Сенат США схвалив законопроєкт про захист одностатевих і міжрасових шлюбів

775 переглядів

Сенат США схвалив законопроєкт про захист одностатевих та міжрасових шлюбів «Акт про повагу до шлюбу».

«За» проголосував 61 сенатор, зокрема 12 республіканців, 36 республіканців були проти. Очікується, що наступного тижня законопроєкт підтримає Конгрес, після чого його підпише президент США Джо Байден, повідомляє BBC.

Цей законопроєкт скасовує закон «Про захист шлюбу» від 1996 року, в якому шлюб визначався як союз між чоловіком та жінкою, та зобов’язує будь-який штат США визнавати одностатеві шлюби, укладені в інших штатах, — навіть якщо сам цей штат їх не визнає. Водночас «Акт про повагу до шлюбу» не вимагає від усіх штатів США легалізувати одностатеві шлюби.

За даними BBC, законопроєкт отримав підтримку низки сенаторів-республіканців після того, як до нього були внесені поправки, що захищають релігійні свободи, зокрема некомерційні релігійні організації можуть відмовлятися надавати послуги чи приміщення для одностатевих весільних церемоній.

Також схвалення законопроекту пов’язують із побоюваннями, що Верховний суд може скасувати рішення 2015 року, яке легалізувало одностатеві шлюби у США, — як це нещодавно трапилося з конституційним правом на аборт.

Президент США Джо Байден вже відреагував на рішення Сенату, запевнивши, що «швидко та з гордістю» підпише закон, щойно йому передадуть документ.

«Кохання є кохання, і американці повинні мати право одружуватися з людиною, яку вони люблять. Для мільйонів американців цей закон забезпечить права та захист ЛГБТКІ+ й міжрасові пари та їхні діти. Це також гарантуватиме, що для наступних поколінь ЛГБТКІ+ молодь зростатиме, знаючи, що вона також може жити повноцінним, щасливим життям і будувати власні сім’ї», — заявив він.

  • У 2015 році Верховний суд США легалізував одностатеві шлюби на всій території країни. Тоді, розглядаючи справу Обергефелла проти Ходжеса, в яку було об’єднано декілька справ, суд ухвалив історичне рішення, що одностатеві пари мають конституційне право на укладення шлюбу. Тож одностатеві партнери отримали ті самі юридичні права та пільги, які мали гетеросексуальні подружні пари. Нині ж склад Верховного суду змінився, кількість суддів, які дотримуються більш консервативних поглядів, збільшилася, тож з’явилося занепокоєння щодо права на шлюб для одностатевих пар.
  • В Україні одностатеві шлюби офіційно не визнаються. У червні 2022 року на сайті президента України з’явилась петиція про легалізацію таких шлюбів. Менш ніж за місяць вона зібрала понад 25 тисяч голосів, необхідних для розгляду главою держави. Президент Володимир Зеленський відповів на петицію, пояснивши, що в умовах воєнного стану зміна Конституції, в якій закріплені права на шлюб, неможлива. Проте, за його словами, уряд вже розробив варіанти рішень щодо легалізації в Україні зареєстрованого цивільного партнерства.

Фото: Julie RosePixabay