В Україні розслідують 171 випадок сексуального насильства з боку російських військових — Олена Зеленська

/
441 переглядів

В Україні розслідують 171 випадок сексуального насильства щодо українців та українок із боку російських військових.

Про це заявила перша леді України Олена Зеленська на конференції United for Justice («Об’єднані заради справедливості»), яка відбулась у Львові. Вона взяла участь у дискусійній панелі «Боротьба із сексуальним насильством як зброєю війни».

«Офіс Генерального прокурора нині зафіксував 171 такий факт. За цією цифрою не тільки жінки. Серед постраждалих 39 чоловіків і 13 неповнолітніх, зокрема хлопчик… На людському рівні ми маємо доносити ці знання й інформацію про злочини насильства до якомога більшої кількості людей. На жаль, у світі ще є люди, котрі не визначилися, хто агресор, а хто захищається», — розповіла Зеленська.

Перша леді зауважила, що росіяни свідомо вчиняють сексуальне насильство, використовуючи його як «фізичну і психологічну зброю проти українців».

«На Херсонщині, погрожуючи застосуванням зброї, військовий РФ неодноразово ґвалтував 62-річну жінку. Зараз із нею працюють психологи. На Київщині загарбники ґвалтували дівчинку й маму, батька били та змушували спостерігати. Зараз сім’ї також надають психологічну допомогу. Ще одна родина на Київщині — мама, донька й онука — зазнавала насильства від окупантів два тижні. Зараз їм постійно надають психологічну підтримку. Це лише деякі випадки сексуального насильства, вчиненого російськими загарбниками, які розслідує Офіс Генерального прокурора», — додала вона.

Окремо Зеленська наголосила, що потерпілі ніколи не несуть відповідальності за злочин — відповідальний лише виконавець.

«Ось що мають знати постраждалі. Вони мають знати, що держава завжди на їхньому боці. І все міжнародне право, весь вільний світ на їхньому боці. Маємо гарантувати підтримку та психологічну допомогу кожному. Та головне — ми всі мусимо гарантувати їм найголовніше: справедливість, покарання їхніх кривдників», — заявила перша леді й закликала світ покарати російських воєнних злочинців.

 

  • Повномасштабне вторгнення росії в Україну принесло дуже багато насильства. Російське військове керівництво під час окупації українських територій віддає накази ґвалтувати українців або пропонує солдатам «піти розслабитися», використовуючи сексуальні злочини як зброю війни. Численні докази чіткої моделі поведінки російських військових на захоплених землях виявили українські та міжнародні слідчі, хоча кремлівські чиновники неодноразово заперечували звинувачення в порушеннях прав.
  • Раніше українські експертки з гендерних питань — юристка, письменниця та правозахисниця Лариса Денисенко, головна редакторка DIVOCHE.MEDIA Оксана Павленко та головна редакторка «Громадського радіо» Тетяна Трощинська — склали порадник для медіа, як писати про сексуальне насильство під час війни. Згодом міжнародна правозахисна організація Human Rights First, що займається захистом прав біженців, переклала рекомендації англійською мовою.
  • Від початку російського вторгнення безліч організацій в Україні та незалежних фахівців надають психологічну допомогу через чати підтримки, телеграм-боти, телефонні лінії, індивідуальні консультації та групову терапію. DIVOCHE.MEDIA розпитало психологинь та психотерапевток, як працює перша психологічна допомога під час війни, а також про запити пацієнтів і пацієнток, труднощі та виклики в роботі.