Вишиванки за мотивами українських художників та художниць

/
1272 переглядів

Бренд Etnodim презентував нову колекцію вишиванок за мотивами картин українських художників та художниць. Колекція натхнена роботами Казимира Малевича, Олександри Екстер, Іван-Валентина Задорожного, Олександра Саєнка, Івана Приходька, Юлії Гушул, Ганни Собачко-Шостак та Василя Корчинського. «Так само як музеї та галереї зберігають цінні картини, тепер і ми, маємо власну художню колекцію, якою хочемо поділитися з вами», – говорять у бренді.

Сукня Sobachko

Дизайн сукні натхненний роботами художниці Ганни Собачко-Шостак. Сукня виконана у яскравих кольорах, притаманних стилю художниці, яка представляла народний футуризм. Основними елементами є фантазійні яскраві квіти.

Ганна Собачко-Шостак – українська майстриня декоративного розпису. Все життя художниця малювала тільки квіти. Вона створила їх тисячі. І жодна не повторилась. Кожна була іншою за своєю кольоровою мелодією, за формою. У ряді композицій пелюстки квітів переходять непомітно в птахів, риб, інколи в зображення людей. Усі ці зображення сплетені воєдино. Це походить ще від стародавніх слов’янських народних традицій тератологічних орнаментів, у яких в одну композицію зливались мотиви живих істот і рослин. В 1937-му її роботи експонувалися в Парижі, за два роки в Нью-Йорку. А художник Анрі Матісс із неприкритою заздрістю хвалив роботу українки.

Сукня Ekster

Дизайн сукні натхненний роботами Олександри Екстер. Сукня складається з різних яскравих кольорів тканин, чітких та різких ліній, що підкреслюють стиль художниці.

Олександра Екстер – українська художниця, авангардистка, дизайнерка, графік, художниця кіно та театру. Яскрава представниця європейського кубізму та футуризму, українського авангарду, одна з засновниць стилю «ар-деко». В її будинку на стінах серед малюнків Пікассо і Брака можна було побачити українські вишивки, на підлозі — український килим, до столу подавали глиняні горщечки, яскраві майолікові тарілки з варениками. Екстер пішла далі за французів. Вона стала абстракціоністкою, на що не зважилися її паризькі друзі Пікассо, Брак, Леже.Оновила вона й театральне мистецтво. Чи не вперше у світовій сценографії наважилася обігравати весь куб сцени, а не лише її підлогу-планшет.

Сукня та сорочка Gushul

Дизайн сукні натхненний яскравими та життєрадісними роботами Юлії Гушул, в яких відчувається зв’язок з природою і з чимось надприродним. Сукня-сарафан та сорочка з коротким рукавом, оздоблені вишивкою гладдю. Сорочка з коротким рукавом, класичним коміром, спереду планка застібається на ґудзики, оздоблена машинною вишивкою в техніці гладь.

Юлія Гушул – українська художниця та керамістка. Її мистецтво ідентифікують як наївне малярство.
Але «наївність» Юлії Гушул – це глибока філософія, це кольорові знаки й коди глибинної історії, це підсвідомі зв’язки із чимось давнім, могутнім, природним. Тут і чудернацькі тварини на кшталт риб-тюльпанів, сумної риби сонце чи кота-тумбочки і зовсім прості, на перший погляд, буденні предмети, як-от банка чи кактус, проте зображені у досить незвичній манері.

Сукня Pryhodko

Дизайн суконь натхненний світоглядом та роботами художника Івана Приходька. Передає безтурботний та наївний погляд на життя, та водночас безмежну та щиру любов до України та її природи.

Іван Приходько – Український художник, представник наївного мистецтва.  Майстер декоративного розпису, народної іграшки та скульптури. Вирізає з дерева та розписує янголів-охоронців, пташок, різних істот.

Сукня та жилетка Zadorozhniy

Дизайн сукня з жилеткою натхненний неповторним стилем Задорожнього.

Іван-Валентин Задорожний – визначний майстер живопису, монументальних форм зображення, творець плакатів, художніх проектів. Задорожний працював у стилях реалізму, неофольклоризміу Твори глибоко національні, відзначаються пошуками виражальних засобів, утвердженням поетичних етно ідеалів, оригінальною композицією, досконалим рисунком, гармонією кольорової гами. Він опанував багато технік, окрім живопису, про які він не лише знав, а й працював у них. Це й рельєф по бетону, вітраж, гобелен та багато інших. Це був сильний характер, за натурою нонконформіст.

Сорочка Korchynskyi

Дизайн сорочки натхненний роботами художника Василя Корчинського, зокрема витинанками. Вишивка в техніці аплікація імітує техніку виготовлення витинанки. Збережені художні засоби витинанки- лаконічність і вишуканість форм.

Василь Корчинський – український художник, графіст, майстер витинанки. А за 40 років творчості Василь створив кілька тисяч витинанок. Ілюстрував ними «Тіні забутих предків»Михайла Коцюбинського, цілу низку поезій епохи Відродження, українські народні пісні, різноманітні побутові сцени.

Cорочка Saenko

Дизайн сорочки натхненний роботами Олександра Саєнко. Орнамент виконаний в стилі та кольорах, притаманних художнику-графіку. У своїх мозаїках автор зображував природу, тому на сорочці можна знайти її елементи; лелеки, листя очерету та інші рослини.

Олександр Саєнко – український митець, декоратор. Народився на Чернігівщині; в дитинстві після хвороби назавжди втратив слух і мову. Олександр Ферапонтович — новатор у використанні соломи для високохудожніх предметів побуту, меблів. Він довів, що солома цілком придатна і для оформлення інтер’єрів, і для створення узагальнено-монументальних образів народних героїв, улюблених письменників. Найвідоміший твір Саєнка — велика декоративна картина «Козак Мамай».

Сукня Malevych

Дизайн сукні натхненний роботами Казимира Малевича. Сарафан нагадує роботи К. Малевича, у стилі супрематизму, в якому він працював. Прямі геометричні фігури добре прослідковуються у верхній частині виробу та по низу сарафану.

Казимир Малевич – український художник-авангардист, визначний діяч українського авангарду, засновник супрематизму, один з фундаторів кубофутуризму; Малевич, як багато його колег-футуристів, вважав, що має цілковите право самотужки створювати свою біографію, що й робив, «коригуючи» факти. Тому дата його народження або дати створених ним картин різняться у різних довідках. А його фігура обростає легендами та мистифікаціями. Можна сказати, що все сучасне мистецтво так чи інакше оглядається на Малевича і відштовхується або заперечує певні його тези, твори чи взагалі його позицію.