"Основи" видають альбом про українські радянські мозаїки

188 переглядів

У видавництві Основи виходить перше комплексне дослідження радянських монументальних мозаїк. Київський фотограф Євген Нікіфоров протягом трьох років подорожував Україною (зокрема, і тимчасово окупованою Автономною Республікою Крим) в пошуках найбільш цікавих творів мистецтва 1950-х–1980-х років періоду радянського модернізму.

Цей проект – про артефакти епохи, які зникають, і спробу їх зберегти. Величезний пласт культури став для нас повсякденністю і звичним пейзажем, що злився з “євроремонтом” та рекламою. Я хотів звернути увагу на твори мистецтва, що оточують нас майже в кожному місті України – адже для майбутніх поколінь важливими будуть збережені, а не переписані та затерті свідоцтва часу.

У книзі близько 200 унікальних фотографій панно: зображені на них робітники, селяни, космонавти і спортсмени з кольорової смальти або кераміки ілюструють радянське життя таким, яким воно мало бути офіційно представлене.

Деякі мозаїки, фотографії яких є в книзі, були зруйновані незабаром після подорожі Євгена у результаті дії законів про декомунізацію, які забороняють комуністичну символіку та гасла.

Перші 100 оплачених книг супроводжуються подарунком – унікальною фотографією однієї з мозаїк з підписом фотографа. Книга з’явиться в продажу 17 травня, але вже доступна для попереднього замовлення.