«Лікуйся» – чат-бот про те, як отримати безкоштовну допомогу онкохворим

245 переглядів

Чат-бот «Лікуйся» (@likuysia_bot) – інструмент, що допоможе пацієнткам із діагнозом «рак молочної залози» орієнтуватися, які медичні послуги, де та в якому обсязі вони можуть отримати безоплатно.

Вже другий рік в Україні діє Програма медичних гарантій, за якою діагностика та лікування раку для пацієнтів є безоплатними. Проте досі 18% жінок відмовляються від лікування онкологічних захворювань через брак коштів. Однією з причин таких відмов, окрім необізнаності в принципах оплати за медичні послуги, є відмова закладів охорони здоров’я пацієнтам в наданні безоплатних послуг, гарантованих державою, – розповідають в ГО «Ліки Контроль», яка ініціювала створення боту. 

Користувачка чат-боту дістане покрокову інструкцію для отримання тієї чи іншої послуги та дізнається, в якому закладі охорони здоров’я вона надається. Наприклад, із переліку безоплатних послуг ви обираєте «Інструментальні дослідження» – бот надсилає вам повний перелік, із якого ви обираєте потрібне дослідження, вказуєте місто, де буде зручно його зробити, і бот надсилає список лікарень.

«Для нас важливо донести до хворих із діагнозом «рак молочної залози», що інформація — наша зброя в боротьбі з раком. Поінформованість дає змогу не складати руки та лікуватися, а чат-бот надасть пацієнтам необхідну інформацію щодо всіх етапів лікування. Покроково розповість про безоплатні послуги в конкретних закладах», — зазначає Наталія Гуран, керівниця проєкту та голова ГО «Ліки Контроль».

«Лікуйся» також допомагає пацієнткам захищати власні права та відстояти право на безоплатну медичну допомогу. Важливо розуміти ситуацію з тим, як фінансується ваше лікування, та знайти необхідні слова, щоби переконати вашу лікарню не порушувати законодавство.