Фільм «В іншому світі» та дискусія про аборти на Docudays UA

85 переглядів

До Міжнародного дня прав людини, 10 грудня о 15:00, Docudays UA покажуть фільм «В іншому світі», після якого відбудеться дискусія. Реєстрація за посиланням.
Документальна стрічка «В іншому світі» розповідає про сімейну пару, яка живе в Польщі. У них стабільна робота, двоє дітей-підлітків, щасливий шлюб, вони кохають одне одного. Але їхнє спокійне та організоване життя руйнує новина про те, що 40-річна Кася вагітна дитиною з синдромом Дауна. У цей момент вона може вирішити: народити або зробити аборт. Але їй не подобається жодне з цих рішень. Кожне з них призведе до драматичних наслідків і травм. Режисерка Анна Бединська за 26 хвилин розповідає нам піврічну історію їхнього надскладного вибору.
Онлайн-дискусія після фільму побудована навколо питання, чим є у сучасному світі право жінки зробити аборт, — як у правовому, так і в етичному контексті. Це свобода вибору та повага до права жінки на приватність — чи порушення права на життя дитини? Такі рішення складні та суперечливі, адже перебувають на перетині культурних, релігійних, етичних і правових площин, особистих та суспільних переконань і кордонів. Ця проблема також торкається меж втручання у приватне життя жінки.
Особливо актуальним це питання є у сучасній Польщі. Польський Конституційний суд визнав неконституційним положення, яке дозволяє проводити аборти у випадку тяжких дефектів плоду. Тобто переривання вагітності відтепер дозволено тільки в тих випадках, коли запліднення сталося під час зґвалтування чи інцесту, а також якщо вагітність загрожує життю жінки. Це спричинило масові протести, протистояння громадян, активісток й активістів, культурних лідерів та лідерок думок та навіть, уперше в історії католицької Польщі, штурм церков під час акцій.
Серед запрошених спікерок події: Марічка Падалко, ведуча новин ТСН на «1+1»; Катерина Шуневич, юристка та керівниця «Аналітичного центру ЮрФем»; Катерина Гольцберг, дитяча і сімейна психологиня, президентка Професійної асоціації дитячих аналітичних психологів. Модераторка події — Марічка Цип’ящук — керівниця Рівненського кіноклубу медіапросвіти Docudays UA «Права людини крізь обʼєктив», правозахисниця.