Джо Байден у День видимості трансгендерів заявив, що вони формують душу нації, і закликав Конгрес ухвалити закон про рівність 

289 переглядів

Президент США Джо Байден, звертаючись до громадян з нагоди Міжнародного дня видимості трансгендерних людей, сказав, що трансгендерні американці формують душу нації.

Його заява опублікована на сайті Білого дому.

«Трансгендерні американці формують душу нашої нації — з гордістю служать в армії, лікують смертельні хвороби, обіймають виборні посади, ведуть квітучий бізнес, борються за справедливість, створюють сім’ї та багато іншого», — наголосив президент США.

Байден зазначив, що трансгендерні люди заслуговують на ті самі права, що й кожен американець, включаючи рівний доступ до медичної допомоги, житла та роботи, а також шанс старіти з гідністю.

«Але сьогодні занадто багато американців-трансгендерів все ще позбавлені цих прав і свобод. Хвиля дискримінаційних державних законів спрямована проти трансгендерної молоді, лякає сім’ї та завдає шкоди дітям, які нікого не кривдять. Епідемія насильства щодо трансгендерних жінок і дівчат, зокрема жінок і дівчат з іншим кольором шкіри, забирає життя надто рано. Торішня стрілянина в Club Q у Колорадо стала ще одним болісним прикладом такого насильства — плямою на сумлінні нашої країни», — додав він.

Байден нагадав, що його адміністрація від першого дня боролася за те, щоб покласти край цій несправедливості, працюючи над тим, щоб трансгендери та вся спільнота ЛГБТКІ+ могли жити відкрито та безпечно.

«У свій перший день на посаді президента я видав розпорядження, яке наказує федеральному уряду викорінити дискримінацію ЛГБТКІ+ людей та їхніх сімей. Ми призначили рекордну кількість відкрито ЛГБТКІ+ лідерів, і я з гордістю скасував заборону відкритим трансгендерним людям служити в армії. Ми також працюємо над тим, щоб зробити громадські місця та подорожі доступнішими, включно з ширшими гендерними позначками в паспортах Сполучених Штатів. Ми покращуємо доступ до державних послуг і прав, таких як соціальне забезпечення. Ми боремося з дискримінацією в житлі та освіті. І в грудні минулого року я підписав закон про повагу до шлюбу. Ми також працюємо над тим, щоб зменшити величезний тиск, якому дискримінація, залякування та переслідування можуть піддати трансгендерних дітей — понад половина з яких серйозно думали про самогубство протягом останнього року», — розповів президент США.

Окремо Байден закликав Конгрес «нарешті ухвалити» закон про рівність і поширити «давно назрілий» захист громадянських прав на всіх ЛГБТКІ+ американців, щоб вони могли жити відкрито та у безпеці.

 

  • У 2015 році Верховний суд США легалізував одностатеві шлюби на всій території країни. Тоді, розглядаючи справу Обергефелла проти Ходжеса, в яку було об’єднано декілька справ, суд ухвалив історичне рішення, що одностатеві пари мають конституційне право на укладення шлюбу. Тож одностатеві партнери отримали ті самі юридичні права та пільги, які мали гетеросексуальні подружні пари. Нині ж склад Верховного суду змінився, кількість суддів, які дотримуються більш консервативних поглядів, збільшилася, тож з’явилося занепокоєння щодо права на шлюб для одностатевих пар.
  • Тим часом в Україні вже багато років не можуть ухвалити закон про цивільні партнерства, який допоміг би врегулювати майнові питання, а також питання соціального захисту та прав у разі смерті чи зникнення партнера/партнерки, людей, які проживають разом, але не можуть оформити шлюб. Згідно з Національною стратегією у сфері прав людини на період до 2020 року (була затверджена президентом 25 серпня 2015 року) та Планом дій з її реалізації (затверджений урядом 23 листопада 2015 року), законопроєкт про партнерства мали ухвалити до 2017 року. Але він навіть не був розроблений. Тож зобов’язання перенесли до нової Національної стратегії у сфері прав людини на 2021–2023 роки.
  • У липні 2022 року петиція про легалізацію одностатевих шлюбів на сайті президента України набрала понад 25 тисяч підписів. Володимир Зеленський відповів на петицію, запевнивши, що уряд працює над варіантами рішень щодо легалізації в Україні зареєстрованого громадянського партнерства, але поки триває війна, внести зміни до Конституції неможливо.
  • Згідно з останніми результатами соціологічного опитування National Democratic Institute та Київського міжнародного інституту соціології, 56% українців підтримують запровадження цивільних партнерств для ЛГБТ+ людей, лише 24% виступає проти.
  • 13 березня 2023 року у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №9103 «Про інститут реєстрованих партнерств», мета якого — створити в Україні інститут реєстрованих партнерств, що буде доступний як для одностатевих, так і для різностатевих пар.
  • Православна церква України виступила проти інституту реєстрованих партнерств та закликала зняти з розгляду та відхилити законопроєкт, який назвала «категорично неприйнятним».

Фото: Brett Sayles: Pexels