Сію, сію, сію, сію конопелечки: ДивоЛеся Go_A

/
1048 переглядів

Образ Катерини Павленко з гурту Go_A на Євробаченні-2021 заслуговує нової ДивоЛесі в колекції DIVOCHE.MEDIA. Він змістовно пов’язується з внеском, який Леся Українка зробила для збирання та зберігання народних українських пісень.
Сію, сію, сію, сію конопелечки: ДивоЛеся Go_A
«Зовсім малою, либонь, п’ятилітньою дитиною запам’ятала Леся деякі весняні танкові пісні, тут уміщені, і то був несвідомий початок її чинності», – писав її чоловік Климент Квітка, український музикознавець-фольклорист, з яким вони з Лесею навіть займалися першим українським звукозаписом, використовуючи новітню на той час аудіорозробку – фонограф.
От запис одного з варіантів веснянки «Ой нумо, нумо в зеленого Шума», який Квітка зробив зі слів Лесі:

Ой нумо, нумо в зеленого Шума!
Ой Шум ходить по діброві,
а Шумиха рибу ловить,
що вловила, то пропила,
сукні доньці не купила.
– Постій, дочко, до суботи,
справлю сукню ще й чоботи.
Червоную плахту, зелену запаску…
Люби мене, козаченьку,
коли твоя ласка!
Сію, сію, сію, сію конопелечки: ДивоЛеся Go_A

 

«Сі пісні переймала Леся Українка найбільше від люду свого рідного і коханого волинського краю в дитячі літа і в ранній молодості. Деякі з них Леся знала від своєї матері. Олена Пчілка з любов’ю переносила в родинне життя кращі мелодії, які находила в народі. Частина мелодій була списана мною з голосу Лесі 1899 і 1900 року в Гадячому і в Києві, а частина – 1907 і 1908 року в Балаклаві і Ялті.
Деякі тексти записала Леся і її брат Михайло Косач коло 1890 року безпосередньо від волинських селянок і селян, але більшу часть Леся держала в пам’яті ввесь свій вік і продиктувала мені в кінці мая і початку червня 1913 року в Кутаїсі.
За складанням свого збірника застала її остання смертельна стадія її хвороби. Вона диктувала сі тексти ще кілька днів після того, як покинула від знесилення свою останню повість «Екбаль-ганем». Отож її життєва праця, почавши з народної пісні і відбігши потім дуже далеко, скінчилася народною піснею», – написав Квітка після смерті Лесі Українки.
До компанії з новую ДивоЛесею Go_A – фанарт самої Катерини Павленко від DIVOCHE.MEDIA.

Сію, сію, сію, сію конопелечки: ДивоЛеся Go_A>