увага! Приймати навіть ці препарати, які рекомендує гінекологиня, слід тільки у випадку, коли немає ніякої можливості проконсультуватися з лікарем у конкретній ситуації.

«Якщо вам довелося змінити дві прокладки (або два тампони) кожну годину продовж двох годин підряд — це вже є ознакою загрозливої ситуації, яка потребує звернення до лікаря та надання медичної допомоги. Все, що до цього — загрози життю не несе.

Також при болючих менструаціях допомагає тепло на низ живота — це доведений спосіб, тому можна користуватися, якщо є така можливість.

Також може виникнути цистит, який найчастіше супроводжується болями внизу живота за  пронизливими болями під час сечовипускання. Дуже багато жінок хоч раз на нього хворіли, тому вже знають ці прояви та можуть їх визначити. Звичайно, у мирному житті я проти самолікування, але для екстрених ситуацій можна мати в аптечці препарат з речовиною, що діє – фосфоміцин (3 гр). Цей порошок береться одноразово. Якщо не допомагає — тоді однозначно до лікаря.

В умовах стресу та порушеної гігієни часто бувають скарги на вульво-вагінальний кандидоз, це всім відома молочниця. На цей випадок можна мати в аптечці препарат флуконазолу (150 мг). Він береться одноразово і більшості допомагає забрати неприємні симптоми кандидозу.

Також може бути зміна кольору, запаху, кількості виділень. Але якщо це не турбує, відсутній свербіж, печіння — це може почекати». 

Якщо ви маєте якісь симптоми, потреби чи скарги на здоров’я — насамперед треба постаратися отримати допомогу:

  • Зателефонуйте сімейному лікарю або своєму гінекологу.
  • Перевірте, чи веде ваша клініка онлайн-консультації.
  • Скористайтеся медичним чат-ботом. Наприклад, https://t.me/medicalforua.

Про насильство

У випадку сексуального насильства слід негайно звертатися до лікаря, якщо, звісно є хоч найменша можливість. Необхідно провести специфічну профілактику інфекцій, що передаються статевим шляхом. Це в домашніх умовах зробити неможливо.

Якщо відвідати лікаря критично неможливо, варто подумати про екстрену контрацепцію. Це може бути препарат левоноргестрел (1,5 мг).