Міжнародний жіночий джаз-фестиваль у Стокгольмі присвятив програму Україні

//
416 переглядів

У Стокгольмі 8 березня 2023 року відбудеться П’ятий міжнародний жіночий фестиваль джазу, програма якого буде присвячена Україні.

Організатори фестивалю Semente Cultural Productions на знак солідарності уперше присвятили всю програму лише українським виконавцям. У такий спосіб прагнуть підтримати не лише музикантів, які недостатньо представлені на світовій сцені, але й тих, чиї голоси намагаються заглушити, чия культура перебуває під загрозою.

На фестивалі вперше виступлять три українські гурти, які очолюють жінки, — квартет LELÉKA, дует Роксани Смірнової та Міши Калініна, а також GANNA Ensemble, — яких організатори відібрали разом з Українським інститутом та посольством України у Швеції.

LELÉKA — це молодий мультикультурний етноджазовий квартет, лауреат Creole Global Music Contest Berlin, Munich Young Jazz Preis, European Jazz Award Burghausen та є номінантом German Jazz Award як «Гурт року 2022». Його створила українка Вікторія Лелека, яка є солісткою та композиторкою. За фортепіано в гурті відповідає Повел Вайдестранд зі Швеції, на контрабасі та ударних грають німці Томас Коларчик та Якоб Хегнер.

Дует Роксани Смірнової та Міши Калініна представить авторські композиції обох учасників. Роксана грає на фортепіано, а Міша — на гітарі.

GANNA Ensemble — міжнародний етноджазовий ансамбль із Берліна, який аранжує українка Ганна Гриніва, вона також пише музику та є солісткою. Ансамбль переосмислює українські народні пісні та поєднує їх із сучасним джазом. З 2015 року гурт виступає по всій Європі, на різноманітних фестивалях та на одній сцені з Avishai Cohen (tr) та Gerald Clayton. 30 листопада 2022 року гурт випустив новий альбом HOME. Окрім Ганни Гринівої в ансамблі виступають Білл МакГенрі (США) — тенор саксофон, сопрано саксофон, Повел Вайдестранд (Швеція) — фортепіано, Том Беркманн (Німеччина) — контрабас, Матіас Рупніг (Австрія) — ударні.

Під час фестивалю також відбудеться аукціон на підтримку українських біженців у Швеції. Фестиваль співпрацює з Fasching Jazz club, де відбудеться спеціальна виставка картин Дженні Свенберг Баннель, чиї роботи ставали айдентикою чотирьох попередніх фестивалів. Художниця малювала наживо всіх музикантів, які грали на сцені. Картина, яку використали для постера цьогорічного фестивалю, також її авторства. Оригінальне полотно під назвою «Мир» виставлять на аукціон у ніч фестивалю.

Міжнародний жіночий джаз-фестиваль у Стокгольмі присвятив програму Україні

Окрім цього, організатори фестивалю долучилися до кампанії #womentothefore, метою якої є привернення уваги до жінок, які живлять сучасну джазову сцену своїми творчістю, художнім баченням та лідерством, та відстоювання більш справедливого та збалансованого представлення жінок у музиці.

Фото: LELÉKA