Вчені виявили здатність хірургічного ножа iKnife за декілька секунд діагностувати рак шийки матки

/
406 переглядів
iKnife

Хірургічний ніж iKnife, який вміє розпізнавати уражені раком тканини тіла людини і вже використовується під час операцій, може також діагностувати рак шийки матки.

Відповідного висновку дійшли дослідники з Імперського коледжу Лондона, повідомляє The Guardian.

Вчені виявили, що iKnife може за лічені секунди встановити діагноз, розпізнавши рак ендометрію з точністю у 89%. Це дозволить мінімізувати поточні затримки для жінок в очікуванні гістопатологічного діагнозу.

Нині хірургічний ніж iKnife використовується для лікування раку грудей та мозку. Працюючи за допомогою електрики, пристрій пропускає струм через клітини і випалює їх. Після цього ніж сканує пари розрізаної плоті та визначає наявність у них ракових клітин, порівнюючи отриману інформацію зі своєю базою даних із тисячами шаблонів. Завдяки цьому він може менш ніж за дві секунди підказати хірургу, яку тканину той ріже — здорову чи уражену.

На думку професора Садафа Гаем-Магамі, який очолював дослідження, встановлення діагнозу за лічені секунди допоможе жінкам, у яких підтверджено рак, почати лікування раніше, а ті, хто виявляться здоровими, уникнуть тижнів переживань.

Надалі вчені планують розпочати масштабні клінічні дослідження, щоб підтвердити ефективність цього методу діагностики.

 

  • В Україні рак шийки матки є одним з найпоширеніших онкологічних захворювань у жінок. Згідно з даними Національного реєстру раку, щороку його виявляють у близько чотирьох тисяч жінок, помирає приблизно третина з них, а 15% пацієнток не проживають навіть року з моменту встановлення діагнозу. За 2021 рік в Україні зареєстровано 3398 нових випадків захворювання.
  • Раніше DIVOCHE.MEDIA разом із Медичною лабораторією CSD зібрали найпоширеніші запитання про аналізи і здоров’я та створили серію матеріалів: «Гінекологія», «Онкологічні захворювання» та «Здоровий спосіб життя».