«Жінки, що грають в ігри»: Cім історій про лауреаток премії Women in Arts 2021

362 переглядів

У суботу, 13 березня, о 20:00 на каналі MEGOGO LIVE відбудеться прем’єра фільму «Жінки, що грають в ігри» режисерки Надії Парфан.

 

«Жінки, що грають в ігри» – документальне кіно про лауреаток премії Women in Arts 2021, яка призначається жінкам за актуальні досягнення в українському мистецтві, та заснована ООН Жінки в Україні та Українським інститутом. Церемонія вручення премії відбудеться 12 березня в рамках глобального тижня мистецтв HeForShe Arts Week, під час якої й буде оголошено імена сімох героїнь кінофільму.

«Жінки, що грають в ігри»: Cім історій про лауреаток премії Women in Arts 2021 Надія Парфан Фотографка Ганна Грабарська[/caption]

«Жінки, що грають в ігри» — це колективний портрет семи надзвичайних жінок української культури. Ідея фільму прийшла до мене зі світу дитинства. В дитинстві всі ми спочатку були просто дітьми, і лише в певний момент стали дівчатками/хлопчиками. З одного боку, цей поділ був нав’язаний ззовні — штучно і несправедливо. З іншого боку, дівчатка — це окрема субкультура і свій таємничий світ, в якому відбувалось багато магії, – розповідає Надія Парфан. – У фільмі «Жінки, що грають в ігри» я пропоную повернутися в цей світ і згадати дитяче відчуття гри. Більшість героїнь нашого фільму були дівчатками у 80-х і добре знають гру в резинку. Це гра, в якій ти маєш проявити фізичну вправність, підготовку і знання фігур. У той же час, це гра, в якій можна міняти ситуативно правила гри і вигадувати свої паттерни. Тут немає очевидної перемоги — ти маєш кожного разу починати з нуля і набирати свою висоту.

Голландський культуролог Йоган Хейзінга каже, що вся історія культури походить з ігрової природи людини, а сама здатність до гри є невід’ємною рисою людини як виду. До речі, тварини також грають в ігри! Різниця лише в тому, що в дитячому віці ми граємо в резинки чи квадрат, а в дорослому — в мистецьку кар’єру, самореалізацію, успіх».

Фільм розповідатиме історії переможниць премії у таких номінаціях: кіно, музика, театр, література, візуальне мистецтво, культурний менеджмент та культурна журналістика.

Дивитися фільм  на Мегого 
Дивитися фільм на Takflix