П’ять міфів про причини виникнення раку молочної залози

515 переглядів

Рак молочної залози є одним із найбільш вивчених у світі, але що таке наука у порівнянні зі знаннями від мами та бабусі. До Всеукраїнського дня боротьби з раком грудей разом із  соціальним проєктом у сфері онкології Inspiration family зібрали найпопулярніші упередження щодо цієї хвороби, на які відповіли онкологи та психологи.

Сильний або довготривалий стрес може стати причиною виникнення раку молочної залози

«Зв’язок між тривалим стресом та виникненням захворювань існує, але він не такий прямий, як думає більшість людей. Сам собою стрес наразі не вважається фактором виникнення раку, але він може модифікувати поведінку людини так, що це збільшить її ризик. Наприклад, внаслідок стресу людина може гірше харчуватися та спати, менше рухатися, що призведе до збільшення маси тіла; більше курити або зловживати алкоголем. Отже, важливо не те, чи є стрес у вашому житті, а те, чи вмієте ви з ним впоратися. Якщо ви здатні підтримати себе у важких ситуаціях, маєте гарне соціальне оточення, займаєтеся фізкультурою та вмієте сприймати проблеми без катастрофізації, то будь-який стрес буде для вас лише епізодом із життя», – відповідає психолог Антон Покалюхін.

Відсутність раку грудей у сімейній історії є гарантією, що я не захворію на рак молочної залози

«Спадковий рак молочної залози – рак, викликаний генетичними змінами, які передаються за спадком (мутація гена BRCA, синдром Лінча та ін.), складає не більше 15-20% від усіх випадків захворювань на рак молочної залози. Інші 80% – це випадки набутого, не спадкового раку. Факторів, які підвищують імовірність захворіти, велика кількість: тютюнопаління (лідер за негативною статистикою всіх видів раку загалом), вживання алкоголю (кількість не має значення), вік (пряма залежність), дисгормональні розлади, використання протизаплідних засобів, супутні захворювання, малорухливий спосіб життя, ендокринні порушення. Список можна продовжувати практично нескінченно. Ніхто не застрахований від розвитку раку молочної залози, своїми діями ми можемо зменшити вірогідність розвитку захворювання, але не виключити його. Регулярні обстеження – запорука спокою», – відповідає онколог Ярослав Куляба.

Імпланти можуть викликати рак молочної залози

«Використання імплантів в естетичних і реконструктивних операціях не впливає на ймовірність розвитку раку молочної залози. Також під час правильного обстеження молочних залоз не погіршує умови обстежень і відстеження можливих первинних чи вторинних пухлин молочної залози. Кваліфікований лікар-радіолог із легкістю може диференціювати й виявити пухлину, якщо вона там є. Є багато різних досліджень – УЗД, мамографія, МРТ, котрі дозволяють це робити з високою ефективністю.
Інший аспект цього питання – протягом останніх п’яти років почали виявляти пацієнток із крупноклітинною анапластичною лімфомою, і було виявлено взаємозв’язок між імплантами та цією хворобою.
Тобто наявність імплантів підвищує розвиток хвороби протягом 8-15 років після їхнього встановлення. Але це дуже рідкісна хвороба. У світі зареєстровано близько 750 випадків й приблизно 30 осіб померло від неї, ймовірність захворіти становить приблизно 1 на 30 тисяч випадків. За своїм перебігом вона є відносно доброякісною. У 80-85% випадків лікується видаленням імплантів і капсулою навколо нього.
Імпланти не пов’язані з раком і не підвищують ризик розвитку саме раку молочної залози. Але вони можуть викликати так звану імплант асоційовану крупноклітинну лімфому, що є окремим онкологічним захворюванням», – відповідає онколог Андрій Жигулін.

Травми грудей є причиною виникнення раку молочних залоз

«Ані статистичних, ані наукових підтверджень цьому не має, тому на цей момент травма молочної залози не вважається фактором ризику. Багато пацієнток, які приходять на прийом із щойно діагностованим раком молочної залози, розповідають про певну історію і вказують на те, що приблизно в цьому місці були травма і гематома. Правда в тому, що подібна травма актуалізує увагу пацієнтки до молочних залоз. Тобто, якщо пацієнтка травмувалась, вона звертає увагу та починає самостійно оглядати молочні залози або додатково обстежуватись. І якщо у неї на цей момент мала місце пухлина, то вона виявляється. І це створює враження того, що травма і її наслідки призвели до раку молочної залози», – відповідає онколог Андрій Жигулін.

Мастопатія – передракове захворювання

«Діагнозу «мастопатія» не існує. Біль або відчуття дискомфорту в молочній залозі (масталгія) є ознакою гормонального дисбалансу в організмі та піддається корекції. Потрібно обов’язково звернутися до мамолога», – відповідає мамолог Денис Помінчук.