Петиція про забезпечення українських військовослужбовиць засобами гігієни набрала 25 тисяч підписів

/
320 переглядів
Жіноча військова форма

Українці зібрали 25 тисяч підписів під петицією з вимогою забезпечити жінок у ЗСУ необхідними засобами гігієни та створити орган, який займатиметься гендерними питаннями у силових структурах.

Про це повідомляється на сайті Офісу президента.

Петиція була зареєстрована ще 2 листопада. Її авторка Влада Сірко наголосила, що, попри те, що війна в Україні триває вже вісім років та вісім місяців (станом на листопад — прим.ред.), забезпечення військовослужбовиць необхідними засобами особистої гігієни та військовою формою повністю лежить на плечах волонтерів.

«Оскільки ми прагнемо доєднатись до НАТО, нам необхідно запровадити реформи, які зроблять службу у ЗСУ однаково комфортною як для чоловіків, так і для жінок. На разі у НАТО функціонує комітет з гендерних питань та The International Military Staff Office of the Gender Advisor — Міжнародний офіс радника з гендерних питань, який займається питаннями інтеграції та забезпечення жінок в армії», — наголосила Влада Сірко та закликала створити відповідний орган в Україні.

Тепер, коли під петицією поставили свої підписи понад 25 тисяч українців, її повинен розглянути президент України.

  • Наразі українським військовослужбовицям із засобами гігієни допомагають волонтери, зокрема ГО «Землячки». Волонтерки вже мають готовий список, що потрібно вкласти у бокси для військовослужбовиць. Це білизна, ліки, антисептики, прокладки, тампони та засоби для душу, також додають приємну дрібничку, щоб підтримати жінок.
  • В Україні наказом Міністерства оборони затверджено лише чоловічий стандарт військової форми. Для жінок передбачено лише парадний та повсякденний варіанти. Краудфандингова платформа bekind.ua спільно з міжнародним ком’юніті Wtech оголосила про проведення благодійних забігів, щоб зібрати два мільйони гривень на 300 комплектів зимової форми для жінок у ЗСУ. На перших естафетах, які відбулися в серпні-жовтні, організаторам вдалося зібрати понад 800 тисяч гривень. Завдяки цьому перші 136 комплектів утепленої форми жіночої форми, відшитої ГО «Землячки», вже відправили українським військовослужбовицям.
  • 21 грудня у Києві вперше показали, як виглядає жіноча військова форма та амуніція, яку за міжнародними стандартами розробив та відшиває проєкт Arm Women Now.