Укрзалізниця запустить пілотний проєкт із жіночими купе

1447 переглядів

В українських потягах незабаром з’являться тестові жіночі купе.

Так Укрзалізниця відреагувала на петицію до Кабінету міністрів про окремі вагони для жінок і чоловіків.

«Ми віримо в комплекс заходів, де тривожні кнопки та сигналізація в купе, відеоспостереження, посилене патрулювання і невідворотне покарання за будь-який доведений прояв домагань відіграватимуть ключову роль у викоріненні цього явища. Тому поточне рішення залізниці — допомогти жінкам почуватися комфортніше та безпечніше за допомогою комплексу заходів, одним з яких стане “пілот” із жіночими купе», — розповів голова правління компанії Євген Лященко.

За його словами, жіночі купе тестуватимуть упродовж декількох місяців, а потім разом із громадою і фахівцями ухвалять рішення щодо масштабування.

«Це буде залежати від реального попиту та відгуків», — пояснив Лященко та запевнив, що безпека українців «незалежно від гендеру» є фундаментальним пріоритетом Укрзалізниці, особливо в період повномасштабної війни.

«Наші залізничники уважно вивчили світовий досвід, адже жіночі купе або вагони існують у деяких країнах Азії та були протестовані в Європі», — додав він.

Окрім цього, Укрзалізниця розробляє IT-рішення та планує змінити відповідні нормативні акти, а також проводить консультації з юристами, міжнародними та українськими громадськими організаціями.

На першому етапі купувати квитки у жіночі купе можна буде тільки через мобільний застосунок Укрзалізниці.

Ідею пілотного проєкту щодо запуску окремих купе для жінок вже підтримала голова комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Верховної Ради Олена Шуляк: «Створення окремих купе або ж вагонів для жінок у потягах — можливість забезпечити комфорт для тих, хто цього потребує. Охоче допоможу з реалізацією цього задуму, готова напрацьовувати необхідні зміни до правил пасажирських перевезень».

Як уточнив керівник із комунікацій Укрзалізниці Олександр Шевченко у коментарі hromadske, у жіночі купе допускатимуть жінок, трансжінок та мам із дітьми до 6 років будь-якої статі.

Наразі потяги, в яких впровадять пілотний проєкт, ще не визначили, але точно відомо, що це будуть маршрути далекого сполучення.

 

  • У 2010 році Укрзалізниця вже запроваджувала послугу «жіночі купе», але вона не мала попиту.
  • 31 липня 2020 року в купейному вагоні поїзда «Маріуполь — Київ» на пасажирку напав чоловік, який намагався її зґвалтувати на очах у її сина. Жінка чинила опір, і їй вдалося вирватися, проте вона отримала низку ушкоджень, зокрема перелом щелепи. Поліція затримала нападника вранці на вокзалі в Києві.
  • У серпні 2021 року чоловік напідпитку чіплявся до дівчат-попутниць у потягу «Львів — Маріуполь». Проте провідниця та начальник потяга, а також поліцейські, які прибули до вагона на одній зі станцій, заявили, що нічим не можуть допомогти, оскільки і дівчата, і чоловік мають квитки. Зрештою пасажирки добилися, щоб їх пересадили в інше купе.
  • Незабаром після цього випадку Укрзалізниця повідомила, що проведе тренінги для залізничників та залізничниць із питань протидії гендерно зумовленому насильству в потягах та на станціях, вокзалах.
  • Проте нещодавно Укрзалізниця знову потрапила у скандал. Провідник поїзда «Ясіня — Запоріжжя» домагався пасажирки, а після того, як вона подала скаргу до служби підтримки Укрзалізниці, йому лише винесли догану.
  • 15 травня 2023 року на сайті Кабінету міністрів зареєстрували петицію з проханням створити окремі вагони для жінок та чоловіків у потягах Укрзалізниці. Наразі вона вже майже зібрала необхідні 25 тисяч підписів для розгляду урядом.

Фото: пресслужба акціонерного товариства «Українська залізниця»