«Суспільне» презентувало документальний фільм «Мʼяка сила. Зрушити Європу» про культурну дипломатію українок

/
343 переглядів

Телеканал «Суспільне Культура» презентував свій новий документальний фільм «Мʼяка сила. Зрушити Європу» про чотирьох українських мисткинь, які через повномасштабну війни в Україні виїхали за кордон, де просувають українську культуру.

Головні героїні фільму — акторка Оксана Черкашина, кінорежисерка і письменниця Ірина Цілик, співачка Марина Круть (KRUTЬ) та хореографка Олена Шоптенко, які розкажуть свої історії та покажуть свій побут та роботу.

Так, Оксана Черкашина живе і працює за кордоном вже декілька років, Олена Шоптенко опинилася в іншій країні після повномасштабного вторгнення, Ірина Цілик та Марина Круть живуть в Україні, але регулярно їздять до Європи для виступів та спілкування з іноземною аудиторією.

Події фільму розгортаються у Парижі, Відні, Варшаві та Бордо, глядачі, зокрема, побачать відео з виступів, мистецьких акцій та подорожей.

Авторка і режисерка фільму — Надія Миколаєнко, продюсерка — Ксенія Шубеляк.

«Ми хотіли, щоб наші героїні відрізнялися одна від одної своїм шляхом, сферою своєї діяльності, своїм досвідом. Кожна з них зіткнулася з власними викликами після початку повномасштабного вторгнення, а також з певними складнощами щодо того, як продовжувати творчу діяльність у нових умовах. І я відверто захоплююся тим, як вони з цим справляються. Але наших за кордоном дуже багато, і кожен може бути тією людиною, на яку будуть дивитися і казати: “Ого, оце українці круті!” Хотілося б надихнути людей зрозуміти свою силу. І ще хотілося б спонукати українців бути добрішими одне до одного. Під час зйомок одна з наших героїнь розказала про один зі своїх найбільших страхів — що коли вона повернеться до України, її тут не приймуть», — розповідає Надія Миколаєнко.

На думку Ксенії Шубеляк, зараз особливо важливо говорити про Україну і про українців.

«Говорити так, щоб нас чули й розуміли. Адже це розуміння і підтримка — важлива складова нашої перемоги. До того ж з початком повномасштабного вторгнення дуже багато українців опинилися за кордоном. Ми хотіли показати, як у найскладніші часи ми об’єднуємося і стаємо сильнішими, як кожен із нас робить власний внесок у спільну перемогу, а також подякувати світу за те, що він з нами», — додала вона.

Виконавчий продюсер «Суспільне Культура» Лук’ян Галкін зазначив, що «М’яка сила. Зрушити Європу» відповідає на запитання, чиїми руками і що саме робиться в той час, доки Збройні сили України протистоять загарбникам.

«Наразі стає очевидно, що площина культурної дипломатії не є такою, де перемога сама собою лишиться за нами, — зокрема надто часто ми чуємо прикрі заклики до діалогу з так званими “хорошими росіянами”, які регулярно виявляються ураженими все тією ж імперською колоніальною манією. Тож ця робота режисерки Надії Миколаєнко та команди керівника документального напряму Владислава Васильченка є вкрай вчасним, доречним і проникливим висловлюванням щодо точки докладання зусиль та персоналізації тих сильних жінок, які вже зараз роблять неймовірні речі для ствердження нашого голосу у світі», — наголосив він.

 

  • Раніше документальний фільм старшої виконавчої редакторки Української служби «Голосу Америки» Тетяни Ворожко «Київ — Софія — Голлівуд» здобув срібну медаль Нью-йоркського фестивалю кіно і телебачення — 2023. Стрічка отримала нагороду в категорії «Документальний фільм/Проблеми людей». У фільмі показується історія двох українок, які після російського вторгнення виїхали до Болгарії та працюють на кіностудії Nu Boyana Film Studios. Жінки розповідають про те, як вони живуть у Софії та як підтримують одна одну.