Нобелівську премію з літератури отримала Анні Ерно

/
633 переглядів

Нобелівську премію з літератури отримала Анні Ерно«за мужність і гостроту, з якою вона розкриває коріння, відчуження та колективні обмеження особистої пам’яті».

Вона одна з піонерок автофікшину та найбільше відмічають за вміння через індивідуальний досвід показувати колективний жіночий досвід.

Французька письменниця Анні Ерно народилася в 1940 році та виросла в маленькому містечку Івето в Нормандії, де її батьки мали продуктовий магазин і кафе. Її шлях до авторства був довгим і важким.

Її перша книга Cleaned Out 1974 року — це розповідь про дитинство робітничого класу в Нормандії та аборт, який вона зробила, опублікована незадовго до того, як ця процедура стала легальною у Франції. У 2000 році вийшов ще один її роман про аборт L’Evénement (Подія), за яким у Франції було знято однойменний фільм.

Соціологиня та письменниця Крістін Детрез, професорка École normale supérieure de Lyon говорить, що робота Ерно служить для «де конкретизації жіночого досвіду». «Ви боїтеся впізнати себе, тому що тоді вам доведеться зробити власні висновки, але ви це робите», — сказала вона, додавши, що вплив Ерно на життя жінок у Франції можна порівняти з впливом де Бовуар на попередні покоління.

Анні Ерно говорить, що письменництво — це політичний акт, який відкриває нам очі на соціальну нерівність. Для цього вона використовує мову «як ніж», щоб розірвати завіси уяви.